Zaterdag 22/01/2022

OpinieLander Wantens

Het doet pijn om Aalst afgeschilderd te zien worden als racistische stad. Dat zijn we niét

Laatste voorbereidingen aan de carnavalswagens in de carnavalshallen van Aalst. Beeld Wouter Van Vooren
Laatste voorbereidingen aan de carnavalswagens in de carnavalshallen van Aalst.Beeld Wouter Van Vooren

Lander Wantens is in Aalst fractieleider van Groen.

Lander Wantens

De voorbije weken verscheen de ene na de andere opinie over carnaval in de media, van Europarlementsleden, professoren, Joodse organisaties, ... Met een visie, een mening zonder het carnavalsfeest echt van binnenuit te begrijpen en gebaseerd op één beeld dat steeds blijft terugkomen. Het hoogtepunt van de hele heisa kwam gisteren, de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken die de afschaffing vraagt van Aalst Carnaval. Wat begon met een carnavalswagen lijkt nu te eindigen in een internationale diplomatieke rel die veel verder reikt dan het Aalsterse carnavalsfeest. De polarisatie tussen de Joodse gemeenschap en de Aalsterse carnavalist lijkt zo een kookpunt te bereiken.

Het doet pijn om te zien hoe Aalst zo nationaal en internationaal meer en meer gezien wordt als een stad waar racisme en antisemitisme hoogtij zouden vieren. Iets wat fundamenteel onwaar is. Aalst is een stad van satire, humor, anarchie, creativiteit met de nodige dosis eigengereidheid. Het carnavalsfeest zelf is net een moment waarop de verschillen, de muren tussen de inwoners, groepen vervallen en de stad één is, voor een driedaagse waar alle remmen losgaan. Arbeiders, bedienden, kaderleden in een hoge functie, volwassenen, oma’s, opa’s, jongeren iedereen vieren drie dagen feest zonder onderscheid in leeftijd, stand of afkomst.

Carnaval vieren, daar worden we mee geboren. Het is een economie op zichzelf. De carnavalswinkels, kostuummakers, decorbouwers, cartoonisten, menig Aalstenaar verdient zijn brood aan het carnavalsfeest. De carnavalstraditie wordt met de paplepel doorgegeven. Zo is er sinds enkele jaren de carnavalsacademie waar koppensnijders de kunst leren, of zijn er de cursussen Oilsjters die het sappige dialect in stand houden. De creativiteit gaat ook verder dan de carnavals driedaagse. De decors van Tomorrowland werden jarenlang ontworpen en gebouwd door Aalstenaars. Uit alle hoeken van de wereld komen mensen van naar Aalst op zoek naar geschikte verkleedkledij. De praalwagens vertrekken na de Aalsterse stoet, op ‘buitenstoet’ zowel in België als daarbuiten.

Het carnavalsfeest evolueert ook. Zo zie je dat de afgelopen jaren ook het ecologische aspect belangrijker wordt. Groepen recycleren al langer poppen of andere delen van elkanders wagen het volgende jaar. Er is zelf een heuse carnavalsbeurs waar carnavalsattributen van het voorbije jaar doorverkocht worden. Ook de wagens worden steeds groener, van vervuilende dieselgeneratoren gaan meer en meer groepen opzoek naar een ecologisch alternatief met elektrisch aangedreven trekkers. De stadsdiensten ondersteunen de groepen hier ook in. Wel is het een uitdaging om de eigenheid en het unieke van het carnavalsfeest te behouden, maar ook mee te laten evolueren in een steeds veranderende internationale wereld, met de onder andere de opkomst van nieuwe en sociale media.

Unia wees in haar rapport terecht dat educatie enorm belangrijk is. Verwijzingen die bewust racistisch of antisemitistisch zijn, zijn niet grappig en horen niet thuis in de stoet. Hierop inzetten is een verantwoordelijkheid van het stadsbestuur en de burgemeester. Die zijn verantwoordelijkheid hierin te weinig neemt. Met enkel een zin ‘ik ben geen censuur-burgemeester’ los je niets op. Na deze editie is er nood aan bezinning hoe we de lont uit het kruidvat kunnen halen, want de schrapping van het Unesco-statuut heeft dit duidelijk niet gedaan. Bovenal is carnaval een cultureel feest. Cultuur is een proces dat steeds verder zal evolueren naargelang de maatschappij evolueert. Ook carnaval zal doorheen de tijd nog evolueren maar dat dient vanuit de carnavalisten zelf te gebeuren.

Aan de vele buitenstaanders die zondag, maar ook de andere dagen naar onze stad komen: praat met de carnavalisten! Beleef mee het drie daagse carnavalsfeest en heb oog voor de vrijheid, creativiteit en humor van de Aalstenaar. Kijk verder dan de zoektocht naar die ene foto. Leg het vergrootglas op een feest waar iedereen welkom is!

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234