Woensdag 05/10/2022
n Beeld Bob Van Mol
nBeeld Bob Van Mol

column

Het is allemaal de schuld van Nic Baltha­zar

Mark Coenen, adviseur en opleidingshoofd van de Hasseltse hogeschool PXL, gaat op wandel met de week.

Mark Coenen

Het is allemaal de schuld van Nic Baltha­zar. Iedereen kent deze boomlange rekel als de grote aanjager van het klimaat­geweten in Gent en zijn residentiële om­streken. Morgen zet hij Brussel weer op stelten met zijn trawanten, de over­gesubsidieerde klimaat­maffia die zich druk maakt over een half graadje meer of minder. Tsss. Aanstellers. Beroeps­agitatoren. Hesjes.

Weinigen weten waarom hij dat doet. Nic moest op zoek naar nieuw emplooi toen de VRT in 2015 Vlaanderen vakantie­land afschafte: een programma waarin de mede­werkers op kosten van de belasting­betaler de hele week op uitstap mochten naar opgeknapte luxe­bungalows in brons­groen Hageland of leuke B&B’s bezuiden Fleurus.

Topjob. Tot 2015 dus. Nic moest zichzelf heruitvinden en deed dat met verve. Hij kocht een vouwfiets en een hoody en de Klimaat­zaak was geboren.

Deze week besliste Schauvliege dat we binnenkort extra gaan moeten betalen om te vliegen naar verre vakantie­oorden vol verderf. Paniek in het kot. We gaan 18 in plaats van 16 euro moeten betalen om naar Capri te vliegen? En we moeten dan de hele vlucht onze plas ophouden?

Stelletje afzetters! Wie denken ze wel dat ze zijn?

Meer mensen dan ooit plannen daarom opnieuw een vakantie in Vlierzeke-Waas en Over­ginder­selderen. Op zoek naar zo’n opgeknapte luxe­bungalow of een groeps­accommodatie met jacuzzi en DVB-T-aansluiting.

Ik moet daar toch geen tekening bij maken? Volgende week – u mag daar Russisch vergif op innemen, want ik heb mijn bronnen – kondigt Eén aan dat Vlaan­de­ren vakantie­land terug­komt. Presentatie: Balthazar Nic. En wie heeft het format in 2015 laten registreren, denkt u? Van volks­jongen op de vouw­fiets tot klimaat­miljardair.

De nieuwe ambities rond het klimaat zijn de dood van de huidige politieke kaste. Men spreekt over realisaties binnen 30 jaar: dat is pakweg binnen een regering of zes, dus. Terwijl een gewone regering amper plannen maakt voor de volgende paar jaren en zich daar vervolgens totaal niet aan houdt, moet de klimaat­politicus rekening gaan houden met de lange termijn. De. Lange. Termijn.

Hol gelach weerklinkt alom. De lange termijn voor politici van vandaag is maximaal volgende maandag, als er weer gestookt kan worden over drie nieuwe Palestijnen in het Maximiliaan­park.

Zeggen dat zij die wij ver­kozen hebben om ons te vertegen­woor­digen, niet verder kijken dan hun neus lang is, is een under­statement. Hun oogbollen zijn naar binnen gedraaid, waar­door ze constant naar zichzelf én tegelijk achteruit­kijken.

Een politicus die alleen over verandering kwekte tot hij zelf in de regering zat, wordt nu – verplicht – een revolutionair. De dodelijke mantra van Yves Leterme wordt aangepast: er zal geen 5 minuten politieke moed nodig zijn, maar 50 jáár.

Bruno Tobback wist het al in 2007: “Bijna elke politicus weet wat je moet doen om het klimaat­probleem aan te pakken. Er is alleen geen enkele politicus die weet hoe hij daarna nog verkozen moet raken.”

Paniek in de partij­hoofd­kwartieren. Col­lectieve gedrags­verandering kan immers alleen als men ervoor laat betalen. Dus verwacht extra taksen op vlieg­reizen en vakanties, vlees en ander vuilnis. Verwacht rekening­rijden, verplichte auto­deling, zonne­panelen van de staat, warmte­pompen en een natie­breed verbod op kamp­vuren en hout­kachels. Iedereen moet naar de stad verhuizen. Water en wifi worden gerantsoeneerd. Er komt één laptop per apparte­ments­blok, want die dingen zuipen energie. In alle tuinen komen van die lelijke wind­molens die zoveel lawaai maken dat je de slaap niet kunt vatten, maar toch moet je blijven liggen omdat het te koud is in huis.

Iedereen ligt bij zons­ondergang al onder de wol, want Electrabel werkt alleen op onpare dagen.

En dat allemaal omdat Vlaanderen vakantieland ooit werd afgeschaft.

Dank u, Nic.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234