Maandag 16/05/2022

Opinie

Gaza: het is de blokkade, stupid!

Bogdan Vanden Berghe. Beeld dm
Bogdan Vanden Berghe.Beeld dm

Bogdan Vanden Berghe is Algemeen directeur 11.11.11

Bogdan Vanden Berghe

Vorige week vond in Gaza de grootste militaire escalatie plaats sinds de verwoestende oorlog van 2014. De afgelopen dagen en weken volgden het aantal Israëlische aanvallen met gevechtsvliegtuigen en Palestijnse aanvallen met raketten en brandende vliegers elkaar in sneltempo op. Premier Netanyahu staat onder druk van andere extreemrechtse politici om hardhandig op te treden tegen de Palestijnse brandende vliegers, die materiële schade aanrichten in Israël.

Het is al maanden erg onrustig in Gaza. Sinds de start van grotendeels vreedzame protesten op 30 maart 2018 werden minstens 152 Palestijnen gedood en werden 16.500 Palestijnen verwond. De draconische Israëlische land-, zee- en luchtblokkade werd op 9 juli nog opgeschroefd als reactie op de brandende vliegers. Een illegale collectieve bestraffing van 2 miljoen Gazanen die verantwoordelijk worden gehouden voor het geweld van enkelen.

Blokkade

Beeld u dat even concreet in: Israël reageert op brandende vliegers en protesten door de import van brandstof, kledij, dekens en matrassen te verbieden. Door studenten en zakenlui in Gaza te doen blijven, door vissers en landbouwers het werk onmogelijk te maken. Op die manier wordt elk toekomstperspectief van jonge Gazanen in de kiem gesmoord.

Geen brandstof betekent geen generatoren. Geen generatoren betekent geen watertoevoer. Geen toegang tot de buitenwereld betekent geen economische activiteit. Geen economische activiteit betekent geen jobs. Geen import betekent geen medicijnen en medische apparatuur om gewonde of zieke burgers te behandelen, waardoor Gazaanse ziekenhuizen op de rand van een instorting staan. De VN waarschuwde niet voor niets, jaren geleden al, dat Gaza tegen 2020 “onleefbaar” zal zijn.

De dramatische humanitaire situatie wordt bovendien nog verergerd door intra-Palestijnse rivaliteit tussen Hamas en Fatah. Ondertussen circuleerden de afgelopen maanden heel wat Amerikaanse, Israëlische en VN-voorstellen om de humanitaire situatie in Gaza aan te pakken. Hoewel hier waardevolle projecten tussen zitten, hadden veel van deze plannen één ding gemeen: ze stelden de Israëlische blokkade niet fundamenteel en overtuigend in vraag.

Payer én player

Zonder een verlichting en uiteindelijke opheffing van de blokkade blijven deze humanitaire projecten echter een druppel op een hete plaat. De EU, als belangrijkste donor van de Palestijnen en belangrijkste handelspartner van Israël, kan hier een grote rol spelen. Het moet niet enkel een payer, maar ook een player zijn om de uitzichtloosheid in Gaza aan te pakken.

Europese financiële steun aan humanitaire projecten moet daarom worden gekoppeld aan druk op Israël om restricties op het vrij verkeer van personen en goederen tussen Gaza, de Westelijke Jordaanoever en de buitenwereld te versoepelen, en aan grotere Palestijnse toegang tot zee, landbouwgronden en gasvoorraden.

De EU moet de druk op de Palestijnse Autoriteit (PA) ook opvoeren om tot intra-Palestijnse verzoening en een eenheidsregering in Gaza te komen, waar Israël en de internationale gemeenschap volop mee kan samenwerken. De PA moet ook onmiddellijk de eigen strafmaatregelen tegen Gaza opheffen.

Cirkel van geweld

Vorig jaar herdachten we de tiende 'verjaardag' van de blokkade. Daar hoeven niet nog eens tien jaar bij te komen. De cirkel van geweld, tegengeweld en onrechtvaardigheid moet stoppen. Een staakt-het-vuren is urgent en noodzakelijk, maar kan geen substituut zijn voor een einde aan de blokkade. Een terugkeer naar de dramatische status quo is geen optie.

Een einde van de blokkade dient overigens ook het veiligheidsbelang van Israël, zoals betoogd door voormalige directeurs van de Israëlische veiligheidsdiensten. Onrechtvaardigheid en uitzichtloosheid is immers het beste recept voor radicalisering. De blokkade maakt jonge Gazanen enkel ontvankelijker voor de lokroep van extremistische groepen.

Laat één ding dus duidelijk zijn: it’s the blockade, stupid. De dodelijke cyclus van blokkade, vernietiging en uitzichtloosheid moet eindigen. Zonder een onmiddellijke verzachting en uiteindelijke opheffing van de blokkade tikt de klok genadeloos verder richting de volgende oorlog.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234