Donderdag 19/05/2022

OpinieAyoub El Azzaoui

Een verbod is bij voorbaat al weinig liberaal te noemen

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Ayoub El Azzaoui is student en ondervoorzitter van Jong VLD Brussel en bestuurslid van Jong VLD Nationaal. Hij schrijft het stuk in eigen naam.

Ayoub El Azzaoui

“Er wordt met een verbod geen rekening gehouden met wie je bent als persoon of wat je kan als persoon. Ervaring en kwalificaties geven plaats aan je fysiek voorkomen. Waar is de meritocratie die eigen is aan onze Westerse beschaving?”

Een sikh die zijn tulband niet uit mag doen, behalve in intieme kring. Een Jood die zijn kippa ten alle tijden wil aanhouden, omdat het hem de persoon maakt die hij is en wil zijn. Of gewoon een christen die zijn kruisje dat generaties lang mee gaat niet van z’n hals wil scheiden. Een studente die na haar studies haar gewenste job niet mag beoefenen, omdat ze met een hoofddoek door het leven wenst te gaan

De discussie die sedert enkele dagen op sociale media wordt gevoerd, doet mij als jonge liberaal de wenkbrauwen fronsen. Een verbod is bij voorbaat al weinig liberaal te noemen. Wat eigenlijk een dossier is voor de Brusselse regering - de Brusselse openbare vervoersmaatschappij MIVB wil af van het hoofddoekenverbod - zorgt voor kritische geluiden bij menig partijvoorzitter en mandataris in Vlaanderen en Wallonië. Mij lijkt het een onnodige discussie.

Wat denkt de publieke opinie? Dit debat was altijd al sterk gefocust op de hoofddoek. Laten we in dit dossier de omvang van het aantal hoofddoekdragers binnen de MIVB niet overroepen. En inzien dat de groep potentiële werknemers die feitelijk aan de kant wordt geschoven eigenlijk groter is. Want er zijn natuurlijk meer levenbeschouwingen in onze samenleving dan alleen de islam. Op deze manier wordt het debat rond het verbod voor alle levensbeschouwelijke tekens verengd tot een debat over een hoofddoekenverbod.

Nu goed. Stel je even voor dat je morgen een vrouw met een hoofddoek achter het loket van jouw gemeente aantreft. Laten we aannemen dat de dame van Marokkaanse afkomst is. Omwille van haar hoofddoek ga jij ervan uit dat je op dat moment wordt geholpen door een moslima.

Maar als voorstander van het neutraliteitsprinicipe vind jij dat de dame geen levensbeschouwelijke tekens mag dragen, omdat ze neutraal moet blijven in haar voorkomen en haar werk als dienstverlener.

Stel nu even dat dezelfde dame zonder hoofddoek aan hetzelfde loket zit. Zonder twijfel zou je welhaast even goed kunnen interpreteren dat de Marokkaanse dame een moslima is. Natuurlijk kun je in de praktijk niet zeker zijn of het nu echt om een Marokkaanse dame gaat of niet.

Wat ik maar wil zeggen: als mens maak je altijd assumpties, je duwt mensen onbewust in een hokje. Ook al heb je daar a priori geen slechte bedoelingen mee.

Voorstanders van een hoofddoekenverbod zien een vrouw die een hoofddoek draagt als een vrouw die onderdrukt wordt. Men heeft een eigen symbolische waarde gegeven aan een ander zijn persoonlijke keuze. (Je bevindt je als vrouw met een hoofddoek in verschillende kwalijke posities.)

Maar een hoofddoekenverbod blijft blind voor wie je bent als persoon of wat je kan als persoon. Ervaring en kwalificaties ruimen plaats voor fysiek voorkomen. Waar is de meritocratie die eigen is aan onze westerse beschaving? De kwalificaties tellen, niet de klederdracht van die persoon. De kwaliteit van de dienstverlening telt, niet de klederdracht of het religieus teken van een ambtenaar.

Met een verbod ontzeg je iemand deelneming aan de maatschappij op basis van wat hij of zij draagt. Dan discrimineer je in de letterlijke zin van het woord.

Neutraliteit is ook een standpunt innemen, los van het het feit of het nu bewust of onbewust is. Politieke partijen die bepalen wat neutraal is, ziet u de tegenstelling? Dat kan niet neutraal zijn.

Wat zal men doen met al die lange hippe baarden? Ook afscheren, omdat ze als levensbeschouwelijk kunnen worden bestempeld?

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234