Donderdag 19/05/2022
null Beeld DM
Beeld DM

StandpuntStavros Kelepouris

De tijd om de kantjes ervan af te lopen, is voorbij. Nu is het aan ons om samen het virus plat te leggen

Stavros Kelepouris is journalist.

Stavros Kelepouris

Ons land staat voor een gitzwarte week. Als de besmettingscurves niet snel stagneren, dreigt ons zorgsysteem over enkele dagen helemaal in te storten. De pijnlijke waarheid is dat alles wat we vandaag doen, daar niet bijster veel aan verandert. De zieken die nu in onze hospitalen belanden, hebben het virus ergens in de voorbije weken opgelopen.

Het effect van die besmettingsketen laat zich steevast slechts met vertraging zien, zoals ook het licht van de zon pas na acht minuten de aarde bereikt. Het is een van de dingen die dit virus zo verdomd frustrerend maken. Twee weken nadat de horeca de deuren moest sluiten, kunnen we nu pas stilaan inschatten of dat de epidemie een tik heeft verkocht.

Natuurlijk draagt de politiek een verpletterende verantwoordelijkheid voor de diepe crisis die onze ziekenhuizen teistert. Daarbij wordt vanzelfsprekend snel gewezen naar de vorige premier Sophie Wilmès en de vorige minister van Volksgezondheid Maggie De Block. Maar tijdens de laatste, desastreuze, Veiligheidsraad waar Wilmès vrolijk versoepelingen aankondigde, was huidige premier Alexander De Croo ook al vicepremier. Regeringsleiders als Jan Jambon, Rudi Vervoort en Elio Di Rupo schoven toen ook aan tafel. Het antwoord op de schuldvraag moet ook daar gezocht worden.

Maar het is te makkelijk om enkel naar boven te wijzen. De maatregelen die begin oktober genomen werden, zoals het terugschroeven van onze nauwe contacten, vertonen tot nu toe geen enkel noemenswaardig effect op de curves. Dat mag tot introspectie stemmen: blijkbaar hebben te veel mensen het niet al te nauw genomen met die maatregel. Als niemand ze volgt, zijn regels maar zoveel waard als het papier waarop ze geschreven staan.

Intussen moet voor iedereen de urgentie duidelijk zijn. Er is geen marge meer in de zorg. Margot Cloet, de invloedrijke topvrouw van Zorgnet-Icuro verwoordde het deze week zo: er gaan mensen sterven die niet hoeven te sterven. Reken daar nog bij: er gaan mensen zieker worden dan ze zouden moeten zijn, bijvoorbeeld omdat kankertumoren te laat opgespoord worden.

Hoe groot de schade wordt, ligt evenwel niet vast. Iedere besmetting die we zelf voorkomen, kan aan het eind van de keten een leven redden. De tijd om de kantjes ervan af te lopen, is voorbij. Nu is het aan ons om samen het virus plat te leggen. Om de eenzaamheid die een lockdown met zich meebrengt zo kort mogelijk te houden.

Het valt niet te verbloemen, er komen harde weken aan. Bel uw ouders, bel uw lief, bel uw oma, bel uw vrienden, bel die ene collega van wie je weet dat hij er eigenlijk al even door zit. Praat hen moed in. Bied hen een luisterend oor. Zeg hen dat je nu niet bij hen kan zijn, om ervoor te zorgen dat je later des te meer bij hen kan zijn. Dat is het doel.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234