Woensdag 06/07/2022

Opinie

De scherpste opinies: hoe incapabel is de Amerikaanse geheime dienst?

Toeristen voor het Witte Huis. Beeld AFP
Toeristen voor het Witte Huis.Beeld AFP

Door een opeenstapeling van fouten bij de beveiliging kon Irak-veteraan Omar Gonzales (met mes) tot diep in het Witte Huis doordringen. Ook andere incidenten kwamen dit weekeinde aan het licht. In de Verenigde Staten leidt dit tot de discussie over het functioneren van de Amerikaanse geheime dienst. Wat moet er veranderen? De scherpste opinies op een rij.

Anna Van Den Breemer en Laura de Jong

"De val van de geheime dienst"
Door de Editorial Board van The New York Times.
Gepubliceerd op 30 september 2014.

Door binnen te dringen tot ver in het Witte Huis bedreigde Omar Gonzalez niet alleen het leven van de president en zijn familie, maar maakte hij ook korte metten met het beeld van het Witte Huis als onschendbare, openbare plek, beschermd door 's werelds meest ondoordringbare beveiliging. Dat schrijft The New York Times in het editorial. Volgens de krant heeft de Amerikaanse geheime dienst (verantwoordelijk voor de beveiliging) hiermee bewezen "net zo disfunctioneel te zijn als menig andere instelling in Washington".

De krant heeft felle kritiek op het optreden van Julia Pierson, hoofd van de geheime dienst, toen zij zich dinsdag moest verantwoorden tijdens een hoorzitting. De verklaring van Pierson over het Gonzalez incident - "Ons veiligheidsplan is niet goed uitgevoerd" - wordt "het bureaucratische understatement van het jaar" genoemd.

Schade
The New York Times merkt op: "De schade had onvoorstelbaar groot kunnen zijn als de aanvallers georganiseerde terroristen waren geweest in plaats van gestoorde individuen." "Gezien het feit dat president Obama drie keer meer bedreigingen ontvangt dan zijn voorgangers, moet de beveiliging van het Witte Huis opgeschroefd worden."

"Obama zal nu moeten beslissen of mevrouw Pierson geschikt is om hem, zijn familie en de reputatie van de natie te beschermen. Op z"n minst moet hij aandringen op een onafhankelijk, top-down onderzoek naar het functioneren van de geheime dienst, dus niet één uitgevoerd door ambtenaren die proberen zichzelf en hun werkgever te beschermen."

Julia Pierson, hoofd van de Amerikaanse geheime dienst. Beeld AFP
Julia Pierson, hoofd van de Amerikaanse geheime dienst.Beeld AFP

"Julia Pierson zorgt voor 'geheim' in geheime dienst"
Door Dana Milbank.
Gepubliceerd op 30 september 2014.

Volgens Dana Milbank in The Washington Post waren er andere verwachtingen toen Julia Pierson als eerste vrouw werd aangesteld als directeur van de geheime dienst. Ze zou een einde maken aan de macho- "frathouse"-cultuur binnen de dienst, was het idee. Die cultuur had eerder voor problemen gezorgd, zo was er het wangedrag van geheim agenten in Cartagena in 2012 en eerder dit jaar de dronken agenten in Miami en Amsterdam. Milbank: "Ze beweert dat ze het probleem heeft aangepakt ("We hebben een Afdeling van Professionele Integriteit in het leven geroepen") maar nu laat ze een even verderfelijke cultuur bloeien - een cultuur van verhullingen en cover-ups."

"Het feit dat de geheime dienst heeft verzuimd de gemaakte fouten te erkennen, maakt dat het lijkt alsof de geheime dienst er niet is om het leven van de president te beschermen, maar om een arrogante instelling te beschermen tegen hervorming en gênante situaties."

Bewakers op het dak van het Witte Huis. Beeld AFP
Bewakers op het dak van het Witte Huis.Beeld AFP

"White House down"
Door de Editorial Board van The Wall Street Journal.
Gepubliceerd op 30 september 2014.

The Wall Street Journal benadrukt in een hoofdredactioneel commentaar nogmaals de risico's: "Was meneer Gonzales links afgeslagen in het Witte Huis en de trap opgegaan, dan zou het zomaar kunnen dat hij het privé woongedeelte van de president had bereikt. Gonzales was gewapend met een gekarteld Spyderco mes, maar net zo makkelijk had hij andere wapens of een bomgordel kunnen dragen. De enige lucky break die de geheime dienst (en de natie) had, was dat de president en zijn dochters net waren vertrokken met de helikopter."

Het grote gevaar is dat deze blunders de kwetsbaarheid van de beveiliging adverteren in Vegasachtige neonletters, schrijft de krant. "Hoe meer dit gebeurt, hoe groter de kans dat gevaarlijke personen of organisaties het opnieuw zullen proberen."

Dat de geheime dienst haar best doet in tijden van bezuinigingen, corrigeert de krant: het budget is verdubbeld sinds 1998.

Volgens The Wall Street Journal markeert het incident met Gonzales een nieuw dieptepunt in het afbrokkelen van de overheid, en het begin van de wederopbouw van professionaliteit en verantwoording. "Dat betekent ook het ontslag van Julia Pierson en verder iedereen die tegen het publiek liegt. De geheime dienst moet met dodelijk geweld reageren op indringers van het Witte Huis. De volgende Omar Gonzales kan een terrorist met een bom zijn."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234