Maandag 23/05/2022

Lust en Liefde

‘Niemand weet dat ik swinger ben geworden’

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Na een mislukt huwelijk en een teleurstellende passage langs keurige datingsites gooide Johanna (70) het roer om. Een man om haar leven mee te delen, heeft ze immers niet nodig. Goeie, vrijgevochten seks: dát is wat ze zocht. En vond het, via een swingerssite. Nu maar hopen dat haar kinderen het nooit te weten komen.

Corine Koole

Mijn hele leven was ik een keurige mevrouw, ik heb me te pletter gewerkt, tussendoor een paar kinderen opgevoed en ben twintig jaar getrouwd geweest. Seks frommelde ik er een beetje tussendoor al die tijd, ik vond het lekker, maar erover praten deden we niet.

“Na mijn scheiding, veertien jaar geleden, schreef ik me in op keurige datingsites voor hoger opgeleiden. Ik deed er een aantal leuke contacten op en één keer ontstond er een ­langere verhouding, maar met deze man stapte ik in dezelfde valkuil als in mijn huwelijk. En nu is het genoeg, dacht ik. Ik hoef niet per se ­dolverliefd te worden, want het is alsof een ­dergelijke zinsbegoocheling van mij een ander mens maakt, niet langer de vrouw die weet wat ze wil, die kan terugblikken op een succesvolle ­carrière, maar een die de man van wie ze zoveel houdt wil pleasen. Vaak ook ontmoette ik op die sites mannen die een vrouw zochten om ’s avonds niet in een leeg huis thuis te komen, mannen die het op prijs stelden als ik een knoop aan hun vest naaide.

“Mijn wens om een man te vinden met wie ik de rest van mijn leven kan doorbrengen, is nog steeds hardnekkig, maar sinds heel kort wint het realisme. Niet de teleurstelling of het cynisme, zeker niet. Sterker, ik durf te zeggen dat ik nu, op mijn zeventigste, eindelijk op het hoogtepunt van mijn seksualiteit sta.

“Dat klinkt natuurlijk volslagen bespottelijk, een vrouw van zeventig die voor het eerst echt van seks geniet, maar ik wil graag uitleggen wat me overkomen is. Op een dag, niet zo lang geleden, heb ik me uitgeschreven bij die datingsites en me aangemeld op een swingerssite. Ik heb er met niemand met een woord over gesproken. Mijn lieve vriendinnen, voor een groot deel ongelukkig gescheiden vrouwen en weduwen, zouden mijn keuze niet volgen. Begrijpelijk, het woord swingers ruikt naar groezelige ontmoetingen in motels met vreemdgangers. Maar na een enthousiast verhaal van een kennis ben ik eens gaan nadenken. Ik kwam tot de voor geen enkel intelligente mens weerlegbare conclusie dat de kwaliteit van een bepaalde ontmoeting niet zit in de lange duur ervan, maar in de aard en intensiteit.

“Nadat het contact is gelegd, gaan we lunchen of koffiedrinken en dan weet ik al na vijf minuten of ik me tot deze man aangetrokken voel. Zeker, bij dit soort ontmoetingen beoordeel ik iemand in de eerste plaats op hoe hij eruitziet, meteen gevolgd door hoe hij kijkt en zaken formuleert. Ik weet, de man die tegenover me zit is uit op seks. Daar kan ik wel mijn neus voor ophalen, maar dat ben ik ook. We bestellen wat te eten, en vaak hebben we het, nog voor de salade met croutons is opgediend, al over wat we lekker vinden in bed. Want de eerste vraag aan elkaar is meestal: wat brengt jou hier? En precies dat onbedekte, het ­ontbreken van valse ruis, het gezamenlijke van de intentie, maakt iedere ontmoeting eerlijk en zonder bullshit. Nooit ordinair. Niet ontdaan van romantiek. Want de mannen doen hun best voor me, het zijn geen haantjes, en trouwens, wat is er oppervlakkig aan goede seks?

“In getrouwde mannen ben ik niet geïnteresseerd. De mannen die ik ontmoet heb, nu drie in totaal, zijn mannen die het even gehad hebben met relaties, ze zijn niet verbitterd of door seks geobsedeerd. Eigenlijk zijn ze net als ik. Wij praten tijdens dat koffiedrinken of lunchen over seks omdat het leuk is om te doen en het bovendien goed is te weten dat je hetzelfde belangrijk vindt; ik hoef bijvoorbeeld niet zo nodig vast­gebonden te worden. Maar daarnaast praten we soms uren over onze kinderen, de toestand in de wereld, ons verleden. We verdiepen ons in elkaar, met een zekere lichtheid.

“Anders dan met de mannen van de deftige datingsites hopen we geen van beiden stiekem op een langdurige relatie. Er zijn geen verwachtingen, en er is dus geen machtsverhouding, we zijn beiden de baas.

“Ik heb eens na een uitgebreide lunch tegen iemand gezegd: het spijt me, maar ik voel geen fysieke aantrekkingskracht. Dat kostte me geen moeite en ook dat kenmerkt dit soort ontmoetingen, er is een vanzelf­sprekende openheid die ik zelden in mijn leven ervaren heb en al helemaal niet met vreemden.

“Ik heb mijn aarzelingen om mij uit te kleden of uitgekleed te worden zonder moeite laten varen. Immers, deze mannen tonen zich in alle opzichten charmante minnaars. En ook al ben ik niet verliefd, ook al heb ik misschien diep in mijn hart nog steeds die wens om wél een man te vinden met wie ik tot de dood samen kan zijn, ik ben verbaasd over de leukerds die ik heb leren kennen. Je zou ze moeten zien, een ervan is lang en knap. Hij is een vriend geworden met wie ik af en toe sms.

“Ik raad het iedereen aan, al praat ik er nog steeds niet met naasten over. Tijdens mijn eerste ontmoeting bij mij thuis, schoot door me heen: als mijn kinderen dit maar nooit te weten komen. Daarna vrijden we de sterren van de hemel. Het allermooiste is: de ballast van alle overtuigingen die in de loop van alle voorgaande jaren aan me waren blijven ­kleven, gestolde denkbeelden over liefde en lust, zijn als vanzelf verdwenen. Voor het eerst neem ik de tijd voor seks en praat ik erover. Omdat het kan en mag, en omdat het mij ­gelukkig maakt.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234