Zaterdag 13/08/2022
Barbara Debusschere. Beeld DM
Barbara Debusschere.Beeld DM

De gedachteBarbara Debusschere

Alsof we de klimaatcrisis in een apart laatje kunnen leggen voor na de oorlog

Barbara Debusschere is journalist.

Barbara Debusschere

In Brussel is er gedoe over onverdoofd slachten. In Kansas vallen duizenden koeien dood door extreme hitte en vochtige lucht. In beide verhalen zit eenzelfde patroon. Wetenschappers komen tot de consensus dat we veel leed voorkomen als we weldoordacht ingrijpen en oude gewoontes laten varen. Vervolgens gebeurt er niets of veel te weinig doordat belanghebbenden twijfel zaaien over die consensus omdat zij commercieel, politiek of ideologisch voordeel hebben bij de status quo.

Resultaat: in Brussel zullen duizenden schapen, koeien, geiten en kippen op de meest pijnlijke manier blijven sterven. En niet alleen in Kansas maar over de hele wereld hebben niet alleen koeien maar alle soorten almaar meer te lijden van extremer weer. Zo vallen nu in India, waar het tot in de vijftig graden wordt, de vogels dood uit de lucht.

In zijn pertinente essay Losing Earth vertelt Nathaniel Rich hoe we al in 1979 bijna alles wisten over de opwarming, ook hoe die tegen te gaan. Dat dat door de impact van de fossiele lobby’s niet gebeurde, was een enorme gemiste kans en betekent dat we meer af te rekenen hebben met vernielingen en leed dan nodig was.

Spelletjes en gekijf

Gelukkig is ondertussen wel íéts gebeurd. In Europa is de uitstoot voor een stuk gedaald. Hernieuwbare energie boomt. Het meest gitzwarte opwarmingscenario lijkt afgewend. Er is een politieke werelddeal om de ergste impact te vermijden.

Maar er gebeurt veel te weinig om dat te halen. En nu verliest de klimaatcrisis aan urgentie door de oorlog en de inflatie. Zo leverden de VN-klimaatgesprekken in Bonn vorige week politieke spelletjes en gekijf op, niet meer actie. Alsof we niet al midden in de klimaatcrisis zitten. Alsof we het nog in een apart laatje kunnen leggen voor na de oorlog.

Nog zo’n recent gemiste kans is dat er van de ongeziene bergen geld die tijdens de pandemie in de economie zijn gepompt maar een fractie gekoppeld is aan ecologische vernieuwing. Europa doet het wel deels, maar globaal zijn de fossiele jobs en bedrijven opnieuw voor decennia ver gesponsord. Nochtans kun je de klimaatdoelen halen met zowat de helft van de uitgaven die voor het coronaherstel zijn gebeurd.

Briesende reacties

Of de oorlog de nodige vergroening brengt in de energiebevoorrading, zoals sommigen hopen, is ook zeer de vraag. In een interview met Amerikaans publicist David Wallace-Wells stelt voormalig VN-klimaatchef Christina Figueres vast dat de wereld wellicht ook die kans niet grijpt.

“Het ene kamp ziet enkel een bevoorradingsprobleem en zoekt alternatieve bronnen van fossiele brandstof. Het andere ziet ook die brandstoffen zelf als probleem en wil af van Rusland en van fossiel”, zegt ze. “Maar behalve Europa voegt zowat iedereen zich bij dat eerste kamp. Het maakt me gewoon woedend.”

De woede van die ene topdiplomaat valt op. In tegenstelling tot de vele briesende reacties over de gemiste kans om een bepaald soort dierenleed aan te pakken in Brussel, hoor je namelijk niemand piepen over de grote gemiste kansen in het recente klimaatbeleid.

Opmerkelijk, want dit gaat over ons eigen vege lijf. Niets bedreigt ook onze soort meer dan de klimaatverstoring. Blijven we dat negeren tot we zelf onverdoofd gestoofd worden?

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234