Zaterdag 20/08/2022
Joachim Pohlmann Beeld Bob Van Mol
Joachim PohlmannBeeld Bob Van Mol

Column

Het is officieel: mannelijkheid is een aandoening

Joachim Pohlmann is woordvoerder van Bart De Wever (N-VA) en schrijver van Een unie van het eigen. Zijn column verschijnt wekelijks.

Joachim Pohlmann

Het is officieel: mannelijkheid is een aandoening. Of toch de traditionele variant er van. Na 40 jaar onderzoek, concludeert de American Psychological Association dat traditionele mannelijkheid – gekenmerkt door stoïcisme, competitiviteit, dominantie en agressie – schadelijk is.

Ik heb nooit hoog opgelopen met de psychologie – al kan dat ook te wijten zijn aan mijn pas ontdekt ziektebeeld – noch met de humane wetenschappen in het algemeen. De ideologisering die daar sluipenderwijs is opgetreden, dwingt mij vragen te stellen over de waarde van mijn eigen diploma’s.

Maar bon, mijn appreciatie doet geen afbreuk aan wat nu een wetenschappelijke realiteit is: de man is het kwade. Daarachter schuilt volgens sommigen een aanval op de man zelf, volgens anderen dient die vooral de verdere afbraak van het patriarchaat dat voor zo veel miserie heeft gezorgd.

En dat laatste ligt wellicht het dichtst bij de waarheid. Want de waarden die traditionele mannelijkheid blijkbaar uitmaken, zijn de bron geweest van ons succes. De stiff upper lip van mannen die de wereld wilden veroveren, heeft Europa gemaakt tot wat het vandaag is. Of toch eens was.

Enkel met macht

Dat daar zeer duistere kanten aan zaten, zal u mij niet horen ontkennen. Maar alles wat de mens ten goede doet, zal ooit ten kwade gebruikt worden. Dat is de dualiteit die in onze aard besloten ligt en voor al onze ondernemingen geldt. Wij kunnen niet louter goed zijn, dat is een utopie.

Voor mij zijn die waarden nog steeds richtinggevend. Ik huiver van het publiek belijden van emoties – wat niet hetzelfde is als ze wegstoppen. Competitie is de motor van vooruitgang. Enkel met macht veranderen wij de werkelijkheid. En stabiliteit en orde kunnen niet zonder de impliciete dreiging van geweld.

In het verleden waren deze waarden voorbehouden voor mannen. De grote verandering in de man/vrouw-verhouding is dat die exclusiviteit doorbroken werd. Ook vrouwen kunnen streng, competitief, ambitieus en assertief zijn. En dergelijke vrouwen vinden we rolmodellen.

Mannen die zich zo opstellen, zijn daarentegen verdacht geworden. Van hen verwachten we het omgekeerde: meer empathie, zorg, betrokkenheid. En dat is evenmin een probleem. Tenzij het een strategie wordt waarbij niet louter individuen zich zo moeten gedragen, maar de gehele mannelijke populatie.

De APA richt zich bijvoorbeeld specifiek tot het onderwijs. Een van de problemen daar is juist dat jongens steeds meer behandeld worden als ondeugende meisjes met een attitudeprobleem dat aangepakt moet worden.

Het nemen van risico’s, het zoeken van uitdagingen en de gesublimeerde strijd worden afgeremd en ontmoedigd. Maar de hogere schooluitval, de grotere achterstand en de slechtere resultaten bij jongens, dat zijn natuurfenomenen waar niets aan gedaan kan worden.

Nachtcrèmes en bier

De mannelijkheid die vandaag gepropageerd wordt in de media – geruggesteund door allerhande genderstudies – is een zelfingenomen en fysiek narcistisch geslachtloos figuur dat via de consumptie van genderspecifieke koopwaar – van nachtcrèmes tot bier – zijn onzekerheid moet compenseren.

Het is een mannelijkheid waar ik me niet in herken. En waar ik me ook niet in wens te herkennen. Ik hou vast aan mijn onbewogen strijdbaarheid. Gezien mijn wantrouwen tegenover therapieën en praatsessies – een gevolg van mijn dwaze mannelijkheid – zal dat ook niet meteen verbeteren.

Nee, ik zal moeten aanvaarden dat ik vanaf heden ben ik wat ik volgens velen onder u altijd al was: psychisch gestoord.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234