Vrijdag 07/10/2022

Opinie

De positie van Elio Di Rupo is zwakker dan ooit, maar hij zal zelf beslissen of en wanneer hij vertrekt

Alain Gerlache. Beeld rv
Alain Gerlache.Beeld rv

Alain Gerlache is zelfstandig journalist voor onder meer RTBF en opiniemaker voor De Morgen.

Alain Gerlache

26 november was D-Day voor de Parti Socialiste. Tijdens haar congres in Luik legde de partij de laatste hand aan de Chantier des Idées, haar grote hervormingsproject dat ze twee jaar voordien op dezelfde plaats begon. Na de schandalen en de slechte resultaten in de peilingen besloot Elio Di Rupo zijn toespraak als volgt: "Dit is het begin van een nieuw verhaal. We hervatten samen de strijd en beginnen samen aan de herovering!" Een nieuw verhaal, maar met dezelfde voorzitter. D-Day was immers ook Di Rupo Day. Na maanden van kritiek en twijfels moest de voorzitter tonen dat hij nog altijd stevig in het zadel zat. En om alle wanklanken tijdens die politieke en mediatieke demonstratie te vermijden, kwamen de socialistische ziekenfondsen Solidaris en de vakbond FGTB, de twee andere en soms weerbarstige pijlers van het socialistische apparaat, op het congres niet aan het woord.

Amper drie weken later barstte de bom. Jean-Pascal Labille, gedelegeerd bestuurder van de socialistische ziekenfondsen Solidaris en voormalig minister, en Thierry Bodson, secretaris-generaal van de Waalse FGTB, openden op de RTBF en in Le Soir het felste offensief tot op heden tegen de voorzitter van de partij: "Met Elio Di Rupo zal het niet lukken." Di Rupo heeft niet genoeg geloofwaardigheid meer om de vernieuwing te incarneren. "Om in 2019 gewicht in de schaal te leggen, zal de PS 30 procent moeten halen. Met Di Rupo komen we nooit boven de 20 procent."

Ze hadden ook kritiek op het gebrek aan collegialiteit van de voorzitter. Tussen haakjes, Labille en Bodson zijn allebei Luikenaars en de Luikse federatie, die ondanks haar verdeeldheid nog altijd de grootste is, is al lang gefrustreerd door de alomtegenwoordigheid van Henegouwen in de partijleiding en de regeringen: Di Rupo, Magnette, Demotte. In de afgelopen maanden was ze ook niet altijd gelukkig met de manier waarop de Keizerslaan de zaak Publifin aanpakte. Ze heeft het bovendien het moeilijkst met de opkomst van de PTB, die in Luik niemand minder dan Raoul Hedebouw als kopman heeft!

Fataal

De Parti Socialiste heeft niet gereageerd op die ongehoorde aanval, slechts enkele maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen. Alleen André Flahaut, voormalig minister van Defensie, gewezen Kamervoorzitter en nog altijd minister in de Franse Gemeenschap, een figuur van de Oude Garde, heeft eraan herinnerd dat het mandaat van Di Rupo tot in 2019 loopt en dat dit het moment niet is om van voorzitter te veranderen. Flahauts minimalistische interventie was uiteraard bedoeld om de aanval van het duo Labille-Bodson te relativeren. Ze heeft ook anderen de kans gegeven om in alle talen te zwijgen tot ze weten uit welke hoek de wind waait.

Te beginnen met Paul Magnette, die heeft verklaard dat hij kandidaat is maar ook beseft dat de geringste misstap hem fataal kan zijn. Die les heeft hij geleerd toen hij in de minderheid bleek te zijn in het delicate vraagstuk van de decumul van de mandaten. Sindsdien wacht hij braaf op zijn moment.

Er komt dus geen putsch in de PS. De positie van Elio Di Rupo is zwakker dan ooit, maar hij zal zelf beslissen of en wanneer hij vertrekt. Behalve als de gemeenteraadsverkiezingen op een ramp zouden uitdraaien voor de partij. Zeker in Bergen, in het hart van het systeem, waar net een voor de PS vervelend schandaaltje is losgebarsten rond een socialistische schepen en diens vader, gewezen burgemeester Maurice Lafosse. Dezelfde man die Elio Di Rupo op het eind van de jaren 80 uit het stadhuis probeerde te werken, in naam van zijn persoonlijke populariteit en de noodzaak om plaats te maken voor jonge mensen. Maar dat is lang geleden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234