Dinsdag 04/10/2022

Opinie

Antwoord op 'brave Aziaat': "Conservatieven zijn er in elke gemeenschap, mevrouw Ng"

De uitspraken van Bart De Wever over racisme deden deze week stof opwaaien. Beeld BELGA
De uitspraken van Bart De Wever over racisme deden deze week stof opwaaien.Beeld BELGA

Koen Stuyck is auteur, mensenrechtenactivist en lid van Movement X. Hij debuteerde recent met 'Golem, een roman over Israël en Palestina'. Stuyck reageert op de opiniebijdrage van Yumi Ng over de uitspraken van Bart De Wever.

Koen Stuyck

Het betoog van Yumi Ng in De Morgen vandaag is het beste bewijs dat denken in groepen een zinloze en contraproductieve oefening is. Omdat zij het gevoel heeft dat ze het gemaakt heeft, dat ze ondanks tegenkanting en racisme in de samenleving zich een weg heeft geknokt, dat ze het allemaal zelf heeft gedaan, vindt ze dat ze het recht heeft om dat eens goed te zeggen. Dat klopt.

Maar om daar nu een bewijs in te zoeken dat zulks te wijten is aan het Chinese arbeidsethos en de afwezigheid van een machocultuur? En om dan meteen onkiese vergelijkingen te gaan maken met andere bevolkingsgroepen op basis van platte gemeenplaatsen?

Volgens mevrouw Ng maakt De Wever een fout door te veralgemenen over de Berbers maar tegelijk veralgemeent ze zelf naar hartenlust.

De Chinese gemeenschap is niet als groep naar hier gekomen, het waren over het algemeen ondernemende individuen of families die om uiteenlopende redenen en via allerlei omwegen naar ons land kwamen. Dat is vaak zo in de Chinese diaspora.

Koen Stuyck. Beeld rv
Koen Stuyck.Beeld rv

Overeenkomst tussen België en Marokko

Zelf heb ik Chinese vrienden in Maleisië. Ze stammen uit een oude ondernemende familie, die nog voor de culturele revolutie het moederland verlaten hebben om een graantje mee te pikken van de drukke handelsroutes in Zuidoost-Azië. Mijn vriendin is een succesvolle architecte, net als haar man, en ze boeren goed. Ook al zijn er in hun familie ook wel een broer en een neef die aan lager wal geraakt zijn. Over hen zal je echter buitenskamers niet horen praten.

En wat met de honderden miljoenen doodarme en laaggeletterde Chinezen die achterbleven op het continent? Wat voor cliché's kunnen we kwijt over hun cultuur als groep - weze het Hanchinezen, Oeigoeren, Nepalezen of andere?

Als je iets kan zeggen over mensen van Berberse afkomst is het dat ze als gemeenschap geen al te beste start gekregen hebben. Toen hun grootvaders begin jaren 60 naar hier kwamen uit het Rifgebergte, was dat in het kader van een overeenkomst tussen België en Marokko. Ze waren afkomstig uit een achtergestelde en oproerige regio en de toenmalige dictator koning Hasan II was ze liever kwijt dan rijk. Voor de Belgische overheid moesten het liefst analfabeten zijn: die zijn minder mondig en zullen niet zo snel een vakbond oprichten. De deal was duidelijk.

Even goed kan je zeggen dat de Berbers een moedig volk waren dat een legitieme strijd voerde tegen de eeuwenlange economische en militaire onderdrukking door de Arabische elite in de hoofdstad. Wanneer er brood op de plank moet komen, er geen werk is en vaders een aanbod krijgen om geld te gaan verdienen in een ver land in het noorden is de keuze snel gemaakt. Omdat ons land nooit enige omkadering voorzag van deze arbeidsmigranten, ook niet na de sluiting van de mijnen, kregen de generaties erna te maken met kansarmoede.

Vermolmde structuren, valse ideologiën en slecht beleid

Dat is nu allemaal geschiedenis. En het kan geen kwaad dat al deze zaken eens naar boven komen. Moeten we daarom echter hun nakomelingen blijven opzadelen met deze giftige mix van veralgemeningen en clichés? Het zou goed zijn dat iedereen zich eens zou beperken tot het bekritiseren van de eigen groep.

Als zoon van mijn ouders heb ik het verdomde recht om mijn vader en moeder zaliger de grond in te boren zoveel ik wil of zelf kan verdragen. Maar de ouders van mijn vrouw: neen. Laat staan die van mijn buren. Dat behoort uitsluitend hen toe. Wat we moeten bekritiseren, zijn vermolmde structuren, valse ideologieën en slecht beleid.

Dat blijkt echter een boodschap die conservatieven moeilijk begrijpen. En die zijn er in elke gemeenschap: Achmed Aboutaleb. Zuhal Demir. Yumi Ng. Herinnert u zich nog Ayaan Hirsi Ali?

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234