Woensdag 18/05/2022

Opinie

Geen pappen en nathouden meer in Italië, iedereen die er niets te zoeken heeft wordt uitgezet

Anne Branbergen Beeld RV copyright Daniele Veniri
Anne BranbergenBeeld RV copyright Daniele Veniri

Anne Branbergen is Italië-correspondente voor De Groene Amsterdammer.

Anne Branbergen

De Italiaanse politici die drie dagen geleden hun zomervakantie onderbraken om in ganzenformatie aan boord te stappen van het kustwachtschip Diciotti, dat met zijn Eritrese 177 asielzoekers al dagen lag te wachten in de haven van Catania, waren allen van de oppositie. Ze waren vooral van de voormalige regeringspartij PD, de Partito Democratico, die het tot maart dit jaar vijf jaar voor het zeggen heeft gehad in Italië. De premiers Letta-Renzi-Gentiloni (2013-2018) waren allen van de postcommunistische PD.

Juist deze laatste vijf jaar waren op het gebied van de aanzwellende vluchtelingenstroom van overzee de zwaarste. Het leek wel of heel Afrika Italië wilde bereiken via de Libische kust. Italië had daar geen antwoord op, of, zoals later bleek, typisch Italiaanse antwoorden. Namelijk: het geld voor vluchtelingenopvang dat vanuit Europa kwam om het probleem maar in godsnaam in Italië te houden, is op schandalige wijze herverdeeld, maar is weinig terechtgekomen bij waar het voor bedoeld was: menswaardige vluchtelingenopvang.

De tweede typisch Italiaanse oplossing was om iedereen weliswaar heel lief en hartelijk welkom te heten aan de uiterste zuidkusten van Italië, maar zonder ze te registeren. Op die manier konden de vluchtelingen zelf ongestoord de weg naar andere, hogerop gelegen landen van Europa vinden, om zich daar alsnog als vers aangekomen hulpzoekende te melden bij het asielsysteem. En dat deden de vluchtelingen ook heel graag, tot alle grenzen met Italië hermetisch dicht gingen. De verhalen over de drama’s in de Oostenrijkse en Franse Alpen die daar het gevolg van zijn, met de lichamen van Afrikanen die deze lente onder de smeltende sneeuw vandaan kwamen, heeft iedereen kunnen lezen.

Het is dus niet onredelijk om te concluderen dat de regeringen Letta-Renzi-Gentiloni zeker geen adequaat antwoord hebben geboden op de vluchtelingencrisis die wat Italië betreft vooral uit Afrika kwam. Pappen en nathouden, hopen dat ze vanzelf naar hogerop in Europa zouden doorreizen, en intussen is er heel veel Europees geld aan de immer goed georganiseerde criminele strijkstok van Italië blijven hangen, dat is zo’n beetje de samenvatting.

Tegen de politiek correcte agenda

Zodoende zit Italië sinds de grenzen met Oostenrijk en Frankrijk dicht zijn nu opgezadeld met een grote hoeveelheid niet-geregistreerde, doelloos rondhangende Afrikaanse vluchtelingen. De landen waar ze vandaan komen, zijn voor het merendeel landen waar in Europa geen asielstatus voor wordt verstrekt. Een nare situatie voor iedereen, die deels is veroorzaakt door een slecht beleid van drie opeenvolgende PD-regeringen.

Daarom was het opmerkelijk om ze daar drie dagen geleden zo te zien staan op het schip van de Italiaanse kustwacht vol Eritrese asielzoekers, de hoofdschuddende PD-vertegenwoordigers met hun mondkapjes voor. Ze stonden daar om op stille wijze een protest uit te beelden tegen het onmenselijke beleid van Matteo Salvini, de minister van Binnenlandse Zaken die nog niet eens drie maanden de portefeuille vluchtelingenopvang beheert. De leider van de noordelijke Lega Salvini heeft van zijn opvattingen over wat er met vluchtelingen moet gebeuren nooit een geheim gemaakt en is om die reden ook massaal gekozen door de Italianen. Geen pappen en nathouden meer, iedereen die niets te zoeken heeft in Italië wordt uitgezet, nieuwe boten worden geweerd. Totaal tegen de politiek correcte agenda, maar de vraag is hoe erg Europa het vindt. Per slot van rekening kon iedereen ook heel goed leven met het beleid van de Libische kolonel Khadafi, zolang hij zijn kusten maar bewaakte.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234