Woensdag 28/09/2022

Opinie

Dit zijn de 15 best gelezen opiniestukken van 2015

null Beeld Astrid Snoeys
Beeld Astrid Snoeys

Van de winkelketen Primark tot OK-vrouwen en de nieuwe K3. Onze opiniestukken blijken te leven, en ze werden bijgevolg ook massaal gelezen en gedeeld. Dit zijn de vijftien best gelezen opiniestukken van 2015.

15. Kinderen zagen hun ouders sterven. Ze gingen samen op vakantie, nu zijn ze wezen

"Ik had nooit gedacht dat ik ooit een condoleancebrief zou schrijven aan mensen die ik nooit gekend heb." Daags na de aanslagen in Tunesië, waarbij 38 mensen om het leven kwamen, schreef Tunesische Charfeddine Amira dit beklijvend opiniestuk. "Ik durf me niet voor te stellen dat er kinderen waren die hun ouders voor hun ogen zien sterven hebben, ze waren samen op vakantie gegaan en nu zijn ze wezen."

Festivalgangers arriveren gepakt en gezakt op Pukkelpop, maar laten vaak uit gemak hun werptentje aan het einde van het festival achter. Beeld BELGA
Festivalgangers arriveren gepakt en gezakt op Pukkelpop, maar laten vaak uit gemak hun werptentje aan het einde van het festival achter.Beeld BELGA

14. Het zou een klein, maar heldhaftig gebaar zijn als Pukkelpop-kampeerders dit zouden doen

"Wegwerptentjes die, amper gebruikt, worden achtergelaten op de kampeerweide. Het is al een paar jaar een treurige aanblik aan het einde van muziekfestivals. Het geeft de in een blije, vrije, sfeer badende jongerenfeesten telkens een wrange nasmaak", schreef De Morgen-commentator Bart Eeckhout tijdens Pukkelpop in een standpunt voor deze krant. Op hetzelfde moment dat duizenden jongeren op een wei in Kiewit aan het feesten waren, arriveerden - net als nu trouwens - dagelijks duizenden migranten in Europa.

Daarom kwam Eeckhout met volgend voorstel: "Als kampeerders die hun herbruikbare spullen willen achterlaten nu eens een lintje aan hun tent zouden hangen, als teken dat hun gerief mee naar Calais mag? Zou dat geen mooi signaal van empathie zijn?"

Bart Eeckhout. Beeld Wouter Van Vooren
Bart Eeckhout.Beeld Wouter Van Vooren

13. Het is OK, vrouw!

Naar aanleiding van Moederdag zette De Morgen 'de OK-vrouw' in de kijker. Er heerst immers nog steeds een taboe over vrouwen die 'ongewild kinderloos' zijn en voor wie Moederdag dus alles behalve een dag om te vieren is.

Ook Halina Reijn, actrice bij Toneelgroep Amsterdam en columniste voor deze krant, luchtte daags nadien haar hart: "Het feit dat ik het heel graag wil, maar dat het niet lukt, en dat ik daar waanzinnig verdrietig om ben, is blijkbaar niet geloofwaardig, of te pijnlijk voor mij en mijn omgeving om onder ogen te zien."

Halina Reijn. Beeld Jelle Vermeersch
Halina Reijn.Beeld Jelle Vermeersch
Hallo Televisie. Beeld VRT
Hallo Televisie.Beeld VRT

12. What de fuck, VRT, what de fuck?

"What de fuck, VRT?" Dat is wat columnist Joost Vandecasteele zich luidop afvroeg in deze krant de dag nadat de openbare omroep 'Hallo Televisie' - een programma waarin je kijkt naar hoe mensen naar televisie kijken - uitzond.

