CulinairOpen kaart
Aan tafel bij het hippe Ferri in Gent: veggie, gedurfd en met veel liefde
Zon of geen zon, Femke Vandevelde test een terras voor u uit.
Door de strikte regels waarmee de horeca opereert zou je wel eens blind kunnen blijven voor spontane ontdekkingen. Sinds de terrasopening van 8 mei heeft Gent er nochtans voldoende nieuwe eetplekken bij. Het azuurblauwe raamwerk en gedurfde terrasmeubilair van Ferri springen daarbij het meest in het oog. Hier geen ingewikkelde uitleg over het terrasconcept, dwingende formules of ontzagwekkende stamboom van de chef. Het hele restaurant wordt samengevat op één krijtbord. De keuze is beperkt, maar de vegetarische signatuur en liefde voor natuurwijnen zijn onmiskenbaar.
Van de zes opgelijste deelgerechten kies ik er met grote ogen vijf uit. Spoiler: daardoor zullen alle gerechten straks tegelijk aan tafel verschijnen. Vraag dus expliciet om ze één voor één te serveren indien je wat uitgebreider wil genieten.
Na de slag om de laatste kruimel zuurdesembrood worden er langs alle hoeken borden ingezet. We snijden als eerste de burrata (14) aan. De verwerking is origineel met radicchio, gestoofde sjalot en bloedappelsien in een brute compositie. Dan storten we ons op de warme borden, van de gegrilde asperges met doperwt (15) over huisgemaakte ravioli met daslookpesto en een zacht eitje (13) tot panzerotti (13). Dat zijn gefrituurde calzones in miniformaat met aubergine en mozzarella als vulling, de salsa van groene peper als pittige extra. Van de salade met gerookte aubergine (9) scheppen we tussendoor op. De mediterrane bereidingen zijn visueel sterk, verfijnd gekruid en ook nog eens lékker. De versneden asperges kunnen me echter niet bekoren. Ronddobberend in de roomsaus verliezen ze hun diepe smaak en zuivere textuur.
Ondertussen maken we kennis met Julie, die afwisselend kookt en gerechten inzet. Schuchter vertelt ze hoe ze, behalve een zaalfunctie, geen echte keukenervaring heeft. Enkel de chef (en haar partner) Jethro Ferri werkte voordien bij Les Tartes de Françoise. Een geldig excuus om het enige dessert (pavlova met aardbei, 8) te proeven. Het meringuebeslag benadert de perfectie en dankzij de yoghurtroom sluiten we toch met een licht gevoel af.
Hoewel ik geen vegetariër ben, heb ik hier nooit naar vlees of vis verlangd. Jethro en Julie koken scherp en gedurfd met liefde, goeie producten en zonder stijf gedoe. Een verademing.
Ottogracht 48, Gent. Gesloten op zondag, maandag en dinsdag. 0491 08 82 56 (of reservatie via Instagram)