Zondag 26/06/2022

Voor u uitgelegdRoken

In één keer de sigaret afzweren of langzaam afbouwen? Alles wat we weten over stoppen met roken

null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Nieuw-Zeeland heeft een wetsontwerp klaar om tegen 2025 ‘rookvrij’ te zijn. In ons land ligt zo'n verstrenging niet op tafel. Maar welke methodes werken eigenlijk wel (of juist niet) om van de sigaretten af te komen? We hebben dit artikel voor u nog eens uit ons archief opgediept.

Anna van den Breemer

Praat niet tegen de roker zelf, maar tegen z’n omgeving

Dertig jaar geleden ging in Californië een nieuw antirookprogramma van start, het California Tobacco Control Program (CTCP). Deze aanpak onderscheidde zich door rokers niet zelf aan te spreken, maar zich te richten op hun omgeving. Het programma probeerde een klimaat te scheppen waarin roken niet gewaardeerd werd, bijvoorbeeld door het gevaar van meeroken te benadrukken.

Achteraf blijkt dit idee een schot in de roos. Wetenschappers beschrijven in 2010 in het vakblad Tobacco Control een direct verband tussen de maatregelen van het CTCP en een daling in het aantal rokers. Rokers die onderkenden dat hun rookgedrag mogelijk schadelijk was voor meerokende anderen, deden bijna twee keer zo vaak een stoppoging dan rokers die hier niet mee inzaten.

Het is een tactiek die ook hier kan werken, denkt Carel Jansen, hoogleraar communicatie- en informatiewetenschappen. “Het succes van een campagne wordt voor een flink deel bepaald door de vraag of mensen erover praten. Voor rokers is het belangrijk hoe hun omgeving over hun rookgedrag denkt. Als je zorgt dat mensen over je campagne praten, verander je de sociale norm en vergroot je de kans op stoppen.” Dit wordt ook al geprobeerd, zegt Jansen, bijvoorbeeld met plaatjes die het gevaar van meeroken benadrukken.

Helpen die akelige afbeeldingen op sigarettenpakjes nu wel of niet?

Een uitgestoken tong, met een akelig, gelig gezwel op de zijkant. Nee, gezellig is het niet meer in het sigarettenschap. Maar helpen die afbeeldingen ook? Carel Jansen verwijst naar cognitieve dissonantie, het psychologische fenomeen waarbij mensen ongemakkelijke informatie negeren. “Voor rokers is informatie over de schadelijkheid van tabak een lastig te verwerken boodschap. Ze kunnen niet zonder tabak, dus is de enige oplossing om zulke informatie als het ware weg te duwen. Dat geldt ook voor de waarschuwingen op de sigarettenpakjes.”

Lees ook

Opvallende trend: steeds minder tieners drinken alcohol of roken

Nieuw-Zeeland wil een rookvrij land worden: ‘In België moeten we daar nog niet aan denken’

Afbeeldingen met een verhaal werken beter. Jansen: “Eén afbeelding dat nu in omloop is, laat een man en vrouw zien, die treurend bij een klein wit grafkistje staan. Dit speelt in op de verbeelding: die vrouw heeft gerookt tijdens de zwangerschap en nu is haar kindje dood geboren. Met zo’n verhalend element neem je de gebruiker mee in de boodschap. Uit onderzoek weten we dat de weerstand tegen de boodschap dan minder groot zal zijn.”

Hoe houdt u uw kind van het roken af? Niet door een rijbewijs te beloven

Als je tot je achttiende niet rookt, betalen wij je auto. Dit soort afspraken maken ouders soms met zoon of dochter om hen van het roken af te houden. Het werkt niet, zo blijkt althans uit een overzichtsstudie, uitgevoerd door Marieke Hiemstra, die tijdens de inventarisatie als onderzoeker verbonden was aan de Nederlandse Radboud Universiteit. Tegenwoordig is zij werkzaam voor de de universiteit van Tilburg. Zo’n ‘contract’ tussen ouders en kinderen over niet-roken heeft geen positief effect heeft doordat dergelijke afspraken het kind niet intrinsiek motiveren.

Met andere woorden: het maken van een afspraak geeft een kind het gevoel dat hem of haar iets wordt opgelegd. Als een kind het afzien van roken niet als een eigen keuze ervaart, zal het minder geneigd zijn de sigaret te mijden.

Wat werkt wel? Ouders moeten niet te vaak over roken praten, maar als ze het doen kunnen ze dat het beste doen op een “constructieve en respectvolle” manier. Het kind niets opdringen, maar rustig uitleg geven over de risico’s als roken ter sprake komt. Rokende en niet-rokende ouders hebben beide kans van slagen.

Wie wil stoppen met roken, kan dat het beste in één keer doen

In één keer cold turkey is het effectiefst, blijkt uit onderzoek van onder meer de universiteit van Oxford. Bijna 700 Britse rokers werden willekeurig ingedeeld in twee groepen. De ene helft moest in één keer stoppen, terwijl de rest twee weken voor een defintieve stopdatum moest afbouwen tot een kwart van hun oorspronkelijke rookconsumptie. Zowel voor als tijdens de stoppoging kregen beide groepen intensieve gedragstherapie en hulpmiddelen zoals nicotinepleisters.

Na vier weken was 49 procent van de abrupte stoppers nog op het goede spoor, tegenover 39 procent van de afbouw-groep. En ook op de lange duur lijkt abrupt stoppen beter te werken. Na een half jaar was nog 22 procent van de abrupte stoppers gestopt, tegenover 16 procent van de minderaars. “Zelfs bij rokers die aanvankelijk voorkeur gaven voor geleidelijk afbouwen, gaf abrupt stoppen een hogere kans op blijvende onthouding”, schrijven de onderzoekers.

Hoe goed werkt de e-sigaret als hulpmiddel bij stoppen met roken?

“Er is te weinig onderzoek gedaan om het met zekerheid te zeggen, maar het lijkt erop dat e-sigaretten net zo succesvol zijn als nicotinepleisters,” zegt Eva Ehrlich, medewerker publieksinformatie bij het Trimbos Instituut. Een mogelijk nadeel is dat rokers de gewoonte van “iets opsteken” in stress- of pauzemomentjes niet afleren. Uiteindelijk vallen mensen daardoor misschien sneller terug. Of dat zo is, moet nog blijken. De meeste studies sinds de introductie van de e-sigaret in 2004 zijn kleinschalig en gericht op kortetermijneffecten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234