Zondag 25/09/2022

AnalyseWonen

Dit worden dé vastgoedtrends van 2021

null Beeld Groep Huyzentruyt
Beeld Groep Huyzentruyt

De vastgoedverkoop maakte in 2020 bokkensprongen door corona en zal ook dit jaar sterk beïnvloed worden door de pandemie. Maar woonexpert Björn Cocquyt spot ook andere trends in 2021.

BC

1. Rush op bouwgronden

Vlaanderen is de dichtst bebouwde regio van Europa. Tot 2025 zal in een tempo van een tiental voetbalvelden per dag verder gebouwd worden.

“We verwachten zelfs een eerste rush op bouwgronden in woongebied, zeker nu de kritiek op de betonstop almaar groeit. Tegelijk wordt het vinden van een lotje in een centrumstad steeds moeilijker”, zegt Johan Krijgsman van ERA. Door die combinatie verwacht de CEO een prijsstijging, die op sommige plaatsen fors kan zijn. “Dat is vandaag al zichtbaar. In stad Antwerpen brak de mediaanprijs nog voor de jaarwisseling door de historische grens van 500 euro per m². Dat is een grens die tot nu toe alleen in Brussel was bereikt. Ook in andere centrumsteden zullen we allicht nog stevige prijsstijgingen zien. En mogelijk ook in meer landelijke gebieden, waar gronden opgedeeld worden in kleinere lotjes.”

null Beeld rv
Beeld rv

2. Prijzen dalen (om nadien te stijgen)

De grote makelaarsgroepen spreken er zich niet over uit, maar tal van vastgoedspecialisten voorspellen na de stijging in 2020 de komende maanden een stagnatie of zelfs (lichte) daling van de vastgoedprijzen. “In de periode vlak na de eerste lockdown gingen de prijzen sterk de hoogte in. Dat was een gevolg van de iets lagere rente die de koopkracht ondersteunde, de grote activiteit van investeerders en de minder scherpe negatieve impact op het inkomen van de mensen door de ondersteunende maatregelen van de overheid”, stelt ING-econoom Steven Trypsteen. “De komende maanden zullen de effecten die de hogere prijzen meer ondersteunden, echter stilaan wegebben. De tweede golf van de pandemie en nog heersende effecten van de eerste golf zullen ertoe leiden dat de werkloosheid toeneemt, ook in sectoren die niet direct door corona getroffen zijn. Dat zal neerwaartse druk op de prijzen zetten.”

null Beeld Resort Poort van Zeeland en Groep Huyzentruyt
Beeld Resort Poort van Zeeland en Groep Huyzentruyt

Over het volledige jaar 2021 wordt in de vastgoedanalyse van ING wel uitgegaan van een groei van 3 %. Dat ziet KBC-econoom Johan Van Gompel anders. “We achten de mogelijkheid op een (tijdelijke) daling waarschijnlijk en ramen die nu op 3% in 2021. Naarmate de pandemie wegebt en de Europese economieën zich gaandeweg herstellen, vergroot de kans dat de (meeste) woningmarkten in de EU vanaf 2022 weer een positieve prijsontwikkeling zullen vertonen.” Ook het onderzoeksbureau Moody’s komt tot die conclusie, zonder percentages op de daling van de prijzen te kleven.

3. Nieuwbouw op voorhand volledig te bekijken

2020 betekende meer dan ooit de doorbraak van digitalisering, ook in de vastgoedsector. Denk maar aan de virtuele rondleidingen die makelaars organiseerden, online aankopen van woningen en digitale huisbezoeken. Maar volgens Dries Verhaeghe van Groep Huyzentruyt volgt er nog een stap. “Via virtual reality zal je in 2021 een gloednieuwe woning kunnen zien nog voor de eerste steen is gelegd, inclusief keuzes van materialen of interieur. Vroeger moest je voor een nieuwbouw verschillende toonzalen bezoeken in het hele land. Maar nu kunnen kopers op één plek alle keuzes maken. Zo winnen ze uren tijd.”

4. Lijfrente in de lift

Er wordt steeds meer verkocht op lijfrente en die trend breekt in het nieuwe jaar volledig door. Bij lijfrente blijft de verkoper voor een afgesproken periode in zijn woning, op een soort van huurbasis, en ontvangt hij bij de start van de overeenkomst meteen een flinke som geld, wat beschouwd wordt als een mooie pensioenaanvulling. De belangrijkste reden waarom iemand op lijfrente koopt, is niet omdat hij hoopt een duur huis voor weinig geld te verwerven door vroegtijdig overlijden van de verkoper, maar omdat hij zeker is van een goede huurder. Op de reguliere markt wordt die groep schaarser en schaarser.

Aan de andere kant van de taalgrens hebben ze bij Century21 Ever One een aangepast lijfrenteconcept uitgewerkt, dat ze ook in Vlaanderen willen uitrollen. “Happy Lijfrente is minder beperkend dan een traditionele lijfrente en laat de verkoper toe om de volledige waarde van zijn vastgoed terug te krijgen, terwijl hij de woning blijft betrekken”, klinkt het. “Het is een dienst aan twee partijen, waarbij investeerders de kans krijgen om verkopers te ontmoeten die kapitaal nodig hebben, maar ook in hun woning willen blijven.”

5. Steeds vaker tweede verblijf in recreatiepark

null Beeld Resort Poort van Zeeland
Beeld Resort Poort van Zeeland

2020 was een topjaar voor het kust- en Ardennenvastgoed. Volgens Henkjan Prins van de Second Home Expo wordt het moeilijk om in 2021 even goed te doen. “Slecht wordt het zeker niet, maar zodra de coronapandemie afzwakt en er weer meer gevlogen kan worden op Spanje, zullen meer mensen weer hun pijlen op het zonnige zuiden richten. En dan vooral op de Costa Blanca, dat één groot, Vlaams dorp aan het worden is. We merken dat veel mensen zich nu uitgebreid informeren, om snel te kunnen beslissen zodra alles weer groen kleurt. Door de brexit zal ook het aanbod verhogen, maar dat gaat vooral om wat klassiekere huizen die niet echt in de smaak vallen bij Belgen. Een prijsdaling in het aanbod moderne nieuwbouw zit er dus niet meteen in.”

Prins stelt ook vast dat Belgen ook vaker over de Nederlandse grens kijken en in Zuid-Holland speuren. “Nederland heeft 1.200 recreatieparken en daar springt iedereen nu op. Ook in België zullen er de komende jaren veel campings herontwikkeld worden tot parken met huizen en chalets. Het zijn vooral investeerders die voor zo’n tweede verblijf vallen, want je kan er zo goed als het hele jaar onafgebroken verhuren. Om die reden is ook Oostenrijk fel in opmars: het skiseizoen gaat er bijna onmiddellijk over in het zomerseizoen. Door de toegenomen vraag wordt er veel meer nieuw gebouwd en verkocht. Het nadeel tegenover bestaand vastgoed — dat je nog een poosje moet wachten op de sleutels — speelt nu veel minder een rol, omdat er toch nauwelijks gereisd kan worden”, aldus Henkjan Prins, die ook nog opmerkt dat Frankrijk iets minder in trek is bij Belgen. “Al is dat wellicht tijdelijk.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234