Maandag 23/05/2022
Barbara Debusschere Beeld DM
Barbara DebusschereBeeld DM

StandpuntBarbara Debusschere

Dit is niet de grote bevrijdingsfinale maar een scharnierperiode

Barbara Debusschere is journalist.

Barbara Debusschere

Dat het te vroeg is voor ‘het grote versoepelen’, waarschuwen de wetenschappers die onze regering door de pandemie loodsen al de hele week. Ook academische ziekenhuizen benadrukken dat ‘het vuur nog smeult en niet veel nodig heeft om weer op te laaien’.

Het valt sterk te betwijfelen dat Marc Van Ranst, Erika Vlieghe et les autres dat doen omdat ze fan zijn van mondmaskers en afgelaste festivals. Insiders melden dat ook zij sociale dieren en levensgenieters zijn. Maar ze zijn al maanden intensief met acuut risicobeheer bezig en blijven bang dat het weer misloopt, ook al nemen ziekte en sterfte nu sterk af en stevent de gezondheidszorg niet meer af op een crash.

Hun angst is begrijpelijk. De Indiase variant baart elders zorgen wegens besmettelijker. En er circuleert nu aanzienlijk meer virus dan begin juni vorig jaar. Dat brengt drie risico’s met zich mee. De kans dat er zo zorgwekkende varianten ontstaan is groter. Mensen bij wie het vaccin minder goed werkt door een verzwakt immuunsysteem raken makkelijker besmet. En nog niet gevaccineerden riskeren het slopende en hardnekkige ‘long covid’.

Toch is het ook aan de wetenschappers om begrip te tonen voor de politiek. Want die moet een en ander natuurlijk tegenover een moegetergde bevolking motiveren. Die ziet bijvoorbeeld niet in waarom je onder gevaccineerden nog aan de slag zou moeten met mondmaskers of waarom horeca nog deels dicht zouden moeten blijven nu er versneld gevaccineerd wordt en ziekenhuizen uit de gevarenzone zijn.

Ja, er is een kans op zorgwekkende varianten. Maar weegt dat zwaar genoeg om de maatschappij op slot te houden? Ja, de risico’s voor risicopatiënten blijven bestaan zolang er geen groepsimmuniteit is. Maar zijn dit niet de mensen die spontaan extra opletten?

Tot zeer recent waren vele doden en zwaar zieken waardoor de zorg dreigde te kapseizen een erg zwaarwichtige reden om strenge maatregelen op te leggen. Met iedere prik die nu gezet wordt, smelt die legitimatie om het leven aan banden te leggen verder weg.

De wetenschappers waarschuwen terecht voor mogelijke risico’s. Dat is hun rol en wij blijven maar beter aandachtig luisteren: dit is niet de grote bevrijdingsfinale maar een scharnierperiode en het virus is inderdaad niet weg en kan weer opflakkeren. Maar weg zal het wellicht nooit zijn. Willen we pas versoepelen wanneer alle risico’s nul zijn, dan moeten we het leven nog jaren intomen.

In de wetenschap geldt: voor straffe claims zijn straffe bewijzen nodig. Daarom zullen de experts die zo lang al het beste van zichzelf geven ook van de politiek moeten aanvaarden dat voor zware maatschappelijke inperkingen zware bewijslast van groot onheil nodig is. Die is er, godzijdank, minder en minder. Omgekeerd moeten wij aanvaarden dat als het toch weer zou mislopen, er weer restricties komen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234