Zaterdag 28/05/2022
Hugo Camps. Beeld DM
Hugo Camps.Beeld DM

OpinieHugo Camps

Heeft iemand al een viroloog gehoord over vluchtelingen? Zij zijn de wereldverbeteraars van deze tijd

Dissidentie mag ook. Onder die vlag vaart Hugo Camps op donderdag.

Hugo Camps

Was het laattijdige schaamte? België wil alsnog tot 150 Griekse asielzoekers toelaten. Ook niet echt een volksverhuizing, maar een gebaar. Minister van Volksgezondheid en Migratie Maggie De Block (Open Vld) had een cosmetische ingreep nodig nadat ze eerder slechts twaalf niet begeleide minderjarige kinderen had toegelaten. Twaalf! De schande van Lesbos.

Ik krijg het Siberisch koud als ik het lees. Opstandig ook. Ik wil niet in een land leven dat maar plaats heeft voor twaalf niet begeleide minderjarige vluchtelingen. De Rotary doet beter. Humanisme op een apothekersschaaltje is een wrange grap. Als dat volstaat voor een gereinigd geweten wil ik dat geweten niet eens. Dan liever koewachter die zich ter plaatse bedient van melk en bier. De wereld zal hem een rotzorg zijn.

Heeft iemand al een viroloog gehoord? Zij zijn de wereldverbeteraars van deze tijd. Maar hun aandacht voor vluchtelingen is kennelijk ook beperkt. Vluchtelingenkampen zijn nochtans gevreesde coronahaarden.

Waar is de schaamte bij Wouter Beke (CD&V) die een criticaster van zijn beleid laat lynchen? Waar bij de Vivaldi-partijen die de wanhoop in de ogen van die duizenden kinderen ook hebben gezien? Het geheugen is kort in vluchtelingenkampen.

Bij CD&V reageerde alleen Sammy Mahdi op de schaamteloze koehandel op Lesbos. De partij als instituut had geen mening. Ja, christenen zijn ook buiten de kerk de schaamte voorbij. Soms wordt schaamte verward met preutsheid. Daar schiet de wereld geen fluit mee op. Preutsheid is een derivaat.

Treurig is dat in de politiek zo weinig animo leeft om van Lesbos een staatszaak te maken. Zachtjes laten doodbloeden die handel, lijkt het stilzwijgende motto. Ik vrees zelfs dat er zijn die dat letterlijk nemen.

Iedereen deelt in een schaamtecultuur. Het verlangen om schuld toe te dekken, hoort tot de condition humaine. Ik ken rijke mensen die meer schaamte in hun donder hebben dan bemoeizieke moralisten. Het heeft ook met opvoeding te maken. Het herstel van gezonde schaamte zou de samenleving toegankelijker maken. Praten doe je met de falende mens, niet met monumenten. Tenzij een enkeling in de koers.

Het kan niet de bedoeling zijn om terug te gaan leven in een gevoileerde cocon. Wij zijn ook van de ander. Maar af en toe een blosje op de wangen helpt in de communicatie. Bewaak uw blosjes, Sophie Wilmès (MR). Laat de schreeuwers in hun geharnaste clichés sudderen. We hebben iemand nodig die de verbinding tussen de samenleving en calamiteiten als corona of de migratiecrisis een beetje geloofwaardig belichaamt. Het ontbreekt de politiek aan humanitaire rolmodellen. Het risico daarbij is dat charlatans in de ring springen. Behoed ons van deze ellende, mevrouw.

Als moeder van een kroostrijk gezin moet het cijfer 12 voor u ook een kaakslag zijn geweest. Wend gerust uw arsenaal aan schaamte aan. Het zal ook in de burgerij gevoelens van herkenning losweken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234