Zondag 03/07/2022

CulinairFlessengeluk

Voor u geproefd: 3x kombucha, frisdrank gebrouwen door bacteriën

null Beeld rv
Beeld rv

Dirk Rodriguez wijst de weg in de drankenafdeling.

Dirk Rodriguez

Om de tijd te doden tijdens covid gingen sommigen zich verdiepen in het zelf maken van kombucha. Zogezegd eenvoudig, want dure brouwketels zijn niet nodig: een grote bokaal kan volstaan. We laten in het midden of de drank helende krachten heeft, maar zeker is dat meerdere toprestaurants nu al inspelen op de belangstelling. Kombucha is het resultaat van een fermentatieproces dat op gang wordt gebracht door een bacterie die luistert naar de schattige naam scobi, ontstaan uit een symbiose van gist en azijnzuurbacteriën.

De drank, die oorspronkelijk uit Mantsjoerije zou komen, geurt ook naar azijnzuur, zodat het niet verwonderlijk is dat vaak botanicals zoals gember, limoen, chili, framboos, kers... worden toegevoegd. Intrigerend is het lage alcoholgehalte (< 0,5%) als gevolg van het bijzondere fermentatieproces dat eerst suiker omzet in alcohol en vervolgens alcohol in azijnzuur. Het aanbod in de winkels neemt snel toe en we merken dat België zich niet onbetuigd laat in de productie ervan.

Floraal rood

Zomerfruit, florale toetsen met naast azijn ook hints van melkzuur. Goede smaakbalans met een aangename frisheid die wordt benadrukt door een vleugje citroenschil. In de mond is er wat smaakverdunning. 3,4 g suiker/100 ml.

Equinox ‘Raspberry & Elderflower’ (bio). Albert Heijn, 1,99 euro (27,5 cl) ★★

Zoals gemberbier

De zuren zijn hier goed geïntegreerd in een ouver­ture die doet denken aan lindethee. Het lange brouwproces (30 dagen) ligt aan de basis hiervan. Op de tong domineren de gembertoetsen zodat de Remedy iets heeft van licht ginger beer. 0 g suiker.

Remedy ‘Ginger Lemon’ (vegan). Delhaize, 2,63 euro (70 cl) ★★★

Thee met lambiek

Deze ‘original’ leunt het meest aan bij verse brouwsels. Neus met complexe zuren en lichte effervescentie. Na schudden vooral florale hints van zwarte thee en zelfs van lambiek. In de finale worden de zuren netjes toegedekt door restsuiker: 4,8 g/100 ml.

Voelkel ‘Original’ (bio + vegan). Ekoplaza/Origino, 3,83 euro (70 cl) ★★★

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234