Zaterdag 01/10/2022
Jana Antonissen Beeld rv
Jana AntonissenBeeld rv

NieuwjaarsbriefJana Antonissen

Een coronabeleid dat meer rekening houdt met psychische gezondheid kan therapie soms overbodig maken

Journaliste en De Morgen-columniste Jana Antonissen kijkt uit naar een overheid die niet alleen op de centen let.

Jana Antonissen

Ik weet niet of ik wel voldoende problemen heb om hier te zitten”, zei ik na enkele sessies tegen mijn therapeut. Ik wilde geen aansteller zijn; een angst die zijn zetel waarschijnlijk wel vaker moet dragen.

Ook wanneer het goed gaat, zo antwoordde hij, kan even stilstaan voor zelf­analyse heilzaam zijn. Zo begrijp je beter wat je nodig hebt om je kalm of tevreden te voelen. Plus: het is veel moeilijker om in lang afgedekte potjes te gaan roeren als je in zak en as zit.

Niet lang daarna lag ik in het midden van een doordeweekse dag opgerold onder een dekentje, lusteloos scrollend door Instagram-accounts van supermodellen op tropische bestemmingen. Mijn deadline kon me even gestolen worden. Alles kon me gestolen worden. Het besef dat enig perspectief op een béétje sociaal leven vooralsnog niet aan de orde was, had me onverwachts overweldigd. Misschien was mijn mentale weerstand toch minder hoog dan ik dacht. Bovenal was ik het beu: die gezwollen praat over genadeloze vervolging, verhoogde boetes en, godbetert, drones.

Vanonder dat dekentje maakte ik een verlanglijstje voor het nieuwe jaar: geen virtuele vervanging meer voor alles wat het leven de moeite waard maakt, zorgeloos Schengen-grenzen oversteken, toekomstplannen kunnen maken, leiders die motiveren en belonen in plaats van bedreigen en straffen. Allemaal dingen die bijdragen aan mijn mentaal welbevinden.

Helaas heeft het coronavirus lak aan onze jaartelling. Om 2021 niet met torenhoge verwachtingen af te schrikken, limiteer ik me tot één nieuwjaarswens: het op peil houden van onze gezamenlijke mentale gezondheid.

In welvarende landen, waar beduidend vaker psychische klachten voorkomen dan in minder rijke contreien, is mentaal welzijn al lang geen onbesproken onderwerp meer.

null Beeld Mellon
Beeld Mellon

De coronacrisis maakte echter duidelijk dat onze overheid fysieke gezondheid als belangrijker, want dwingender, beschouwt. Lockdowns helpen voorkomen dat het ziekenhuissysteem volledig instort. Maar echt leefbaar is het op lange termijn niet.

Tijdens de eerste lockdown sprak ik tieners en twintigers over de impact van het sociaal isolement. Een 19-jarige die na een zware depressie net haar leven weer op de rails had, vertelde dat ze langzaam aan het hervallen was, zo zonder de structuur en houvast die haar hogeschool bood. Ik vraag me af hoe het nu met haar gaat; ik hoop dat ze volhoudt.

Recenter postte Ketnet-wrapper Gloria Monserez op Instagram foto’s van zichzelf met betraande ogen en een onzuivere huid. Erbij schreef ze “ik voel mij ook alleen in deze kut kak tijden” en “niet denken dat gij de enige zijt en er alleen voor staat”. De reacties waren overweldigend: heel wat jongeren herken­- den zich en bedankten Gloria.

Wie al langer mentaal onbehagen ervoer, werd in 2020 gedwongen het recht in de ogen te kijken. Ook veel twintigers en dertigers uit mijn omgeving zetten het voorbije jaar de stap naar professionele hulp. In Brussel was er afgelopen herfst amper nog een Nederlandstalige therapeut te vinden die nieuwe patiënten aannam.

Dat veel mensen mentaal op zijn, begrijpt stilaan ook onze overheid. Na de zelfdoding van een jonge kapster uit Luik maakte ze bekend dat zelfstandigen recht hebben op acht gratis sessies bij de psycholoog.

Een goed begin, maar waarom niet preventiever werken? Een coronabeleid dat meer rekening houdt met psychisch welzijn kan in sommige gevallen therapie overbodig of minder cruciaal maken.

We worden aangemaand deze eindejaarsperiode een tandje bij te steken. Kunnen we de verantwoordelijkheid voor onze psychische gezondheid dan ook samen dragen, in het nieuwe jaar?

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234