Woensdag 18/05/2022

CulinairOpen kaart

Aan tafel bij Cousteau: ‘Technisch perfect, maar ik mis durf en verrassing’

null Beeld rv
Beeld rv

Femke Vandevelde fileert een culinaire hotspot.

Femke Vandevelde

Van duiken wordt weleens gezegd dat het de meditatieve sport bij uitstek is. Alleen al de focus, geduld en adem die Jacques-Yves Cousteau opgebracht moet hebben om na zijn ongeval als marinepiloot een voor hem onbekende onderwaterwereld te exploreren.

In zijn sporen duiken we op vrijdagavond een gastronomische wereld binnen van ontspannen, ontdekken en genieten. Althans, zo staat het op de website van Cousteau, het restaurant van Guy Dresen en Julie Sneyaert in Ichtegem.

Na hun parcours in Mondieu (Koksijde) namen ze een pand over dat ze door enkele gewiekste ingrepen een lichtere en hedendaagse uitstraling gaven. Op het bord trok chef Guy al vanaf de start in 2017 de aandacht van Gault & Millau en Michelin. Die vermeldingen deden hem alvast niet zweven.

Op zijn menukaart zijn de prijzen schappelijk. Zo betaal je 63 euro voor een degustatiemenu van vier gangen. Daarnaast kun je ook à la carte eten, een schaarse luxe tijdens een drukbezet weekend waarin veel andere chefs enkel hun grootste menu serveren.

De vrijheid lonkt en we smullen zodoende van de kaart. Ondertussen verschijnt er ambachtelijke hoeveboter uit Pervijze, die schier achteloos wordt ingezet. Die kwaliteit doet ons al luidop dromen van rijke sauzen en uitgekiende patisserie. Maar eerst de amuses. Op een zuurdesemtoast verschijnt een ongecompliceerde hazenpaté met mosterd en ui. Het tweede hapje krijgt een Frans-Aziatische inslag door de ­combinatie van rauwe zalm met ponzu.

Onze voorgerechten (25) vertrekken uit degelijke producten – eekhoorntjesbrood in mijn geval, Schotse langoustine bij mijn gast – maar terwijl mijn afwerking met mesclun en bresaola beperkt blijft, zie ik aan de overzijde een creatievere combinatie met wortel, pompoen, curry en handgerolde couscous.

Als hoofdgerecht laten we ons leiden door de suggestie van gastvrouw Julie: een fazant (76 per twee) in champagnesaus. Daarbij krijgen we de luxe van het seizoen met grondwitloof, spruitjes en groene kool geserveerd. Van de sappige fazant proeven we in twee services: eerst de borst, dan de bil.

Hoewel de bereidingen technisch perfect aan tafel verschijnen, mis ik hier durf én verrassing. Maar misschien moet ik net zoals Jacques-Yves Cousteau wat meer geduld kweken.

Oostendesteenweg 230, Ichtegem. cousteau.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234