Zaterdag 28/05/2022

CulinairSnelkookplan

Wat eten we met kerst? Geen kalkoen maar kool!

null Beeld Louise De Brabandere
Beeld Louise De Brabandere

Hebt u het ook wat gehad met het traditionele kerstmenu? Gooit u het dit jaar graag eens over een andere boeg? Tover dan noten, gedroogd eekhoorntjesbrood en kool om tot uw pièce de résistance!

Louise De Brabandere

Dit jaar aan de beurt om de kerstdis voor de familie te voorzien? Dan bent u ongetwijfeld al bezig met het samenstellen van het menu. Vindt u het, zoals ikzelf, op voorhand al wat saai en – laten we eerlijk zijn – confronterend om alweer de traditionele kaart te trekken en een gigantische kalkoen op te vullen met nog meer vlees of kilo’s wild tot ragout te verwerken? Ga dan eens radicaal voor iets anders.

Ik lust af en toe best een bescheiden stukje vlees, maar de overload van de feestdagen geven me vaak niet enkel een fysieke indigestie. Dus waarom niet eens de pronkerige kalkoen wat kleiner maken en aanvullen met extra groentegerechten of – gewaagd idee – helemáál vervangen door een plantaardig alternatief? Ik ben me er ten volle van bewust dat een vegetarisch hoofdgerecht op de kersttafel omstreden is, maar blijf bij me want het wordt fantastisch!

Laat de ‘nutroast’, champignon Wellington en andere vegetarische creaties die vlees moeten nabootsen voor wat ze zijn. Geloof me, het is een directe lijn naar teleurstelling, want groenten en noten hebben helemaal niet dezelfde eigenschappen als vlees en smaken bijgevolg niet naar vlees. Nonkel Jos rekent er u gegarandeerd op af.

Eyecatcher

Ga onbeschaamd voor groenten en plantaardige ingrediënten in de hoofdrol. Probeer pompoenen, kolen of noten niet te verhullen als ‘steaks’ of ‘gebraad’, maar haal er het allerbeste uit en zet ze in al hun glorie en vol trots in het midden van de tafel. Deze geroosterde witte kool met een smeuïge cashew-porcinisaus en felgroene bieslookolie is een ware eyecatcher, die met zijn intense en feestelijke smaken met gemak eender welke wildstoofpot naar huis stuurt. De saus, die als basis geroosterde cashewnoten en gedroogd eekhoorntjesbrood heeft, is even smeuïg als een klassieke roomsaus, maar voelt veel lichter en is gemakkelijker te verteren. Limoensap en -zeste vormen een cruciaal tegengewicht voor de rijke, diepe aroma’s van noten en de paddenstoelen en lichten het gerecht op. Zonder pretentie feestmaalwaardig.

Geroosterde kool met cashew-porcinisaus

Dit heb je nodig voor 4 personen

1 witte kool / olijfolie / peper en zout / 3 el gedroogd eekhoorntjesbrood / 150 g cashewnoten / 1 teen knoflook / 2 à 3 el edelgistvlokken (of Parmezaanse kaas) / zeste van 2 limoenen en 2 el sap / 15 g bieslook, fijngehakt / 2 el amandelschilfers, geroosterd / 50 ml zachte, extra vierge olijfolie

null Beeld Louise De Brabandere
Beeld Louise De Brabandere

Zo maak je het

1. Verhit de oven op 180°C.

2. Snijd de witte kool doormidden en vervolgens in parten van 3 à 4 cm dik. Leg ze op een met bakpapier beklede ovenplaat, wrijf in met olijfolie en kruid met peper en zout. Schuif in de oven en bak in ongeveer 30 min. gaar. De kool moet zacht zijn en de buitenste bladeren mogen een beetje geblakerd zijn.

3. Week ondertussen het eekhoorntjesbrood 15 min. in 250 ml warm water.

4. Leg de cashewnoten in een ovenschaal en schuif 7 à 10 min., of tot ze goudbruin zijn, mee in de oven. Houd ze goed in de gaten en let op dat ze niet verbranden. Haal uit de oven en laat afkoelen.

5. Blend of mix met een staafmixer het eekhoorntjesbrood samen met de helft van het weekvocht, knoflook, edelgistvlokken (of Parmezaanse kaas), limoensap, zeste van 1 limoen en flink wat peper en zout tot een smeuïge crème. Voeg beetje bij beetje extra weekvocht toe tot je de ideale consistentie krijgt. Proef en breng indien nodig verder op smaak met peper, zout en limoensap.

6. Mix vervolgens de bieslook met een snuf zout en 50 ml extra vierge olie glad.

7. Haal de kool uit de oven. Schep op elk bord een flinke eetlepel cashewsaus en maak met de bolle kant van je lepel een mooie veeg. Leg er een partje kool op, werk af met de bieslookolie, geroosterde amandelschilfers en rasp extra limoenzeste over het gerecht. Serveer met puree, geroosterde aardappelen of een ander groentegerecht.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234