Zaterdag 21/05/2022
Hugo Camps. Beeld DM
Hugo Camps.Beeld DM

ColumnHugo Camps

Een overheid die de burger aanspreekt op zijn of haar verantwoordelijkheid moet zelf betrouwbaar zijn

Dissidentie mag ook. Onder die vlag vaart Hugo Camps op donderdag.

Hugo Camps

De Nationale Veiligheidsraad heeft het coronavirus nog niet helemaal losgelaten, maar de verantwoordelijkheid ligt toch meer dan ooit bij de burgers. Die op basis van gezond verstand en collegialiteit moeten omspringen met een aantal maatregelen. De overheid houdt zich wat meer op de vlakte.

Het is eerder onvermogen dan generositeit. Zo moet er over de kleurencode of barometer nog worden nagedacht. De persconferentie van premier Sophie Wilmès verliep haast in een cadeautjessfeer. Geen bubbel van vijf meer, mondmaskers waar mogelijk uit, feesten in grotere gezelschappen, quarantaine beperkter in tijd. Het had de goedmoedigheid van een afscheid – mogelijk haar laatste Veiligheidsraad als premier.

Toch blijft de verwarring intens. Het gevoel van nattevingerwerk en improvisatie overheerst. Viroloog Marc Van Ranst moest niet lang wachten om zijn eerste dissidente geluid door het zwerk te slingeren. Hij had eerder verstrengde maatregelen dan versoepelingen verwacht. Die bleven uit. Zijn lichaamstaal was er een van afkeer.

Een overheid die de burger aanspreekt op zijn of haar verantwoordelijkheid moet zelf betrouwbaar zijn. In de kakofonie van het formatieberaad was daar de afgelopen dagen weinig van te merken. Er werd nog altijd oorlogje gespeeld tussen de snotneuzen van de Wetstraat, Conner Rousseau en Georges-Louis Bouchez. De coronamaatregelen hebben economische implicaties en derhalve een ideologisch tintje. Daar zijn de verhoudingen in het formatieberaad niet naar. De Nationale Veiligheidsraad zou daarom met dwingende uitspraken over een globale aanpak beter wachten tot er een nieuwe regering is.

De tweede golf van het coronavirus vraagt om geboden en verboden. Om dirigistisch protectionisme van de burger. Die doortastendheid zit niet meer in het pakket van de regering van mevrouw Wilmès. Dat is in de eerste plaats jammer voor haar, want deze Nationale Veiligheidsraad had nog weinig allure. Terwijl de eerste minister de voorbije maanden een stabiele factor was in de strijd tegen corona. Niet altijd communicatief even handig, maar wel solide. Vrij van flirtpartijen met de volksgunst waar sommige virologen zo goed in zijn.

Kennelijk heeft het lamentabele gesukkel in het formatieberaad ook de zwier van premier Wilmès uitgeput. Ze moet nu ook waakhond spelen over haar partijvoorzitter die de politieke arena betreedt als een stierenvechter.

Dat de strijd tegen corona om participerend burgerschap vraagt was al van bij de uitbraak duidelijk. De vraag is of de regering die strijd nog wel serieus kan nemen. Aan de platitudes van de Nationale Veiligheidsraad te horen, mag daar twijfel over bestaan. De zoektocht naar draagvlak leidt tot halve maatregelen en een zekere vorm van populisme. Ondertussen hebben wetenschappers van de overheid eerder een spektakelstaat dan een veilige haven gemaakt.

Hoe zou het toch komen dat Duitsland en zelfs Zweden overtuigender zijn in het bedwingen van corona dan onze regering? Ik denk omdat daar een overheid nog een overheid is. Wij worden bestuurd door een allegaartje van amateurs en fantasten. Daar ben je als virus zijnde gauw klaar mee.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234