"Gisteravond heeft televisie haar eigen graf gedolven met het programma Hallo Televisie. Laat de titel al een eerste bewijs zijn van hoe de VRT zelf beseft hoe slecht het is, door toch een beetje goodwill op te wekken door te refereren aan (lees: misbruiken van) een beter programma als In de gloria", schreef hij. "En nu moet ik mezelf vanavond in slaap wiegen met het besef dat de VRT dit fragment zag en besloot "fuck goeie satire, we kopen dat ding met die stinkende oksels."

Hanne, Klaasje en Marthe werden in november de nieuwe K3, maar Studio 100 miste de boot van de diversiteit, zo hekelt Sakina Elkayouhi in haar opiniestuk. Beeld ANP
Hanne, Klaasje en Marthe werden in november de nieuwe K3, maar Studio 100 miste de boot van de diversiteit, zo hekelt Sakina Elkayouhi in haar opiniestuk.Beeld ANP

11. Een divers K3-team? Misschien verwachtte ik te veel van Studio 100

"Hoe aanstekelijk de K3-liedjes ook mogen zijn, ik sta niet te springen voor de nieuwe K3", schreef Sakina Elkayouhi (23), masterstudente communicatiewetenschappen aan de VUB en journaliste bij jongerenmedia-agentschap Stampmedia, nadat Hanne, Klaasje en Marthe de nieuwe K3 werden.

"Mijn gebrek aan enthousiasme betekent niet dat ik de meiden niet getalenteerd genoeg vind. Het is ook niet omdat ik geen zeven meer ben. Toen het publiek kennismaakte met Demi en Nora geloofde ik bijna dat Studio 100 had begrepen dat media een afspiegeling moeten zijn van de samenleving. Een half jaar later zijn we met dit K3-resultaat geen meter verder, in welke diversiteitsvorm dan ook."

Een beeld uit de nieuwe videoclip van Stromae, waarin hij Twitter op de korrel neemt. Beeld rv
Een beeld uit de nieuwe videoclip van Stromae, waarin hij Twitter op de korrel neemt.Beeld rv

10. De dag waarop Twitter stierf

Vandaag veranderde Twitter van een veredeld persbureau in een vies en vuil café waar je liever niet meer komt. Dat schreef Brecht Decaestecker, toenmalig chef digitaal bij De Morgen, in een opiniestuk op de dag van de zelfdoding van Steve Stevaert.

Op Twitter las je toen zaken als: 'Dat van #Stevaert is gewoon een 1 aprilgrap, iedereen weet toch dat ze in Limburg wat trager zijn' en 'Van mij mogen alle rooi in 't kanaal springen #stevaert'. "Je kon het zo ranzig niet bedenken of het verscheen. Zwart op wit. En je beseft: dit is de wereld waarin we in terecht gekomen zijn, en er is niets of niemand die daar nog iets gaat aan doen."

Brecht Decaestecker. Beeld Bob Van Mol
Brecht Decaestecker.Beeld Bob Van Mol

9. Mag het alstublieft gedaan zijn met dat ene zinnetje 'Maar je hebt toch veel verlof'?

"Ik ben leerkracht. Voilà, daar heb je het... Ik ben leerkracht en eigenlijk zou ik daar openlijk trots op willen zijn. En toch durf ik tegenwoordig maar amper tegen mensen te zeggen dat dit mijn droomjob is, dat ik nooit iets anders heb willen doen", schreef leerkracht Marie Van den Broeck op haar blog.

"Mijn job, mijn roeping is gereduceerd tot één zinnetje. Mag het alstublieft gedaan zijn met dat 'Maar je hebt toch veel verlof'?"

Vlaams minister van Begroting Annemie Turtelboom. Beeld BELGA
Vlaams minister van Begroting Annemie Turtelboom.Beeld BELGA

8. Wie ook verantwoordelijk is voor de put, er is maar één verantwoordelijke voor de vermeende oplossing

De Turteltaks beroert de gemoederen. Met een eenmalige bijdrage hoopt minister Annemie Turtelboom de financiële put te dichten die de groenestroomcertificaten gedolven heeft. Die put verwijt ze Freya Vandenbossche en de vorige regering.

