Maandag 27/06/2022
Theo Francken (N-VA). Beeld BELGA
Theo Francken (N-VA).Beeld BELGA

Opinie

Er bestaat ook nog zoiets als de draagkracht van ons land, beste Wouter De Vriendt

Theo Francken (N-VA) is Staatssecretaris bevoegd voor Asiel en Migratie en Administratieve Vereenvoudiging.

Theo Francken

Geachte Kamerlid, Beste Wouter,

Als vader van twee raakt het lot van de niet begeleide minderjarigen in de hotspots van Griekenland en Italië mij ook (DM 27/4). Maar doorheen de emotie moet een beleidsmaker toch eerst rekening houden met de feiten, zoals ze zich werkelijk voordoen, en met het algemeen belang.

Om Griekenland en Italië bij hun opvangtaak te ondersteunen, voorzien we zowel in forse financiële en logistieke ondersteuning, als in een gecontroleerd relocatiemechanisme. Ik benadruk gecontroleerd, want hoe meer relocatie, hoe sterker de perceptie dat een illegale en gevaarlijke bootreis naar Europa daadwerkelijk loont. Ook voor minderjarigen. Slechts als die perceptie ontkracht wordt, kan de humanitaire tragedie op de Middellandse Zee eindelijk eindigen.

Ons land voert zijn engagementen in dat relocatieplan loyaal uit. Sterker, als een van de enige landen reserveren wij 10 procent van onze relocatieplaatsen voor niet-begeleide minderjarigen. Wat mij betreft mag dat 100 procent zijn, maar we stellen helaas vast dat Italië en Griekenland er nu al niet in slagen om die 10 procent in te vullen.

Ondanks onze uitdrukkelijke vraag konden we nog maar vijftien jongeren verwelkomen. Waarom? Omwille van administratieve beslommeringen en vooral omdat er simpelweg niet genoeg kandidaten zijn. De overgrote meerderheid van die 23.000 alleenstaande minderjarigen komt niet uit een land in oorlog. Zij komen uit weliswaar arme, maar veilige landen in West-Afrika en Centraal-Azië. En wat ik vooral niet ga doen, is minderjarigen ophalen met geringe kansen op asiel. Wat ik vooral niet ga doen, als familievader en als pedagoog, is jongens uit Senegal, Bangladesh, of Benin hier laten hechten aan een warme omgeving, hen Nederlands laten leren en vrienden laten maken op school, om hen dan kort daarop mee te delen dat ze het land opnieuw zullen moeten verlaten. Daar op afdingen, zoals u in uw brief voorstelt, zou wreed zijn en een zware negatieve psychologische impact hebben op die jongeren.

Tijdelijke opvang verbeteren

Kunnen we meer doen? Ja. Wat we moeten doen is dringend de tijdelijke opvang van niet-begeleide minderjarige asielzoekers in de hotspots verbeteren. Dat is ook in het belang van de meerderheid van hen die niet in aanmerking komen voor relocatie. Maar helpen staat niet noodzakelijk gelijk aan overbrengen naar ons land. Want laten we, als vaders onder elkaar, ook eens een kat een kat noemen. Er bestaat ook nog zoiets als de draagkracht van ons land, waarmee we als politici rekening moeten houden, in het belang van onze kinderen.

In 2015 alleen al vroegen er 3.919 niet-begeleide minderjarige asielzoekers in ons land bescherming aan. Dat vergde 3.919 bijkomende schoolplaatsen, met bijkomende taal- en psychologische ondersteuning. Dat vergde ook 3.919 bijkomende opvangplaatsen, in een aangepast centrum met professionele begeleiding, dan wel in pleeggezinnen. Wij hebben die opdracht toen volbracht, met vereende krachten, maar het is duidelijk dat de sociale draagkracht van ons land toen onder zware druk stond. Die duizenden jongeren zijn hier nog steeds, en er komen er nog elke dag bij.

Algemeen belang

In de eerste drie maanden van 2017 vroeger er al 279 bijkomende niet-begeleide minderjarigen asiel aan. Ik heb als politicus, en als familievader, ook de taak om te waken over het algemene belang van dit land. Bij oplopende wachtlijsten in de pleegzorg en almaar grotere klassen heeft geen enkel kind belang. Niet de minderjarige asielzoekers, maar evenmin de kinderen die hier geboren zijn.

Mijn engagement: 1) ik agendeer dit op de volgende Europese Raad; 2) ik zal het quotum verder optrekken, maar enkel mits dat ook concreet kan worden ingevuld; 3) ik overleg bilateraal met mijn Griekse collega en benadruk ons uitdrukkelijk engagement om meer te doen voor deze kwetsbare groep; 4) zoals je weet, bij mij geen Scott Manyo’s of Navid Sharifi’s. Afspraak in de Kamercommissie.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234