Donderdag 11/08/2022

Opinie

"Een vraag stellen naar een beleid betekent geen blijk van harteloosheid"

Groot Onderhoud - Luckas Vander Taelen Beeld Karel Duerinckx
Groot Onderhoud - Luckas Vander TaelenBeeld Karel Duerinckx

Luckas Vander Taelen is journalist/columnist.

Luckas Vander Taelen

Het is tekenend voor Joël De Ceulaer dat hij mij meteen wegzet als iemand die “wat migratie betreft al enkele jaren de consensus op rechts vertolkt” (DM 27/4). Dat moet hij doen omdat hij een stelling te bewijzen heeft en intellectuele eerlijkheid is daaraan ondergeschikt. Een dergelijke ongenuanceerde beschrijving van mijn opvattingen: ik heb het al vaker gehoord in linkse kringen. Je zegt of schrijft iets wat tegen een ander standpunt ingaat en je krijgt naar het hoofd geslingerd dat je bij de N-VA hoort. Dat is op zijn minst gezegd oneerlijk en vooral niet erg interessant.

Maar het is De Ceulaer natuurlijk niet te doen om een open debat. Hij vraagt de kijker van het debat in De afspraak, waar ik te gast was, zelfs om meteen door te spoelen naar de 26ste minuut. Op die manier kan hij verzwijgen dat ik blijkbaar ook een geweten heb en dat ik een aantal dagen een groep transmigranten uit het Maximiliaanpark bij mij thuis heb geherbergd en nog van plan ben dat te doen. Ik hoop dat Joël De Ceulaer dat ook doet.

Het is noodzakelijk om alle nuance te bannen om van iemand met wie je het niet eens bent de gewenste karikatuur te kunnen maken. Want zo kan De Ceulaer zeggen dat ik vind dat "het maar transmigranten zijn, geen volwaardige mensen". Ik zou dus een symbool zijn van de “tijdgeest” omdat ik inderdaad denk dat het niet kan getolereerd worden dat een gewapende groep mensen, van welke origine ook, met stokken vier politieagenten te lijf gaat die hen betrapt hadden bij een poging tot inbraak in een vrachtwagen op een autostradeparking.

Luckas Vander Taelen (links) in gesprek met De Morgen-journalist Joël De Ceulaer. Beeld Karel Duerinckx
Luckas Vander Taelen (links) in gesprek met De Morgen-journalist Joël De Ceulaer.Beeld Karel Duerinckx

Alexis De Swaef, voorzitter van La Ligue des Droits de l'Homme, trok als een volleerde jezuïet die versie in twijfel. Voor mij heeft iedereen recht op een onpartijdig onderzoek, maar ik denk niet dat het van ongevoeligheid getuigt als je je vragen begint te stellen over verschillende gewelddadige incidenten van dezelfde aard langs onze autowegen in één week.

Gevaarlijke tocht over het Kanaal

Natuurlijk zullen getuigenissen van buurtbewoners in Groot-Bijgaarden over agressieve migranten in hun tuinen door De Ceulaer worden afgedaan als racistisch, omdat die niet passen in zijn discours. En zo zijn we weer aangeland bij de moeilijkheid die bij een deel van links blijft bestaan om crimineel gedrag te erkennen als dusdanig, omdat dat haaks staat op hun politieke ideologie. De Ceulaer zet zich zo op de lijn van de Brusselse PS of Ecolo, die jarenlang elk geweld hebben gerelativeerd waarbij jongeren van allochtone afkomst betrokken waren.

Ik heb inderdaad De Swaef verschillende keren gevraagd naar wat hij als beleid voorstelde voor transmigranten. Hij bleef het antwoord schuldig. Het ontbreken daarvan lijkt mij een groot probleem: wat moet een land doen met mensen die er illegaal verblijven en geen asiel willen aanvragen?

Ik heb lang gesproken met de Eritreeërs die ik heb geherbergd. Zij spraken slecht Engels, hadden familie noch vrienden in Engeland, maar wilden er toch heen. Toen ik hen vertelde over de gevaarlijke en illegale tocht over het Kanaal, en hen vertelde dat ze ook hier asiel zouden kunnen vragen, bleken ze daarover nog niet geïnformeerd.

Bart De Wever maakt op zijn gekende provocatieve manier een volgens mij onterechte band tussen migratie en sociale zekerheid. Natuurlijk is hij demagogisch als hij blijft suggereren dat links voor open grenzen is. Maar van Joël De Ceulaer krijgt De Wever massaal munitie om links met dat stigma te blijven beladen, door mij voor te stellen als bondgenoot van de N-VA, gewoon omdat ik het had over problemen met transmigranten die geen asiel willen aanvragen. Een vraag stellen naar een beleid betekent geen blijk van harteloosheid.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234