Maar in zijn standpunt reageert De Morgen-boegbeeld Yves Desmet scherp: "Wie ook verantwoordelijk is voor de put, er is maar één verantwoordelijke voor de vermeende oplossing." En ook: "Het is een fabeltje dat er geen alternatief voor dit beleid zou zijn."

Yves Desmet. Beeld Wouter Van Vooren
Yves Desmet.Beeld Wouter Van Vooren
Een beeld uit de 'I'm No Angel'-campagne van het 'plus size'-merk Lane Bryant. Beeld Lane Bryant
Een beeld uit de 'I'm No Angel'-campagne van het 'plus size'-merk Lane Bryant.Beeld Lane Bryant

7. Mensen met vetrollen zijn ook mensen

"Ik ben teleurgesteld. Zeer teleurgesteld." Dat schreef blogster Yasmine Schillebeeckx, die Women Studies in Canada studeert. "Ik ben teleurgesteld, want een van de grootste vrouwenmagazines heeft geoordeeld dat het een goed idee is om een column te publiceren waarin een journaliste alle vrouwen die een vetrolletje hebben of een paar kilo's te veel wegen lelijk zijn. Een artikel waarin grove, kwetsende woorden gebruikt worden. Een artikel waarin één vrouw bekent dat ze liever doodgaat dan "blubberende dijen" te hebben."

Schillebeeckx roept op tot respect: "Mensen met een vetrolletje zijn ook mensen. En mensen, die behandel je met respect."

null Beeld ANP
Beeld ANP

6. Ik daag u uit om werk te vinden met deze twee masterdiploma's

"Ik daag u uit om werk te vinden met deze twee masterdiploma's", schreef Ellen S. in een opiniestuk voor De Morgen. Ze wil maar één ding: werk vinden.

Maar de zoektocht is moeizaam en de ervaringen bij de VDAB frustrerend. "Ik solliciteer voor alles wat los en vast zit. Want ik wil werken. Ik wil geen paria zijn van de maatschappij, ik wil mijn steentje bijdragen." Maar dat lukt niet.

Bart De Wever. Beeld belga
Bart De Wever.Beeld belga

5. Een brave Aziaat spreekt: De Wever heeft een beetje (on)gelijk

Bart De Wever, N-VA-voorzitter en burgemeester van Antwerpen, kwam in maart in opspraak. De Wever erkende toen in Terzake dat racisme bestaat, maar noemde het net als zijn partijgenoot en minister van Inburgering Liesbeth Homans "relatief, zoals alle -ismes". Volgens hem had het geen zin te ontkennen dat er "reële problemen zijn met bepaalde bevolkingsgroepen, mensen van Noord-Afrikaanse afkomst, vooral de Marokkaanse gemeenschap en vooral Berbers. Dat zijn zeer gesloten gemeenschappen, met een wantrouwen tegenover de overheid." De uitspraken over Berbers veroorzaakten een storm van kritiek en leverde De Wever zelfs een klacht wegens racisme op.

"Ik heb nog nooit een Aziatische migrant ontmoet die zegt slachtoffer van racisme te zijn. Ook in de criminaliteitscijfers zie ik hen nauwelijks", zei De Wever ook. Daarop reageerde Yumi Ng, een Chinese met Belgische nationaliteit, met volgend opiniestuk: "Een brave Aziaat spreekt: De Wever heeft een beetje (on)gelijk."

Ng meende dat racisme verwerpelijk en onaanvaardbaar is, en aangepakt moet worden. "Maar kunnen we aub ook gewoon toegeven dat Chinezen inderdaad veel minder last hebben van racisme en dat De Wever dus ook gelijk heeft?"

Al stelde ze wel dat De Wever wel een fout maakte: "Hij veralgemeent door alle Berbers over één kam te scheren en hij veroordeelt racisme onvoldoende."

