Donderdag 06/10/2022

Uitkijkpost

Beste Maggie De Block, u boft dat Vlaanderen zo’n deemoedige pers heeft

Maggie De Block Beeld Studio Caro
Maggie De BlockBeeld Studio Caro

Elk weekend schrijft Joël De Ceulaer een boze, bezorgde of blije brief aan de (m/v/x) van de week. Hier kunt u die brief lezen of beluisteren.

Joël De Ceulaer

Beste Maggie De Block

Ik kijk er al naar uit! Behalve met pasta en toiletpapier heb ik de kasten hier al volgestouwd met popcorn en frisdrank, zodat ik een buffer heb tegen de tijd dat de parlementaire onderzoekscommissie over de coronacrisis uit de startblokken schiet. Geen seconde wil ik daarvan missen – die commissie, dat wordt het lekkerste kijkvoer van de voorbije jaren: huiveringwekkend, maar ook spannend en bij momenten dolkomisch, vanwege de opeenstapeling van blunders en misverstanden. Een mix van Alien, Jaws en FC De Kampioenen. Gebaseerd op ware feiten.

U zult allang vóór de aanvang van die onderzoekscommissie uw ministeriële functie aan de haak moeten hangen. De kans dat u ooit nog een postje krijgt toegeworpen van Open Vld, lijkt mij nog nét iets kleiner dan de kans dat Els Ampe uw volgende partijvoorzitter wordt. Zo eindigt een carrière die vast ook positieve punten kende.

Ik ben, conform mijn professionele deontologie, nooit een fan van u geweest. De adoratie die u te beurt viel toen u plots de populairste politicus van Vlaanderen bleek te zijn, heb ik altijd erg gênant gevonden. Journalisten die zochten naar het geheim van uw succes, staken een natte vinger in de lucht en wezen dan op uw – komt-ie! – Authenticiteit. Terwijl de echte verklaring simpel was: Vlaanderen droeg u op handen omdat u als staatssecretaris voor Asiel en Migratie perfect geïntegreerde jongelui op hun achttiende zonder pardon terugstuurde naar het land van herkomst. Iets wat zélfs Theo Francken nooit gedaan heeft. Kunt u nagaan. Toen u Parwais Sangari op een vlucht naar Kaboel liet dumpen, en iemand u vroeg of dat wel veilig was, antwoordde u: “Ja, maar ik zeg u, het is hier ook niet altijd veilig. Ge moet hier ’s avonds maar eens buitenkomen.”

Ravage

Toen hebben we daar eens goed mee gelachen, maar u hebt wel gelijk gekregen. Het is hier helemaal niet veilig! Sterker nog, het is hier al enkele maanden geweldig ónveilig. U hebt dat nieuws misschien ook al opgevangen, maar er zijn al meer dan 8.000 Belgen gecrepeerd aan het coronavirus. De ravage die dat ding aanricht in ons land, is ongezien. En dat is mee uw verantwoordelijkheid. En dan te bedenken dat u onlangs een of andere rare opmerking van Els Ampe “dodelijk” noemde – terwijl u miljoenen mondmaskers hebt laten vernietigen zonder ze te vervangen. Il faut le faire.

Ik heb mij eens verdiept in de verslagen van parlementaire discussies die u hebt gevoerd met onder meer Frieda Gijbels, Kamerlid voor N-VA. Wat u allemaal – op die brute, soms wat boertige toon van u – hebt uitgekraamd in de Kamer, is sensationeel. Hoe u het virus eerst minimaliseert, mondmaskers wegwuift als waren ze nutteloos, Gijbels beschuldigt van paniekzaaierij, en dan over uzelf zegt: “Het is goed dat er nog iemand koelbloedig, rationeel en met de voeten op de grond blijft” – het is doodeng. Natuurlijk kan men zich vergissen. De meesten onder ons hebben dat gedaan. Maar als politicus geef je dat toe, en stuur je bij. U hebt nog niets toegegeven. U boft dat Vlaanderen zo’n deemoedige pers heeft, anders was u allang geconfronteerd met uw tweet over viroloog Marc Wathelet, die u een ‘dramaqueen’ noemde toen hij als eerste aan de alarmbel ging hangen.

Bubbels

Wat opvalt: u wordt in tv-studio’s tegenwoordig altijd geflankeerd door experten, als had u hen nodig om overeind te blijven. In Terzake zat Pierre Van Damme voortdurend bemoedigend te knikken terwijl u aan het woord was, zoals een ouder dat met een kind weleens doet. In De zevende dag zat Steven Van Gucht geduldig naast u te luisteren hoe u vertelde zomaar even drie bubbels door elkaar te gaan mixen, hoewel Van Gucht pas tijdens de persconferentie nog had uitgelegd dat we twéé bubbels – twee huishoudens dus, voor het gemak samengevat als vier mensen – mogen mengen. Wat? U zegt? Dat het ministerieel besluit iets anders stipuleert? Welnu, mevrouw, in mijn huishouden hebben wij dat ministerieel besluit, waar geen kat haar hondsdolle jongen in terugvindt, door de versnipperaar gejaagd. In onze bubbel komen nul andere bubbels binnen – gelukkig heb ik geen vrienden, dus dat scheelt.

Pandemieplan

Tot slot nog een vraag, die Kamerlid Gijbels zich ook stelt op Knack.be: waar is het pandemieplan van 2006? Spoorloos, zo lijkt het. Knack-collega Ewald Pironet stelde vast dat het nog wel via de website van de PVDA te vinden is. In een advies uit 2009 dat mee op dat plan gebaseerd is, staat dat ‘besparen’ op maskers ‘ethisch onaanvaardbaar’ lijkt, omdat ‘hun veralgemeend gebruik de verspreiding’ van het virus ‘kan beperken’.

Niet dat ik nog iets van u of uw ministeriële mondmaskerbrigade verwacht. Elke morgen trippel ik naar de brievenbus, om te kijken of de overheid de onze al heeft opgestuurd. Nee, dus. Gelukkig heb ik, als een dramaqueen, ook dáármee de kasten al volgestopt. Als de overheid niet voor de burger zorgt, dan zorgt de burger voor zichzelf. Zeg nog eens dat ik geen liberaal ben!

Vaarwel!

Joël De Ceulaer, senior writer

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234