Zaterdag 21/05/2022

UitkijkpostJoël De Ceulaer

Beste Johan Bonny, bent u straks op de Gay Pride, in string en kanten kazuifel?

null Beeld Studio Caro
Beeld Studio Caro

Elk weekend schrijft Joël De Ceulaer een licht satirisch getinte brief aan de (m/v/x) van de week. Hier kunt u die brief lezen.

Joël De Ceulaer

Beste Johan Bonny

In Rome zie ik het niet meer gebeuren, maar in Vlaanderen hebt u deze week een goede indruk gemaakt: mocht het wettelijk geoorloofd zijn, men zou op pleinen en straten zijn samengetroept om uw onmiddellijke heiligverklaring af te kondigen. “Santo subito!” Uw ongenadige veroordeling van het kerkelijke standpunt over homoseksualiteit heeft u in één klap de zegen van de publieke opinie opgeleverd. Mochten het morgen verkiezingen zijn en Joachim Coens zou u op een CD&V-lijst tillen, dan tikte u wellicht af op meer dan 50 procent van de stemmen.

Het is nog slechts een kwestie van tijd voor de openbare omroep een driedelige docusoap over u laat vervaardigen, waarin wij u eindelijk zullen kunnen leren kennen zoals u werkelijk bent. De mens achter de bisschop. Bonny zet, op de ouderwetse teensletsen van zijn privésecretaris, de vuilniszakken buiten. Bonny dobbert vrolijk op de grasmaaiertractor door de tuin van het bisschoppelijk paleis, terwijl hij in het Latijn allerlei lege levenswijsheden debiteert. Bonny toont de lijdende Christus die op zijn manchetknopen is gegraveerd. Bonny zus en Bonny zo.

Om maar te zeggen, de weg naar de roem ligt helemaal open. Het was ook niet niks wat u hebt gedaan: de baas voor schut zetten. U voelde, zei u toen de Kerk nog maar eens de banvloek had uitgesproken over homoseksuele relaties, “plaatsvervangende schaamte”. Na de positieve signalen die velen sinds het aantreden van de nieuwe paus meenden te kunnen waarnemen, leefde u in de hoop dat Gods zegen voortaan zou rusten op iedere “stabiele relatie”, niet alleen die van de heteroseksuele obediëntie. U dacht dat de Kerk voortaan seksueel salonfähig zou worden, als ik dat zo even mag zeggen.

Bejubeld

Mag ik eerlijk zijn, monseigneur? Ik voelde bij de riante berichtgeving over uw dappere demarche vooral veel plaatsvervangende naïviteit. Daar had ik al behoorlijk veel last van toen paus Franciscus werd bejubeld omdat hij eens had gezegd dat het niet aan hem was om homoseksuelen te veroordelen. Sommigen dachten toen al, in 2013, dat de Kerk een ruk aan het roer gaf. Wat vanzelfsprekend niet zo was. De Kerk heeft nooit holebi’s in de ban geslagen. Niet de geaardheid, niet de mens – alleen de Homoseksuele Daad is zondig en verboden. In het jargon van de katholieke spitstheologie: ‘intrinsiek ongeordend’. God veroordeelt nooit de mens, altijd de daad. Met de mens heeft God mededogen.

En dat zal de eerstkomende eeuwen niet veranderen. U zult uw pleidooi dus in de hemel moeten voortzetten, straks, gezeten aan de rechterhand van de Grote Baas. Ondertussen kijken wij er met zijn allen naar uit u voortaan te mogen begroeten op de Gay Pride – als sympathisant. Had u al een outfit in gedachten? Een string met kanten kazuifel?

Mijn excuses voor de oneerbiedigheid, monseigneur, maar nu ik toch bezig ben: weet u eigenlijk wel waar u aan begonnen bent? U vindt dat alle “stabiele relaties” ingezegend mogen worden. Maar daarmee loopt u nu al hopeloos achter. De modale westerling doet allang niet meer aan stabiliteit, wij zijn tegenwoordig meer van de ‘seriële monogamie’. Kan dat voor u ook door de beugel? Sommigen praktiseren zogenaamde ‘polyamorie’: zij houden van twee of meer partners tegelijk – is dát voor u bespreekbaar? En, ik durf het bijna niet te vragen, maar: quid fuckbuddy’s? Of liefhebbers van partnerruil? Als u een stevige bende swingers wilt inzegenen, is de modale kerk straks nog te klein.

Ik wil maar zeggen: u hebt zich wat op de hals gehaald. Seksuele vrijheid is onbegrensd. Alleen voor pedofilie, waar de Kerk nu juist zo sterk in is, houden we de deur dicht – en liefst die van een gevangeniscel, na een gepast en rechtvaardig proces. Kinderen misbruiken, volgens mij is dat ook behoorlijk ‘intrinsiek ongeordend’. Niet dat u daar iets aan kunt doen, ik ga ervan uit dat u daar ook plaatsvervangend beschaamd voor bent.

Ideologie

Weet u waar al die heisa mij ten gronde aan deed denken? Aan Vlaams Belang, nog zo’n organisatie waarvan veel welwillende zielen al een paar keer hebben gehoopt dat ze haar streken zou verleerd hebben en salonfähig was geworden. Net zoals uw gladde paus probeert Tom Van Grieken af en toe de sympathieke peer uit te hangen. Maar keer op keer blijkt dat zijn organisatie en ideologie rot zijn tot op de bodem van het vat, waar de droesem van het racisme nog met geen bulldozer weg te schrapen valt. Het verschil is dat uw Kerk ook nobele kanten heeft en geen vreemdelingenhaat kent.

Maar inzake het respect voor de menselijke seksualiteit bevindt het Rooms-Katholieke Instituut zich op hetzelfde niveau als de rauwe rechterzijde. Wat de Kerk zegt, komt op hetzelfde neer als wat topscenarist Jef Elbers onlangs nog verkondigde – met zijn in alle opzichten ongeordende ‘strxntkarren’. De slotsom is duidelijk. Gooi uw kazuifel over de haag. Ik zou zeggen: kom uit de katholieke kast! Welkom in de echte wereld.

Eerbiedige groet,

Joël De Ceulaer, senior writer

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234