Woensdag 17/08/2022

Opinie

Bleri Lleshi heeft iets bijzonder boosaardigs gedaan

Benno Barnard Beeld photo_news
Benno BarnardBeeld photo_news

Benno Barnard en Geert van Istendael zijn schrijvers.

Benno Barnard en Geert van Istendael

De Vlaamse regering wilde Mevrouw Doornaert voordragen als nieuwe voorzitter van het Vlaams Fonds voor de Letteren. Onmiddellijk volgde juridische betwisting. We willen ons daar niet over uitspreken, laat advocaten redekavelen over wetsartikelen.

Maar even onmiddellijk stegen verstoorde kreten op uit de keel van enkele schrijvers. Zo schreef bijvoorbeeld Jonas Vanderschueren, hoofdredacteur van het literaire tijdschrift Kluger Hans: "... Haar rechts-conservatieve standpunten, zeker rond het Standaardnederlands, vinden amper gehoor binnen het veld vandaag." O zo? Wij vinden dat goed Standaardnederlands belangrijk is voor iedereen, van hoog tot laag, maar vooral van laag. Voor meneer Vanderschueren is het blijkbaar al welletjes indien arbeiderskindertjes en migrantenkindertjes niet zo geweldig goed Nederlands spreken. Mevrouw Doornaert en wij vinden dat die kindertjes recht hebben op het allerbeste algemeen Nederlands, even goed als de kindertjes van dokters, ingenieurs en hoofdredacteurs van literaire tijdschriften. Op dat punt is mevrouw Doornaert onvervalst links.

Geert van Istendael. Beeld Photo News
Geert van Istendael.Beeld Photo News

En was het daar nog maar bij gebleven.

Maar vervolgens vond filosoof Bleri Lleshi het nodig mevrouw Doornaert te beschuldigen van racisme. Ondergetekenden hebben nog nooit een spatje racisme aan mevrouw Doornaert zien kleven. Bleri Lleshi heeft hier iets bijzonder boosaardigs gedaan. Zonder enig bewijs en door middel van kromme redeneringen beticht hij mevrouw Doornaert van iets laags, iets wat haar ten enenmale vreemd is.

Meneer Lleshi geeft eerst nog even een zijdelingse sneer richting hooggeschoolde intellectuelen en elite. Hij vergeet even dat dergelijke sneren vandaag de dag gemeengoed zijn binnen extreemrechtse bewegingen. Het lijkt wel alsof meneer Lleshi in de leer is gegaan bij de Duitse AfD en nog verder naar rechts.

Meneer Lleshi vindt het ontoelaatbaar dat mevrouw Doornaert (en talloos veel anderen) alles zeggen wat ze willen. En wij die dachten dat in België vrijheid van meningsuiting hoog aangeschreven staat!? Wil meneer Lleshi mensen met wie hij het niet eens is die vrijheid ontnemen? Dan loopt meneer Lleshi door het straatje dat regelrecht leidt naar Orbán, Poetin en donkerder.

Kromme redeneringen

Even terug naar zijn kromme redeneringen, want het kan altijd nog erger.

Meneer Lleshi schrijft: "Islamofobie is een vorm van racisme." Hij vindt dat mevrouw Doornaert en anderen hun islamofobie listig verbergen als kritiek op de islam. Laten we even proberen de kronkels van zijn redenering te volgen.

Kritiek op de islam = islamofobie. Islamofobie = racisme. Ergo: wie het zou wagen openlijk kritiek te uiten op de islam is een racist. Met andere woorden, kritiek op de islam is volgens meneer Lleshi verboden.

Wie nu gedacht had dat een koor van eminente Vlaamse schrijvers zou opstaan om de vrijheid van meningsuiting in onze gewesten luidkeels te verdedigen, al was het maar uit verdomd eigenbelang, wel, die vergist zich en niet zo’n klein beetje. Het tegendeel blijkt. Want een koor van eminente Vlaamse schrijvers verheft de stem om frontaal mevrouw Doornaert aan te vallen. Dat koor neemt haar een kleine stommiteit kwalijk, een onvoorzichtige boze opwelling waarvoor ze zich trouwens allang geëxcuseerd heeft. Maar dat meneer Lleshi het recht van zijn tegenstanders wil beknotten om vrijelijk kritiek uit te oefenen op één godsdienst, dat vindt het koor der eminente Vlaamse schrijvers zo te horen een beuzelarij.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234