Zondag 02/10/2022

Opinie

Beste minister Homans, deze kerktorenmentaliteit is nefast

Arne Vandendriessche. Beeld rv
Arne Vandendriessche.Beeld rv

'Smart City? Het kan slimmer': Arne Vandendriessche (Open VLD) is toekomstig schepen Stad Kortrijk. Hij schrijft minister Liesbeth Homans (N-VA) een brief. Zij schrijft terug.

Arne Vandendriessche

Geachte minister,

Ik start met het goede nieuws en leuke vaststelling: elk van de 308 steden en gemeenten is bezig met innoveren om hun dienstverlening efficiënter, digitaler én makkelijker te maken. Dat elke stad diezelfde reflex heeft, is toe te juichen. Diensten aan de burger worden zo steeds verregaander en performanter. Zo heeft ook Kortrijk - waar ik volgend jaar schepen word - de jongste jaren veel zaken gerealiseerd: een e-loket met 25.000 digitaal beschikbare documenten, een centraal slim meldpunt (1777), 525 slimme Shop&Go parkeerplaatsen, gratis wifi,... Maar eerlijk? Ook veel andere steden hebben soortgelijke toepassingen. En daar schuilt meteen het mindere nieuws: De huidige manier van werken heeft als nevenwerking dat onze steden en gemeenten teveel op competitie in plaats van op samenwerking focussen. Ambitie en een vleugje chauvenisme kunnen gezond zijn maar niet als we daardoor aan snelheid en kostenefficiëntie inboeten.

Volgend jaar krijg ik de bevoegdheden 'Personeel, Burgerzaken, Gebouwen en Administratieve Vereenvoudiging voorgeschoteld. In het kader van deze laatste brok, verdiepte ik me in het Smart City-concept. Want dat hoort zo, minister? Elke stad die zich serieus neemt, is nu toch bezig dit modewoord uit te werken? (Eigenlijk bedoelen de meeste collega's 'e-government' met 'Smart City' maar laten we dit even buiten beschouwing.) Elke burgemeester of schepen met deze bevoegdheid hoopt zo zijn heimat op de kaart te zetten. Elk op zijn eigen eiland, met zijn eigen accenten, tempo, focus én belastinggeld. Iedereen Smart City!

Een concreet voorbeeld is het e-loket. Bijna elke stad heeft zijn eigen, 'uniek' e-loket, met andere technologie, werkwijze én kostprijs. Resultaat: 308 verschillende e-loketten. En deze voorbeelden zijn legio: 308 verschillende apps, betaalsystemen, parkeersystemen, meldpunten, platformen, reservatiesystemen,....

Lees ook: 'One size fits all' bestaat niet

Deze kerktorenmentaliteit is nefast. Waarom tillen we dit gewoon niet een niveau hoger? Op het niveau van de minister van Binnenlands Bestuur misschien? Zorgt u niet beter voor een slimme regio in plaats van deze inspanningen enkel op stadsniveau te houden? Uw niveau kan onze slimme steden immers verbinden. Als toekomstige schepen wil ik me graag schikken en focussen op één toegewezen deeldomein binnen dit brede veld. Dit lijkt me efficiënter. Zo kunnen we ons hierin verdiepen, uitwerken en hopelijk uitblinken. Vervolgens en uitermate belangrijk: dan kan onze stad dienen als uw pilootproject voor dat specifieke traject. Want eenmaal het project volwassen en succesvol is bevonden, kan u het belonen met (ik zeg maar iets) 'Vlaams Slim Stadslabel' en kan het gedeeld worden met onze collega's. Deze kunnen het dan op hun beurt, snel en tegen minimale kost implementeren. Op deze manier maken we samen slimme sprongen.

Dit impliceert uiteraard overleg en coördinatie én een instantie die het overzicht bewaart en de best practises verstandig delegeert. In Nederland bestaat dit al met de organisatie 'Digitale Steden Agenda (DSA)' met als doel dat de gemeenten (binnen de DSA) zich organiseren en slimme oplossingen structureel implementeren in hun steden. Zo'n platform zou wenselijk zijn. Bijvoorbeeld onder de vleugels van de Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG) dat onder uw bevoegdheid valt. Een platform dus die onze Vlaamse steden en gemeenten aanstuurt en alles op een hoger niveau tilt.

Geachte minister,

Met permissie, maar het Smart City-concept zou eigenlijk veel verder moeten reiken dan een e-loket of handig parkeersysteem. Een echte slimme regio zet al haar (niet-kritische) data ongegeneerd open zodat elke creatieveling (publiek of privaat) - binnen zo'n afgesproken kader - zich kan uitleven met het ontwikkelen van nieuwe toepassingen. Pas dan gaan we echt vooruit, pas dan kunnen we echt ambitieus en gepast chauvinistisch zijn.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234