Maandag 04/07/2022

Open kaart

Aan tafel bij Guzzi in Leuven: een bombardement van intense smaken

null Beeld rv
Beeld rv

Lene Kemps fileert een culinaire hotspot.

Lene Kemps

Wie dacht dat Ristorante Guzzi vernoemd is naar de legendarische Moto Guzzi-motoren, zoals ik, is verkeerd. Guzzi is simpelweg een samentrekking van Miluzzi en Gu, de achternamen van Felice en zijn vrouw Yue. Ook in zijn tweede restaurant werkt Felice verder aan de slowfoodrevolutie die hij met Rossi in gang zette. “Mijn steengemalen biomeel en pizzachef komen uit Verona”, zegt hij, trouw aan zijn Italiaanse roots. Maar waar andere Italianen dicht bij de authenticiteit blijven – en daar is niets mis mee, waarom zou je knoeien met zoiets perfect als de Italiaanse keuken – wil hij “de iconen injecteren met verjonging. Uitzonderlijke ­ingrediënten en seizoensproducten zijn de bouw­stenen van de Italiaanse keuken. Zolang ik dat respecteer, kan ik grenzen verleggen.”

In Guzzi manifesteert dat zich in de ­lancering van de ‘gourmet pizza’. Wat ­oorspronkelijk arme-mensenvoedsel was – een deegbodem met restjes erbovenop – wordt door de hoogwaardige ingrediënten een heel ander product. Een ‘Romagna mia, Romagna in fiore’ bijvoorbeeld (22 euro) met buffel­mozzarella, gekonfijte tomaatjes, parmaham van 24 ­maanden oud, parmezaan van 30 maanden en balsamicoazijn van 25 jaar. Of de ronduit luxe versies die wij uitproberen: de terra met parmezaan, zwarte truffel, lardo van colonnata, krokante shiitake en rucola, en de mar­e met burrata, gele tomaten, ­gemarineerde makreel, viseitjes van tonijn en citroenzeste. Ze maken samen met onze heerlijke starter – gamberi rosa met champignons gemarineerd in tomatenwater – deel uit van het degustatiemenu (3 gangen: 39, 4 gangen: 49). Onze tong moet er even aan wennen. Het deeg is fantastisch. De bedekking is best wel heftig, een bombardement van intense ­smaken. Voor sommige pizzalovers té heftig, vermoed ik. Al zit de zaak afgeladen vol.

Als we doorgaan, stopt Felice ons zijn kookboek in handen. Een cadeautje. We staan erop te betalen, maar zijn vrouw heeft hem bevolen het ons te geven. “En ik luister altijd naar mijn vrouw”, zegt hij. “Wise man”, ­zeggen de Italianen achter de toog.

Guzzi is een plaats van perfecte pizza’s en van pareltjes van wijsheid.

Frederik Lintsstraat 5, ­Leuven, ristoranteguzzi.be

Prijsbeest

Felice Miluzzi werd in 2017 door GaultMillau uitgeroepen tot beste ­Italiaanse chef van België.

Santé

Als aperitieven zijn er de klassieke spritz (9) en ­negroni (12), maar ook ­ongefilterde prosecco (7,5), witte en rode huiswijn (36 per fles) en een ruim aanbod aan bieren.

Menu

Naast de pizza’s is er een hele kaart met ‘voor­gerechten’, waaronder spareribs van zwart varken gelakt met balsamico (14) en aardappelcrème met bospaddenstoelen en ­sint-jakobsvruchten (16).

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234