Dinsdag 17/05/2022

OpinieLezersbrieven

‘De tranen kwamen in mijn ogen bij het lezen dat droogte blijkbaar ophoudt bij de grens’

null Beeld Klaas De Scheirder
Beeld Klaas De Scheirder
Lezers De Morgen

Waterplan

Bij het lezen over het Waterplan van de regering kreeg ik het droogbenauwd van de creativiteit waarmee men een al jarenlang bekend probleem wil aanpakken; ja, de tranen kwamen in mijn ogen bij het lezen dat droogte blijkbaar ophoudt bij de grens en men simpelweg bij droogteperiodes water wil importeren vanuit regio's met op dat moment hetzelfde probleem.

Hoe naïef kan men zijn om dit als ‘plan’ naar voren te schuiven? Het plan bestaat enkel uit regeltjes. Bijvoorbeeld: definiëren wanneer de burger zeer spaarzaam dient om te springen met water. Hallo? Is dit niet altijd de norm?

Een plan zou kunnen zijn:
- heel wat meer reserve-waterbekkens aanleggen
- ontziltingsinstallaties bouwen voor de provincie West-Vlaanderen
- maximaal inzetten op regenwateropvang voor huishoudelijk verbruik, bijvoorbeeld premies voor regenputten koppelen aan het verwijderen van voortuinverharding
- sensibilisatie van het waterverbruik voor particulieren: elke dag douchen, is dat écht nodig? Of kleren na één dag dragen al in de was doen?
- industrieel verbruik van grondwater aan banden leggen
- en waarschijnlijk nog veel meer.

Beste Vlaamse regering, leer a.u.b. uw les en stop met ‘regeltjes invoeren’ voor te stellen als oplossing van fundamentele problemen.

Misschien helpt het om het waterprobleem te benaderen als een concreet project met de nodige analyses, besluitvormingen, budgetten, uitvoering en controles, geleid door een echte projectmanager, in plaats van als een zoveelste inefficiënte politieke oefening.

Zoals al is gezegd: op is op!

Patrick Meuris, Beerse

Stemplicht

Sommige politici willen de lokale stemplicht afschaffen, maar is dit een stap vooruit? En zal het regionale en federale niveau volgen? Het zou weleens kunnen dat het lokale niveau dient als proefterrein.

Eén zaak is al zeker: studies tonen aan dat mensen die het in onze samenleving moeilijker hebben of niet hooggeschoold zijn, alleszins meer geneigd zijn om af te haken dan anderen die er beter voor staan. De vraag is dan: wie gaat dan deze groep van mensen vertegenwoordigen? Trouwens, het stemrecht in ons land kent een hele geschiedenis die je toch zomaar niet naast je neer kan leggen. Bij het ontstaan van België hadden alleen ‘mannelijke vermogende Belgen’ recht op minstens een of zelfs meerdere stemmen, naargelang van hun opleiding of rijkdom. Pas in 1919 had elke man één stem en de vrouwen kregen pas stemrecht in 1949. Er zijn doden gevallen om het algemeen enkelvoudig stemrecht af te dwingen: Leuven, Borgerhout, Oostende. En dan nu de stemplicht afschaffen? Het lijkt mij eerder serieuze stappen terug in de geschiedenis en in mijn ogen een ernstige stap achteruit wat de democratie betreft.

Georges Houtmeyers, Genk

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234