Donderdag 26/05/2022

Column

De toekomst begint in Italië met een lelijke geboortevlek

Dissidentie mag ook. Onder die vlag vaart Hugo Camps op donderdag.

Hugo Camps

Er is geen mooier land dan Italië. Het is een landschappelijke idylle, een urbanistische rollercoaster, een way of life die altijd een glimlach ontlokt. Ook handig: Italianen zijn architecten van de chaos. Nou, dan kom je een end in het leven.

Alleen is het ook een land dat zich makkelijk laat opsplitsen, eerst tussen Noord en Zuid, dan tussen links en rechts, uiteindelijk tussen hartelijkheid en xenofobie. Het democratische karaat was eerder al verbleekt. Golfbreker van de instellingen was mediatycoon Silvio Berlusconi. Zijn optreden als premier was een trapeze van scandalitis. Zijn Bunga Bunga-feestjes met ontklede meisjes hadden zelfs een hoog pooiergehalte. Maar in Italië is machismo het wezen van seks en erotiek en de premier kwam er fluitend mee weg. Zoals hij met alles wegkwam, ook met economische belangenverstrengeling. Uiteindelijk legde hij het af tegen het populistische front van de Vijfsterrenbeweging en het fascistische Lega Nord.

De coalitiewissel heeft niet geleid tot een morele zuivering. Integendeel: seks werd ingeruild voor vreemdelingenhaat. Een onwaarschijnlijke abdicatie in een land waar migranten van oudsher de slagader van de economie waren. Boosdoener is vicepremier Matteo Salvini die zelfs geen bootvluchteling meer op zijn territorium duldt. Het Italiaanse humanisme is onder deze populistische regering vijftig jaar teruggezet in de tijd. Met dank aan de sociale media die door Salvini overvloedig werden bespeeld tot in het gebruik van religieuze symbolen toe. Het was Salvini alleen te doen om via verkiezingen zelf premier te worden. Aangehitst door gunstige peilingen voor de rechtse Lega stuurde hij aan op de val van de regering. Een vicepremier die zijn eigen regering omver blaast voor electoraal eigenbelang wordt in Italië helaas niet geconsidereerd als een hooligan. Voor premier Giuseppe Conte hield het ontzag trouwens ook niet over. Aanleiding voor de val van het kabinet was een stemming over een hogesnelheidstrein. Ook weer zo’n electoraal fantasietje waarmee je alleen in de Laars kunt scoren.

De afgelopen weken was Matteo Salvini vooral op Italiaanse stranden te vinden, waar hij luidruchtig campagne voerde nog voor de regering was gevallen. Sabotagekunstjes worden ook in de Belgische politiek toegepast, maar dan in cenakels en gesloten huizen. Niet op het strand van Oostende, al kan dat met de populist Tommelein gauw veranderen. Overigens had de regering van premier Conte nog weinig internationale steun nadat het zich tegen de EU had gekeerd. Alle begrotingsregels werden aan de Italiaanse laars gelapt. Door zich tegen Europa te keren, inclusief het regime van financiële markten verkeert ‘La Bella’ in een troosteloos isolement.

Verlossende quarantaine

De val van het kabinet in Rome is de deconfiture van een populistisch bewind. Rechts populisme is niet in staat om te regeren, weten ze ook in Nederland na het experiment-Wilders. Alles is eigenbelang bij dit soort halfwas democraten. Ze stinken naar incest en nepotisme.

Het is niet zeker dat er nieuwe verkiezingen komen in Italië. Er tekent zich een onverwachte coalitiedialoog af tussen de Vijfsterrenbeweging en de centrumlinkse Partito Democratico van ex-premier Matteo Renzi. Voor de hondsbrutale vreemdelingenhater Salvini wenkt mogelijk de oppositie. Dat zou een verlossende quarantaine zijn voor het vrolijkste land van Europa. Vreemdelingenhaat als pronkstuk van de staat, het kon echt niet langer. De diplomatieke en morele schade is nu reeds nauwelijks herstelbaar. De toekomst begint met een lelijke geboortevlek.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234