Maandag 17/01/2022

Opinie

Brexit zou Europa bureaucratischer en minder ondernemend maken

'Laat ons scheiden', zegt Paul De Grauwe. 'Maar Europa heeft veel te verliezen bij een brexit', vindt Geert Noels. Beeld getty
'Laat ons scheiden', zegt Paul De Grauwe. 'Maar Europa heeft veel te verliezen bij een brexit', vindt Geert Noels.Beeld getty

Geert Noels is econoom bij Econopolis, vermogensbeheerder en financieel-economisch adviesbureau.

GEERT NOELS

De polls geven nog steeds een kleinere probabiliteit aan een brexit, maar de kansen zijn wel aan het keren: de kloof wordt kleiner. Toch blijft het weinig waarschijnlijk dat de Britten daadwerkelijk zullen kiezen om uit de EU te stappen. Al is het maar omdat mensen een bestaande toestand verkiezen boven de onzekerheid van verandering.

Sommige leden van de EU vinden het twijfelen van de Britten vervelend, en zo komt er nu ook een beweging die zegt: 'Laat ons scheiden, beste vrienden.' Paul De Grauwe verwoordde dat maandag (DM 23/2).

De Britten zouden al bij al economisch niet zoveel verliezen aan een brexit, maar de rest van Europa zou tenminste verder kunnen en een diepere integratie realiseren. Het is een verdedigbare stelling, die vooral een nieuwe invalshoek biedt: als de Britten weinig verliezen aan de EU, verliest de EU echt niets met een brexit?

Europa is om te beginnen geen homogeen geheel: er zijn op dit moment heel weinig landen die Europa op dezelfde manier beleven. De eurozone is bijvoorbeeld een belangrijke scheidingslijn, waartoe landen zoals Denemarken, Zweden, Polen, Tsjechië en het VK niet behoren. Zwitserland zit dan weer in Schengen maar niet in de EU, Noorwegen heeft een lidmaatschap in de Europese Economische Ruimte samen met bijvoorbeeld Roemenië en Bulgarije. Als het VK dus uit de EU stapt, of eruit wordt gezet, wordt het zoals Denemarken, Zwitserland, of Noorwegen: niet in de economische vergeetput, en ook geen Europese pariastatus.

Voor de Britten zijn de economische gevolgen qua handel te overzien. Nu Boris Johnson, de burgemeester van Londen, zich pro Brexit uitspreekt, verschuift de aandacht naar de gevolgen voor het grootste financiële centrum ter wereld. De 350.000 financiële werknemers van The City en alle aanverwante activiteiten zijn cruciaal voor de welvaart van het VK. Londen is niet de hoofdstad van de euro, maar de financiële hoofdstad van de wereld. Een belangrijk Europees orgaan zoals de EBA (European Banking Authority) zit in Londen. Maar dit is wellicht meer om greep te krijgen op de City, en niet omdat Londen actief wil meewerken aan stringentere en door Europa opgelegde regels. As we speak bereiden de beurzen van Londen en Frankfurt een fusie voor, en geloof me: het zwaartepunt zal - zelfs na een brexit - niet naar Frankfurt verschuiven.

Geert Noels. Beeld rv
Geert Noels.Beeld rv

Londen verwijt de EU te veel bemoeienis, te weinig visie, te weinig democratie en vooral te veel bureaucratie. Dat is een kritiek die niet alleen vanuit het eiland waait. Het VK wil geen blanco cheque tekenen voor 'meer Europa' als dat hetzelfde Europa is als vandaag. Het VK wenst greep te houden op het democratische proces.

Europa en België hebben in dat opzicht veel te verliezen bij een brexit. Het VK geeft de nodige kritische geluiden om de EU doelgericht en efficiënt te houden. Als we dat lastig vinden, dan moeten we even nadenken of het echt beter wordt als die prikkels wegvallen. De EU zal na een brexit minder competitief worden, bureaucratischer en minder transparant, met een grotere invloed op ons dagelijks leven. De Britten hebben weinig te verliezen bij een brexit, en zullen sterk onderhandelen vooraleer het zover komt. Als we de Britten graag kwijt zijn, dan moeten we beseffen dat ook Polen zich dan kan beraden, zeker na de vluchtelingenaanpak.

Als we de Britten eruit willen duwen om een betere integratie van de EU mogelijk te maken, dan is het ook een raadsel waarom we alles hebben gedaan om een grexit te voorkomen.

Net zoals de as Parijs-Berlijn zet de as Brussel-Londen Europa onder spanning. Die lading is niet alleen negatief, maar zorgt voor dynamiek, efficiëntie en evenwicht.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234