CulinairOpen kaart
Getest: 3x funky takeaway voor minder dan 35 euro
Op restaurant gaan is nog altijd niet aan de orde. Gelukkig weten chefs en fijnproevers zich te redden met takeaway en kan er volop geproefd worden door onze resto-recensenten. Getest: takeaway onder de 35 euro per persoon.
Janine’s, Gent
Voor vijf tapas naar keuze én een fles wijn betaal je bij het Gentse Janine’s 65 euro. Volgens die tapaskaart kan je niet alleen Spaanse klassiekers met je gezelschap delen, maar bijvoorbeeld ook tom kha kai en tataki van tonijn. De gemiddelde Spanjaard krijgt hier wellicht een hartaanval van maar ik kan er best mee leven. Bovendien zijn onze tapas nagenoeg kant-en-(hap)klaar verpakt. Sabroso! Mijn eerste hap is raak dankzij een slahart dat door chef Anthony Snoeck heerlijk kruidig gegrild is. Hierna proef ik de krokante kip die ik gulzig in mijn chilidip onderdompel. Het krokant slaatje dat erbij wordt geleverd, regelt en passant onze portie kraakverse groenten. Onze hevigste verlangens worden echter ingelost door ceviche van zeebaars en gegrilde langoustines. Dat ik daarbij druppels botersaus en tijgermelk mors, maakt niets uit. Niemand die het ziet.
Vlaanderenstraat 125, Gent. janines.be
Chez Alfred, Brussel
De restaurants van de familie Niels zijn een begrip in Brussel. Au Grand Forestier, Au Vieux Saint Martin en Au Savoy zijn instituten, evenzeer een omweg waard als het Atomium. Geweldig dus dat de beste schotels van die drie restaurants bij je thuis worden gebracht onder het motto: ‘chez Alfred, chez vous’. Je bestelt à la carte: de filet américain zoals Joseph Niels hem bedacht in 1924 (18,95), de stoemp saucisse (17,5) of de garnaalkroketjes (14,95). Of je kiest voor een menuformule. Wij gingen voor de 3 gangen (35,95 euro) en genoten van gerookte zalm en tomaat-garnaal als voorgerecht, zeetong Dugléré (gepocheerd in visfumet en witte wijn) en ragout van sint-jakobsschelpen daarna. Als dessert volgde chocomousse. Hij is merveilleux, onze Alfred, en hij mag altijd mee aan tafel.
Nashville, Antwerpen
Een roadtrip naar de zuidelijke Amerikaanse staten, dat was het plan van bartender Didier Van den Broeck (Dogma) en chef Thomas Van de Weyer (Enfant Terrible) en hun wederhelften. Dat ging mooi niet door, en dus haalden ze Nashville naar hier. In een nieuwe pop-up in de Antwerpse binnenstad maken ze ‘Kentucky hot chicken, burgers and greasy stuff’. Junkfood dus, maar hun ‘vleesjes’ halen ze wel lokaal, en dat proef je. The cheeseburger (13,5) bevat een grote, goed smakende rundsburger, gegrild boven houtskool op de shichirin tafelgrill. De spicy hot wings (3 voor 7) zijn stevige stukken kip, mals en smaakvol binnenin. Houd je van pikant? Je kan kiezen tussen spicy, flaming of napalm. Op aanraden van de jongens houden we het bij spicy en dat vinden we prima. Qua sides geven de corn hub (5) en daddy’s potato (5) ons het idee dat we niet zo ongezond bezig zijn. Hierna resten alleen nog de zetel en een Netflix-reeks. Burps.
Wijngaardstraat 3, Antwerpen. nashvillepokpok.be