Yumi Ng. Beeld rv
Yumi Ng.Beeld rv
null Beeld THINKSTOCK
Beeld THINKSTOCK

4. Lieve wonderkindertjes, life sucks. Vraag maar aan papa en mama

Roxane van Iperen is juridisch en strategisch adviseur bij De Pleitschrijver, publicist en moeder van kinderen van 10, 8 en 6. In haar opiniestuk 'Lieve wonderkindertjes, life sucks' trekt ze aan de alarmbel: "Alles brengen we in stelling opdat ons kroost maar goed scoort in het latere leven. Hoogbegaafd? Misschien. Hoogbezwaard? Dat zeker. Het resultaat is een generatie kwetteraars zonder ruggengraat: als iets ze niet zint zetten ze een muil op als een misthoorn, maar met één brakke zucht blaas je ze omver."

"Die spastische focus op de juiste omstandigheden bereidt kinderen totaal niet voor op een gelukkig bestaan", waarschuwt ze. "Want, lieve wonderkindertjes, life sucks. Vraag maar aan papa en mama."

"Is het echt nodig dat we hijgerig aan de oever van een kanaal staan, om te melden dat we voorlopig nog niets te melden hebben?", vroeg commentator Yves Desmet zich af naar aanleiding van de zelfdoding van Steve Stevaert.Beeld PHOTO_NEWS

3. Zelden bleek meer hoe hard en dom deze samenleving wel is geworden

"Als er één dag was waarop je van sociale media weg wilde, dan ook gisteren. Zelden bleken de riolen van het internet schaamtelozer en stinkender, bleek iedere medemenselijkheid, mededogen of zelfs maar schaamte volledig zoek te zijn. Zelden bleek hoe hard en dom deze samenleving wel is geworden." Dat schreef De Morgen-commentator Yves Desmet in zijn standpunt naar aanleiding van de dood van Steve Stevaert.

"Het minste wat we de naasten, de vrienden en de vrouw van Steve Stevaert zijn verschuldigd is tijd en stilte om dit verlies te verwerken. Ondertussen kunnen wij misschien eens nadenken waarmee we bezig zijn. En of we daarmee goed bezig zijn."

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

2. Waarom je je wel degelijk schuldig moet voelen als je bij Primark shopt

Er kwam heel wat reactie op het opiniestuk van Jonathan Holslag, waarin hij oproept om niet bij de kledingketen Primark te shoppen. "Moet de consument zich eigenlijk wel schuldig voelen voor aankopen in dumpwinkels als Primark?", vraagt Maegan Helsmoortel zich af. Waarop Vinsent Nollet en Vincent Cuypers, studenten filosofie, volmondig 'Ja' antwoorden in een repliek.

"Wanneer producenten en overheid in gebreke blijven, is het aan de consument om te handelen", schrijven ze. "Koop niet blind, overtuig de ketens hun beleid te veranderen door simpelweg enkel daar te gaan waar dat al gebeurt. Dump de onrechtvaardigheid! Want vele kleine vissen eten de grote."

1. Dump de dumpwinkel Primark: het nieuwe goedkoop slaat de bodem uit onze economie

"Mocht u zich naar Primark willen spoeden voor uw inkopen, dan bedenkt u zich het best. Een geschenk van dumpwinkels als Primark is een vergiftigd geschenk, een geschenk waarmee u de welvaart en uw waardigheid in gevaar brengt." Dat schreef Jonathan Holslag, docent internationale politiek aan de Vrije Universiteit Brussel en auteur van 'De kracht van het paradijs: hoe Europa kan overleven in de Aziatische eeuw', eind vorig jaar in een opiniestuk.

Naar aanleiding van de opening van een Primark-vestiging in Gent publiceerden we het stuk opnieuw, en zo werd het ook in 2015 het best gelezen opiniestuk op onze website.

Jonathan Holslag. Beeld Jonas Lampens
Jonathan Holslag.Beeld Jonas Lampens
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234