Woensdag 29/06/2022

Scherpste opinies

"Grieks drama gaat niet over economie, maar over moralisme"

Grieks premier Alexis Tsipras. Beeld REUTERS
Grieks premier Alexis Tsipras.Beeld REUTERS

De ministers van Financiën uit de eurolanden zijn gisteravond zonder succes bijeengekomen voor een zoveelste poging Griekenland binnen de eurozone te houden. Volgens Europese leiders hebben de Grieken opnieuw geen geloofwaardige voorstellen gepresenteerd. Is Grexit nou wel of niet wenselijk? Lees hier de scherpste opinies op een rij.

Laura De Jong / De Volkskrant

Het Griekse probleem is perfect oplosbaar. Tijd om de extremisten te negeren en staatsmanschap te tonen, stelt Financial Times. "Het Europese project kan onherstelbare schade oplopen. De economie kan in zijn achteruit schieten. En Europa kan er een mislukte staat bij krijgen."

Ook Bart Eeckhout, commentator bij deze krant, schrijft: "Geen alternatief voor de Grexit? Die stelling staat haaks op de waarheid." Volgens hem moet Griekenland bloeden opdat burgers zich geen linkse gekkigheden in het hoofd halen.

"Dit Griekse drama gaat allang niet meer over economie, maar over moralisme. We zouden beter moeten weten. De bloedige Europese geschiedenis heeft al zoveel eerder aangetoond dat democratie niet bloeit op de vernedering van een volk of natie."

Populisten

Peter de Waard, economieredacteur bij De Volkskrant, schrijft in zijn column: Griekenland kan bankroet gaan, maar zal daarmee niet automatisch Geert Wilders en andere populisten op hun wenken bedienen met een Grexit. Het land zal niet automatisch uit de eurozone treden.

"Integendeel. Volgens de verdragen van Maastricht, Amsterdam en Lissabon - de grondwet van de muntunie - kan alleen een land zelf besluiten eruit te stappen. En premier Tsipras en zijn regering hebben steeds gezegd dat 'niet te zullen doen'. En wat van die regering ook kan worden gezegd, ze komt niet snel op haar woorden terug."

Instabiele regio

Hoewel velen hopen dat een Grexit wordt voorkomen, zijn er ook experts die een dergelijk scenario juist toejuichen. "Langer wachten met de Grexit leidt alleen maar tot nog ernstiger politieke en economische wonden", stelt Adriaan Schout, Europa-coördinator bij Instituut Clingendael, eind april in een opiniestuk in de Volkskrant.

Volgens hem zit de eurozone in een "patstelling". "De ECB hoopt op politieke besluiten. De huidige Griekse regering hoopt, net als de vorige regeringen, dat stevig op de schulden kan worden afgeschreven en Griekenland democratisch kan besluiten over hervormingspaden en tempo's. De regeringsleiders en betrokken functionarissen hopen dat Griekenland hervormt binnen de euro ondanks de jarenlange frustraties. Ondertussen lopen de schulden van Griekenland op waardoor nog meer draconische maatregelen in het verschiet liggen. Hoe onpopulair ook, op een gegeven moment is een keuze nodig."

Wouter Koolmees, Tweede Kamerlid voor de D66 in Nederland, waarschuwt juist voor een Grexit. "Vanuit geopolitiek oogpunt is Grexit zeer onwenselijk. Griekenland grenst aan een zeer instabiele regio, met landen als Syrië en Libië in de buurt. Stabiele Europese grenzen zijn in deze tijd van het grootste belang, een Grexit drijft de Grieken in de richting van Poetin."

Ook waarschuwt hij voor "het besmettingsgevaar" als Griekenland uit de eurozone stapt. "Dan komt automatisch de vraag op: wie is de volgende? Dat is slecht voor het vertrouwen van de financiële markten in de euro, zoiets gaat zijn eigen dynamiek krijgen. De crisis zal dan weer oplaaien terwijl het juist beter lijkt te gaan."

Grieks financiënminister Yanis Varoufakis. Beeld EPA
Grieks financiënminister Yanis Varoufakis.Beeld EPA

Arjo Klamer, hoogleraar economie van kunst en cultuur en SP-wethouder in het Nederlandse Hilversum, vindt daarentegen dat "de Grieken de eer aan zichzelf moeten houden en eruit stappen. De euro houdt Griekenland in een wurggreep. Het is beter als Griekenland zijn eigen munt invoert, zodat het ook zijn eigen economie kan beprijzen."

Volgens hem is het is schandalig hoe wordt omgegaan met de Grieken. "De regering van Tsipras (...) mag op de tenen van andere Europese landen trappen, maar wij trappen op Griekse voeten. De regering is nog maar vanaf januari aan de macht en meteen wordt het zo onder druk gezet, gemangeld. De EU heeft het land de armoede ingejaagd en vernederd. Omdat ze zogenaamd lui zouden zijn."

Grexit is volgens Klamer de schuld van degenen die de euro hebben bedacht. "Ruud Lubbers en Jacques Delors zijn willens en wetens een avontuur aangegaan met een enorme constructiefout. Namelijk geen sterke politieke unie."

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234