Woensdag 17/08/2022

OpinieLuckas Vander Taelen

Beste Meyrem Almaci, ik vrees dat je een belangrijke wijsheid vergeten bent

Meyrem Almaci, voorzitter van Groen, in het Vlaamse Parlement. 'Ook Groen zag er geen graten in om de toelagen voor de politieke partijen te indexeren' stelt Vander Taelen vast. Beeld Photo News
Meyrem Almaci, voorzitter van Groen, in het Vlaamse Parlement. 'Ook Groen zag er geen graten in om de toelagen voor de politieke partijen te indexeren' stelt Vander Taelen vast.Beeld Photo News

Luckas Vander Taelen is columnist, historicus en voormalig politicus bij Groen.

Luckas Vander Taelen

Beste Meyrem,

Als voormalig parlementair voor Groen wil ik even mijn hart luchten. Uit de vroegere naam van je partij, Agalev, bleek de wil om anders te gaan leven. Dat is bij Groen nog zo, hoop ik. Er zijn daarvoor redenen genoeg, als we onze planeet leefbaar willen houden.

Ik vermoed dat het proberen waar te maken van die ambitie een voldoende reden was om toe te treden tot de regering. Maar na nauwelijks een paar maanden zijn er sombere tekens aan de wanden van Vivaldi te zien. We zouden anders gaan besturen, hoorde ik jaren bij Agalev, bij Groen, eerst met en dan zonder uitroepteken.

Meyrem, ik kan me moeilijk van de indruk ontdoen dat je dit streven zonder veel problemen hebt laten vallen. De belofte van regeringsdeelname was blijkbaar voldoende om eerst te aanvaarden dat er te veel ministerposten werden gecreëerd, om de sacrosancte politieke evenwichten te vrijwaren.

Dat was al een ontgoocheling, maar daar bleef het helaas niet bij! Nog nooit werden er zoveel medewerkers voor kabinetten aangeworven. De commissie financiën keurde extra kredieten daarvoor goed, zo een slordige 66 miljoen euro. Dat is een stijging met 22 procent!

Toen de ecologische partijen ver van de macht verwijderd waren, werd dit altijd aangeklaagd. Kabinetten doen eigenlijk dubbel werk, werd dan geopperd, want er is een degelijk uitgebouwde administratie, die al genoeg kost.

En dan het toppunt: terwijl iedereen zal moeten inleveren en het overheidstekort astronomisch groot is, zag ook Groen er geen graten in om de toelagen voor de politieke partijen te indexeren. Die beslisten dus zelf om hun inkomsten niet te beperken.

Dat staat toch allemaal haaks op de principes van je partij, Meyrem?

En hoe gaat die egoïstische gulheid gespijsd worden? Is het daarvoor dat de verlaging van de aftrekbaarheid van de premies voor pensioensparen moet dienen? Of moet die onbeschaamde roof op het spaargeld voor de oude dag van de burger de medewerkers financieren die voormalige ministers mogen houden? Dat was een eis van de MR voor haar ministers van de vorige regering. Ook dat kan niemand uitleggen; het is een systeem dat in Vlaanderen, waar Groen niet deelneemt aan de macht afgeschaft is maar dat op federaal vlak, waar je wel mee aan de knoppen zit, gewoon blijft bestaan.

Beste Meyrem, beleidsdaden van een partij zijn tekenend voor de maatschappij die ze wenst op te bouwen. Als je zelfbediening van partijen aanvaardt, omdat Groen er ook van profiteert en tolereert wat je vroeger aanklaagde, verliest je elke geloofwaardigheid om anders te gaan leven. Lagere elektriciteitsfacturen zullen dat beeld van de geschonden groene ethiek niet goedmaken.

Ik vrees dat je een belangrijke wijsheid vergeten bent: partijen worden niet op hun mooie woorden beoordeeld, maar op hun daden.

Hartelijke groet,

Luckas

Luckas Vander Taelen. Beeld Photo News
Luckas Vander Taelen.Beeld Photo News
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234