Woensdag 28/09/2022
Cathy Galle Beeld DM
Cathy GalleBeeld DM

StandpuntCathy Galle

Enkel ons deel van de wereld van vaccins voorzien is moreel verwerpelijk en vooral vreselijk contraproductief

Cathy Galle is journalist.

Cathy Galle

We zijn hier met zijn allen zo gefocust op wat er al dan niet misloopt met onze eigen vaccinatiecampagne, dat we soms het grotere plaatje uit het oog dreigen te verliezen. Als de producenten een beetje mee willen, krijgen we in ons land wellicht tegen ergens deze zomer allemaal een eerste prik. We vinden dat met zijn allen veel te laat. En daar valt iets voor te zeggen. Maar in de ontwikkelingslanden kunnen ze van zo’n scenario enkel maar dromen.

Nochtans hadden westerse landen plechtig beloofd de vaccins te zullen delen. Niet uit goedheid, maar vanuit epidemiologische argumenten. Dit virus kan maar definitief verslagen worden als het in geen enkel land ter wereld nog de kop opsteekt. “Het is beter om sommige mensen in alle landen te beschermen, dan alle mensen in sommige landen”, benadrukte de Wereldgezondheidsorganisatie eind vorig jaar nog.

Klonk mooi, maar in realiteit ging het anders. Opgejaagd door de publieke opinie, die zo snel mogelijk die spuiten geprikt wil zien in de eigen armen, bestelden de rijke landen zoveel vaccins dat de arme landen achter het net visten. Die arme landen hebben ook niet altijd de middelen om er voldoende aan te kopen. De gevolgen zijn groot: de voorspelling is nu dat er in ontwikkelingslanden tegen 2023 een vaccinatiegraad van 60 procent kan worden gehaald. In het beste geval.

Dat is een gigantisch probleem. En niet enkel voor de mensen ginder, die de komende jaren aan het coronavirus ten prooi zullen blijven vallen. In landen waar het gezondheidssysteem niet altijd goed marcheert en er tekort aan artsen is, zal dat voor menselijke drama’s zorgen.

Maar ook voor ons is het behoorlijk problematisch. Want zo’n vaccinatie met twee snelheden kan ook ons nog vele jaren miserie bezorgen. Van virussen is namelijk geweten dat ze op gezette tijdstippen al eens durven te muteren. Een virus wil niet per se mensen ziek maken of laten sterven. Zijn corebusiness bestaat erin zich zo vaak en zo snel mogelijk te verspreiden. Hoe meer mensen ziek worden en uiteindelijk een zekere immuniteit opgebouwd hebben tegen de circulerende variant, hoe beter het virus zijn best zal doen om te veranderen in een verbeterde versie van zichzelf. Het komt er dus op neer om zo vlug mogelijk zo veel mogelijk kwetsbare mensen over de hele wereld te vaccineren, zodat ze niet ziek worden. Enkel ons deel van de wereld van vaccins voorzien heeft weinig zin.

Het is dan ook bijzonder wrang dat er in het Verenigd Koninkrijk al volop nagedacht kan worden om iedereen een derde prik te geven, een zogenaamd boostervaccin dat hen beter moet beschermen tegen nieuwe varianten. Terwijl we door de rest van de wereld beter van vaccins te voorzien wellicht die varianten kunnen vermijden. Dat niet doen is niet alleen onethisch, maar ook moreel verwerpelijk en vooral vreselijk contraproductief.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234