Dinsdag 27/09/2022

opinie

De meisjesbende als noodkreet

Amateurbeelden tonen hoe meisjes de stationsbuurt van Brugge onveilig maken. Beeld RV
Amateurbeelden tonen hoe meisjes de stationsbuurt van Brugge onveilig maken.Beeld RV

Mark Van Bellinghen is diensthoofd Kinder-en Jeugdpsychiatrie van het Onze-Lieve-Vrouwzieken-huis Aalst-Asse-Ninove

Mark Van Bellinghen

Ik hoorde het opmerkelijke bericht onder de douche, luisterend naar De ochtend op Radio 1. Eerst het interview van de directrice van het KTA in Brugge, een betrokken persoon die een hulpkreet de ether in stuurde over stuurloze adolescente meisjes die de school en de stationsbuurt onveilig maken.

Ze klonk vrij radeloos. Wat later hoorde ik de repliek van de burgemeester van diezelfde stad, die het probleem sussend minimaliseerde, of erger: de indruk gaf dat de directrice fel overdreef.

Politici in dit land zijn kennelijk vervreemd van wat er zich in de realiteit afspeelt. Of dit te maken heeft met de belachelijke structuren die een overvloed aan machtsfiguren genereren om over een gebied van een zakdoekje groot te heersen, laat ik in het midden. Vanuit de kinder- en jeugdpsychiatrische praktijk in Aalst kan ik bevestigen dat wat de schooldirectrice in Brugge verklaart, evengoed opgaat voor deze stad - andere gelijkenissen tussen beide steden zijn nochtans niet legio.

Niet uit het niets

Schoppen, pesten, slaan: uiteraard is zo'n gedrag niet te vergoelijken. Maar het komt vaak niet uit het niets. De jongeren waarover het gaat, ontwikkelen hun moeilijk gedrag doorgaans op basis van hechtingsproblemen. Ze zijn gekwetst en in hun kwetsuren niet erkend. Relaties met anderen aanknopen en een plaats verwerven in de maatschappij gebeurt dan volgens destructieve patronen. De miskenning van de ernst van de problematiek door politici wordt een vorm van schuldig verzuim.

Er is eens te meer geen erkenning.

Hetzelfde gevoel bekruipt mij als ik de bevoegde minister(Vandeurzen, WD) hoor spreken van de succesvolle hervormingen in de jeugdhulpverlening. Er worden ingewikkelde structuren geïnstalleerd waarin geen kat haar jongen terugvindt, en waar men in de dagelijkse praktijk van een ambulante kinder- en jeugdpsychiatrische dienst geen ondersteuning ondervindt. Als je tot meer dan dertig nieuwe aanmeldingen per week ontvangt, waarvan vele dringend zijn en crisissituaties betreffen, dan kun je echt geen uren (!) aan de telefoon hangen met het regionale crisismeldpunt van Integrale Jeugdhulp. En als een opname dan toch noodzakelijk is, dan is er steevast geen plek. Of hoe vervreemding tot wereldvreemdheid leidt.

Amateurbeelden tonen hoe meisjes de stationsbuurt van Brugge onveilig maken. Beeld RV
Amateurbeelden tonen hoe meisjes de stationsbuurt van Brugge onveilig maken.Beeld RV

Ik merk het zo vaak, in uiteenlopende contexten. Laat me nog een willekeurig voorbeeld geven: een jonge vluchteling belandt op de consultatie omwille van een posttraumatisch stresssyndroom. De jongen spreekt geen woord Nederlands, vertoont een duidelijke ontwikkelingsachterstand, maar moet conform de richtlijnen van het M-decreet toch eerst naar het gewone onderwijs. Dat dit mogelijk opnieuw traumatiserend kan zijn, en dat voor deze jongen misschien best een uitzondering wordt gemaakt zodat hij rechtstreeks naar het buitengewoon onderwijs kan gaan, vindt geen gehoor.

Structuren en regels gaan al te vaak boven menselijkheid. Als je erbuiten valt, word je al vlug genegeerd. Vervolgens schrikken we ons een hoedje als de genegeerden zich verenigen in bendes om toch een beetje identiteit te kunnen hebben.

Maar zelfs dat wordt hen ontnomen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234