Dinsdag 09/08/2022

CulinairFlessengeluk

Voor u geproefd: de beste brouwerswhisky

null Beeld rv
Beeld rv

Dirk Rodriguez wijst de weg in de drankenafdeling.

Dirk Rodriguez

Elk restaurant die naam waardig maakt tegenwoordig zijn eigen gin, inderdaad, maar wist u dat ook steeds meer Belgische bierbrouwers eigenhandig whisky beginnen stoken? En in dat laatste geval gaat het niet om een beetje make-up dat aan het distillaat wordt toegevoegd in de vorm van botanicals zoals bij gin, nee: het gaat om het hele productieproces. Misschien is dat niet zo verwonderlijk, want de basisgrondstof van bier en whisky is dezelfde: gerst of graan opgewerkt tot suikerrijke mout (Engels: malt).

Na een eerste gisting krijgen we een bierachtige alcoholische drank die vervolgens gedistilleerd wordt. Na verdunning wordt het distillaat op houten vaten gerijpt die vaak een voorgeschiedenis hebben in de wijnwereld (sherry, bordeaux...). Daardoor krijgt de whisky zijn kenmerkende amberkleur. Zonder de vatrijping zou whisky dus even wit zijn als gin. Deze Belgische whisky’s zijn voortreffelijk. Ze worden dan ook vertroeteld als luxeproducten: het bier blijft immers de cash cow.

Frangipane
Medium diep getint. Neus van marsepein en frangipane met een zacht en gul karakter. De mond is krachtig van aanzet en zijdeachtig van textuur met wat peper, gember en fijne drop in de afdronk. Weinig getoast, medium lengte. (40%)
Wild Weasel Finest Blend, Brouwerij-Distilleerderij Wilderen. Lesvinsbelges.be en drankcenters, ca. 48 euro (70 cl) ★★★

Crême brûlée
Rijping op bourbonvaten gevolgd door een finish van herkuipte biervaten. Fijne florale neus met een ondertoon van zwart fruit. Krachtige aanzet en een complexe afdronk met een retro van vanille en crème brûlée. (46%)
Gouden Carolus Single Malt (min.) 3 Years, Brouwerij-Stokerij Het Anker-De Molenberg. Diverse drankcenters, ca. 50 euro (70 cl) ★★★★

Rokerig zeewier
Op basis van licht geturfde mout en gerijpt op vaten van Laphroaig (van het eiland Islay). Rokerige en intrigerende neus met een zilte ondertoon van zeewier. Mond in het verlengde van de neus en een lange afdronk. (46%)
Kempisch Vuur ‘Single Malt & Single Cask 3 Years’, Brouwerij-Stokerij Pirlot. Diverse drankcenters, ca. 55 euro (70 cl) ★★★★

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234