Vrijdag 12/08/2022

UitkijkpostJoël De Ceulaer

Beste Marc Van Ranst, dat debat met Jean-Marie Dedecker had u moeten weigeren

Marc Van Ranst. Beeld studio caro
Marc Van Ranst.Beeld studio caro

Elk weekend schrijft Joël De Ceulaer een licht satirisch getinte brief aan de (m/v/x) van de week. Hier kunt u die brief lezen of beluisteren.

Joël De Ceulaer

Beste Marc Van Ranst

Om het bestaan in deze desolate tijden toch wat meer kleur te geven, heb ik deze week mijn fantasie aan het werk gezet. Met succes. Ik beeld mij nu de hele tijd in dat wij met zijn allen in een western leven. In de Far West, waar dappere sheriffs greep proberen te krijgen op de chaos die bandieten en outlaws in elk godvergeten dorpje achterlaten. Ik beeld mij in dat Twitter een saloon is waar menig vuistgevecht ontstaat en elke dwaas zijn pruimtabak zomaar in je gezicht kan spuwen, en dat op het dorpsplein geregeld een zonderling onder grote publieke belangstelling wordt opgeknoopt. Tevens sjokt er aldoor een aantal lonesome cowboys op hun merrie door de prairie, die waar ze dat kunnen brave burgers in bescherming nemen en nooit een duel uit de weg gaan.

Zo’n lonesome cowboy, dat bent u – een combinatie van Clint Eastwood en John Wayne: zelfverzekerd op het akelige af, volkomen cool, calm and collected, met een lucifer in de mondhoek en de rechterhand altijd klaarwakker en alert vlak boven de holster.

U bent het afgelopen jaar een legende geworden in het Wilde Westen, mede omdat u altijd en overal tegelijk aanwezig lijkt te zijn. Zelfs Rik Torfs – de man die al twintig jaar zowat élke dag op televisie komt: is het niet omdat de paus problemen heeft met zijn stoelgang, dan wel omdat de redactie gewoon nog iemand zocht die goed kan monkelen – zélfs die Torfs klaagt erover dat u, jawel en jazeker, te veel op de buis komt.

Sensatie

Eerlijk: sinds donderdag vind ik dat Torfs gelijk heeft. Die confrontatie met Jean-Marie Dedecker in Terzake was u beter uit de weg gegaan. Ik had er wel naar uitgekeken, zoals velen met mij. Niet voor de inhoud, maar voor de sensatie: Van Ranst versus Dedecker, in het mediajargon noemt men dat “een goede affiche”, wat wil zeggen dat het eigenlijk oninteressant is maar wel veel kijkers zal trekken.

Soit, u zou dus met Dedecker in duel gaan, om allerlei zakes te bespreken, waaronder vooral dat terrassenverbod tot 8 mei, dat de sheriff van Middelkerke aan zijn boots zal lappen. Ik dacht dat u Dedecker met één schot vanuit de heup meteen zou immobiliseren, om daarna met een stille knipoog naar Kathleen Cools de rook van uw revolver te blazen en uws weegs te gaan, nieuwe avonturen tegemoet.

Maar dat viel tegen. Om een simpele reden: u zat in het verkeerde debat. Telkens als u Dedecker op wettelijkheid en handhaving wees, zei hij dat u daar als viroloog niets over te zeggen hebt. Uw fanclub was het daar niet mee eens en hees u toch op het schild. Uw haters waren het daar wel mee eens en zetten het als vanouds op een schelden.

Als ik naar waarheid moet oordelen, dan gaat mijn stem naar Dedecker. Op dat ene punt toch, want verder moet hij natuurlijk wel de wet handhaven, en niet overtreden. Maar dit was een duel, professor, dat u had moeten weigeren. Het enige wat ik eruit geleerd heb, is dat u – begrijpelijkerwijze – volkomen uitgeput en afgemat bent. Zelfs de kranigste cowboy heeft af en toe rust nodig. Hij zal dan een hotelkamer nemen, met een fles van de duurste whisky in een heet bad gaan liggen en dan een weekje uitslapen. Mijn advies: doen! Laat ook de haters, jenners en dreigers maar even links liggen. Ze zijn uw munitie niet waard. Ook journalisten die de suggestie wekken dat u niet wakker ligt van een dode jongeman – laat ze maar wat hangen. Doe maar die whisky. Dat heet bad. En slaap.

Kwakzalver

Ik heb meteen een suggestie voor na die verkwikkende rust. Een duel met minister van Onderwijs Ben Weyts. Als Dedecker in dit debat een zandkorreltje is op het strand van Middelkerke, dan is Weyts een berg zand in alle tv-studio’s waarvan iedereen doet alsof die er niet ligt.

In westerntermen is Weyts de kwakzalver die met een ezel en huifkar van het ene dorpje naar het andere trekt om slangenolie te verkopen tegen alle mogelijke aandoeningen. Cru gezegd: een oplichter die denkt dat hij ons kan foppen. Dat ventilatie in schoolklassen het risico op besmetting zwaar doet dalen, noemde hij vorige zondag “praatjes”. En hij verwees naar de “experten” die hem gelijk zouden geven – kijk, professor, dát mag u niet laten passeren. Dat is erger dan een kustsheriff die terrassen op zijn dijk zal zetten. Experts probeerden ooit om ons het nut van mondmaskers uit het hoofd te praten, doe nu niet hetzelfde met het nut van die ventilatie in onze scholen.

Tot zolang gedraag ik mij ook als een lonesome cowboy. De overheid beschermt mij niet, dus doe ik dat zelf. Door nóóit de versoepelingen te volgen, maar het eigen oordeel. Als ik niet zeker was dat de ventilatie in de school van mijn dochter uitstekend is, dan zou ik haar thuishouden, de Marc Van Ranst in mijzelf wakker maken, voor de deur gaan zitten met een lucifer in de mondhoek en een Winchester op mijn schoot, en zeggen: “Kom ze maar halen, als u durft.” Ja, zo eens fantaseren, dát is pas een ventiel voor de burger.

Ik hef mijn hoed voor u op

Joël De Ceulaer, senior writer

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234