CulinairFlessengeluk
Drie frisse witte wijntjes uit de bergen
Dirk Rodriguez wijst de weg in de drankenafdeling.
Als het klimaat warmer wordt, kruipen de wijngaarden langzaam hoger de bergen in. Dat lijkt logisch, want het is daar frisser. En als we over witte wijn spreken, is dat belangrijk, want een witte wijn die niet fris smaakt, is maar niks. Toch zijn er natuurlijke limieten aan dat klimwerk. Bergen vinden we vooral in continentale regio’s waar de winterkou niet getemperd wordt door een zee. Dat betekent late vrieskou (tot midden mei) in de lente en vroege vrieskou in de herfst (vanaf midden oktober). Niet elk druivenras heeft een vegetatieve cyclus die past in zo’n klimaat. Naast frisheid is ook rijp fruit belangrijk, zoniet zit de balans tussen zuren en omgezette suikers (alcohol, fenolen) scheef. Vandaar dat we in de bergen vaak minder bekende druiven zien: rassen die het niet erg vinden dat de zon snel achter de bergen verdwijnt, zoals de arvine die we in Zwitserland (Wallis of Valais, voet van de Alpen) en in Valle d’Aoste vinden, of de malagousia in continentaal Griekenland.
Simpel en soepel
Douro-wijn is de droge variant van porto. De druiven groeien echter niet rond Porto, maar hoog boven de meanders van de Alto-Douro. Deze wijn is aromatisch met hints van lychee en muskaat. Op de tong simpel, soepel en fris. (12,5%)
Altano White (Symington), Douro vallei, Portugal 2019. Delhaize, 6,99 euro **
Bergrivier
Wijn met karaktervolle expressie van zowel limoen en ananas, anijs en mineraal gesteente. Fijn op de tong met de klaterende frisheid van een bergrivier en een delicaat pompelmoes-bittertje in de finale. (13,5%)
Grosjean petite arvine ‘Rovettaz’, Valle d’Aosta, Italië 2019 (bio) Licata, 18,97 euro ****
Lekker zesty
Van de wijngaarden op 350 m hoogte in Thessalië, in de buurt van de beroemde Meteora-kloosters. Het druivenras malagousia is op z’n best op extreme plaatsen zoals hier. Lekker zesty met een toets van gekonfijte abrikoos. (13%)
Theopetra Estate magakousia-assyrtiko, Meteora PGI, Griekenland 2018 (bio). Biodyvino, 13,95 euro ****