Maandag 26/09/2022

OpinieFernand Keuleneer

De diepere betekenis van het spektakel van dokter Jeff

Fernand Keuleneer. Beeld foto: Jef Boes @ Intitials LA - assistent: Lisa Goethals
Fernand Keuleneer.Beeld foto: Jef Boes @ Intitials LA - assistent: Lisa Goethals

Fernand Keuleneer is advocaat, publicist en opiniemaker

Fernand Keuleneer

Het spektakel met de onversneden dokter Jeff (Hoeyberghs, red.), georganiseerd door een ooit zeer gerespecteerde studentenvereniging, wijst jammer genoeg niet alleen op een jongens- en meisjesachtige cultuurloze vulgariteit. Er is bij rechts wel degelijk wat meer aan de hand. Rechts sluit zich stilaan aan bij een liberaal-libertair links als de uitgesproken politieke vijand van conservatieven.

Biologische realiteiten zijn voor een conservatief belangrijk, zoals ook andere realiteiten belangrijk zijn. Voor een conservatief bestaan er wel degelijk biologische verschillen tussen man en vrouw. Man en vrouw zijn complementair, en die complementariteit structureert mee de samenleving. Maar geen natuur zonder cultuur, en geen natuur zonder beschaving. Biologie is op zichzelf niet normatief, en de naakte ‘natuurtoestand’ à la Jean-Jacques Rousseau al zeker niet. Voor een christen komen daarbij nog de overtuiging dat elke mens gelijkwaardig is en het zeer bijzondere respect voor Maria als moeder van Jezus en dus voor de vrouw an sich. Van dat alles geen spoor bij wie zich ten onrechte de K in KVHV toe-eigent.

Alt-right

Dr. Jeff een KVHV-forum geven verwondert niet in het ruimer rechts aanbodpakket dat zich uitstrekt van de cultus van de mannelijkheid over weerbaarheidstrainingen (zoals bij Schild & Vrienden) en waarschuwingen voor een dreigende rassenoorlog tot de bezorgdheid voor het overleven van het ‘boreale Europa’. Spreken over de vrouw zoals Dr. Jeff dat deed, vinden we terug in talloze alt-right publicaties.

KVHV-Gent, hopelijk zonder er zich altijd van bewust te zijn, past wonderwel in het nieuwe, rechtse anticonservatieve conglomeraat. Dat wordt gekenmerkt door een biologisme dat biologische verschillen tussen geslachten of rassen verabsoluteert en loskoppelt van een ruimer kader, en de vrouw tot instrument reduceert. Dat ‘biologistisch’ rechts combineert zo de meest giftige elementen uit de alt-rightbeweging, en het vroege nieuw rechts – dat nadien wel is veranderd – van eind jaren 60 en de jaren 70.

De jonge Alain de Benoist, medestichter van de Franse Nouvelle Droite schreef in 1970 in Avec ou sans Dieu?: “Wat een bevolking naar een hogere kwaliteit doet evolueren is dat waardevolle mensen, de elites, zich op hun beurt kunnen voortplanten en, volgens de wetten van de erfelijkheid, de uitzonderlijke bekwaamheden en gaven die zij bezitten kunnen overbrengen.” (Ondertussen zou hij dat niet meer schrijven, geloof ik.) Of Gilles Fournier, met de Benoist medestichter van de rechtse denktank GRECE, in Europe-Action, 1964, La Révolution du XXe siècle: “Wij, de voorstanders van biologisch realisme, maken een rigoureus onderscheid : het volk en het biologisch afval.” Logischerwijs kwamen tijdschriften als Nouvelle Ecole bij de aanvang openlijk uit voor de weldaden van de eugenetica, de gestuurde biologische selectie (zie bijvoorbeeld januari-februari 1971).

Tot de opkomst van het alt-right enkele jaren geleden waren die denkbeelden sterk op de achtergrond geraakt, maar blijkbaar niet verdwenen. Het alt-right stelt de zogenaamde ‘biologische realiteit’ als normatieve orde opnieuw voorop: de cultus van de man tegen de vrouw, het overleven van het blanke ras enz. Ik heb nooit zoveel over het ‘blanke ras’ gehoord als de afgelopen twee jaar. Blijkbaar staat het identitair-christelijke – maar in de realiteit post-christelijke of antichristelijke – rechtse politieke landschap voor zulke ideeën wijd open, in de kringen van Baudet in Nederland en bij ons bij Vlaams Belang en N-VA.

Zonder een ‘culturele’ omkadering die de biologische realiteiten de plaats geeft die hen toekomen ontaardt zo’n biologistische normativiteit al snel in rauwe, nihilistische biopolitiek. Dat is een politiek programma dat bepaald wordt door verabsoluteerde biologische verschillen zonder een ander normatief kader. Omdat conflict de kern is van politiek en een moreel en juridisch kader de begrenzing ervan, is de vervanging van een normatief cultureel kader door rauw biologisme een glijbaan naar de grootst mogelijke aberraties.

Erg is dat die bruine pest ook veel infecteert van waar conservatieven voor staan: het belang van biologie (maar niet exclusief!) in de afstamming, de afstamming als basis van een sociale ordening, de complementariteit tussen geslachten, de waarde en het belang van culturele tradities enz.

Biopolitiek van de overzijde

Paradoxaal – en misschien wel gewild – past dit rechts als gegoten in de biopolitiek van de overzijde: eugenetica in de vorm van draagmoederschap, medisch begeleide voortplanting, abortus en euthanasie als grondrechten. De promotoren van de lifesciences doen er samen met de dataverzamelaars van Big Tech en Big Pharma alles aan om de poorten van de wet te openen voor eugenetici en bricoleurs van het ‘transhumanisme’. Daarin is niet langer plaats voor het unieke karakter van de mens en de intrinsieke waardigheid van het menselijke leven. Daarmee valt geld te verdienen en daartoe moeten alle juridische en morele hinderpalen worden opgeruimd. Het biologisme van rechts is dan meegenomen.

Ik stel voor dat de studenten van KVHV-Gent aan hun mama en/of papa een boek onder de kerstboom vragen. Er zijn veel slechtere keuzes mogelijk dan Le fondement de la morale van voormalig aartsbisschop André Léonard. En als ze beloven in de toekomst wat slimmer te zijn krijgen ze misschien ook nog Le temps de l’homme van Tugdual Derville. Ze moeten dan wel eerst Frans leren.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234