Woensdag 17/08/2022

OpinieLuckas Vander Taelen

Georges-Louis Bouchez gooit zijn eigen minister uit het raam

Luckas Vander Taelen. Beeld Karel Duerinckx
Luckas Vander Taelen.Beeld Karel Duerinckx

Luckas Vander Taelen is voormalig Groen-politicus en auteur.

Luckas Vander Taelen

Jean-Luc Crucke, liberaal en Waals minister van Begroting, heeft een probleem zo groot dat hij wil opstappen.

Een oppervlakkige observator zou dit waarschijnlijk wijten aan de toestand van de Waalse financiën: een schuldenlast van 30 miljard euro, dubbel zo groot als de inkomsten.

Het probleem van Crucke is evenwel niet dat rampzalig financieel vooruitzicht. Maar wel de voorzitter van zijn eigen partij, MR.

Niet dat Georges-Louis Bouchez vindt dat Crucke zich te weinig zorgen maakt over de Waalse schuld, die tegen 2030 tot 270 procent van de inkomsten zal oplopen. Of dat hij wakker ligt van het rampscenario wat er zou gebeuren als de rente gaat stijgen.

Bouchez vindt dat zijn minister iets belangrijkers dan een budgettair tekort over het hoofd heeft gezien: het liberale electoraat.

Het Waalse parlement heeft een plan van Crucke besproken om fiscale sluipwegen voor eens en altijd af te sluiten. Hij wil de Vlaamse wetgeving op giften onder levenden kopiëren en de periode verlengen tot het overlijden waarin die belast kunnen worden. Maar vooral wil hij een einde maken aan de truc om auto’s in te schrijven als bedrijfsvoertuigen die niet voor professionele doeleinden gebruikt worden, om belastingen te ontduiken.

Waals minister Jean-Luc Crucke (MR). Beeld BELGA
Waals minister Jean-Luc Crucke (MR).Beeld BELGA

Een eerlijke fiscaliteit, wie kan daar tegen zijn? Zeker met een begroting die van alle kanten ontspoort, lijkt het niet zo een radicaal idee om alle gaatjes waarlangs de overheid geld verliest dicht te plamuren.

Dat vindt minister Crucke tenminste. Hij ziet dergelijke ingrepen als de enige manier om de dringende aanbeveling te volgen van experts: het groeiende tekort jaarlijks met één procent afbouwen en elke uitgave dubbel controleren. Het plan werd lang besproken en goedgekeurd door de drie fracties van de regering: PS, Ecolo en Cruckes eigen MR.

Maar toen kwam Georges-Louis Bouchez.

Hij mobiliseerde zijn Waalse parlementaire fractie tegen zijn eigen minister van Begroting. De hervorming zou volgens de voorzitter te zeer gericht zijn tegen het liberale electoraat. Aan socialistische en groene Walen zou geen gelijkaardige inspanning gevraagd zijn. Bouchez ziet er een zoveelste aanval in op de middenklasse.

Daarmee suggereert Bouchez zonder enige schroom dat een liberaal minister er rekening mee moet houden dat veel van zijn kiezers fraudeurs zijn. En dat hij daar blijkbaar geen ethisch probleem mee heeft. Hij verplicht de MR-fractie om het plan van haar eigen minister, dat ze tot nu verdedigd hadden, af te schieten.

Het is ongehoord dat een partijvoorzitter zo laat in een parlementair proces open en bloot intervenieert. Eigenlijk stelt hij op die manier de autonomie van het Waals parlement in een merkwaardig licht. De leden ervan en de ministers mogen het weliswaar hebben waarover ze willen, maar aan het einde stelt een partijvoorzitter platweg zijn veto.

Die eigengereide tussenkomst van Bouchez is de vernedering te veel voor Crucke. Tussen de twee komt het nooit meer goed. Hij had door zijn staat van verdienste en als tweetalige een perfect profiel om federaal minister te worden, maar Bouchez gaf de voorkeur aan de middelmatige Mathieu Michel om met de steun van diens broer Charles en vader Louis zijn eigen positie in de partij te versterken.

Nu lijkt Jean-Luc Crucke zowel het gevecht met zijn partijvoorzitter als zijn politieke loopbaan op te geven. Hij zei dat hij te gepasten tijde zijn conclusies zal trekken. Dat betekent meer dan waarschijnlijk dat hij zijn ontslag zal aanbieden. Zo stuurt Georges-Louis Bouchez een uiterst bekwaam en over partijgrenzen heen gerespecteerd politicus de laan uit, een man voor wie het algemeen belang boven partizane bedenkingen staat. De politiek krijgt nog maar eens een deuk, de PTB een nieuwe lading munitie om de grootste partij van Wallonië te worden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234