Donderdag 30/06/2022

Opinie

Homo’s zijn niet per definitie links

Lorin Parys  Beeld BELGA
Lorin ParysBeeld BELGA

Lorin Parys is N-VA-ondervoorzitter.

Lorin Parys

Vandaag titelde deze krant dat de N-VA ethisch conservatiever was dan de andere partijen in Vlaanderen: “N-VA blijkt in veel dossiers rond seksualiteit (bijna) even conservatief als Vlaams Belang.” Politicoloog Dave Sinardet maakte het helemaal af met: “Maar er blijft een conservatieve strekking in de partij bestaan. Deze enquête suggereert wel dat die aan invloed wint.” Even twijfelde ik of ik per ongeluk ondervoorzitter was geworden van de verkeerde partij. Maar even grasduinen in onze verwezenlijkingen van de voorbije legislatuur stelde mij gerust. Wij kunnen een palmares voorleggen dat voor geen enkele andere partij – van links of van rechts – moet onderdoen.

We zijn behoorlijk trots op wat we de afgelopen vijf jaar hebben kunnen betekenen voor lgbti+. Maar met de verplichting die in veel van de stellingen steekt, zijn we het gewoon oneens. In elke kleuterklas moet er gewerkt worden rond seksualiteit? Oneens. Liesbeth Homans ontwikkelde met Cavaria lesmateriaal in de vorm van ‘Lou’ voor de kleuterklas. Voor de lagere school is dat een lespakket rond Sam en Lilly. Maar wij vinden dat je het ritme van je kinderen moet volgen en dat elke school een mate van pedagogische vrijheid heeft. Met honing vang je immers meer vliegen dan met een strikte verplichting.

Lees ook: N-VA is ethisch conservatiever dan de rest
en test hier welke partij het beste past bij uw eigen opvattingen over seks, gender en welzijn?

Elke politieagent moet training krijgen over lgbt-issues? Neen. Elke Sleurs en Jan Jambon hebben voor honderden agenten training voorzien rond gender en geweld. En Jambon heeft in het Nationaal Veiligheidsplan voor aanspreekpunten rond gendergerelateerd geweld gezorgd bij de politie. Maar het is dus niet zo dat élke agent die training heeft gevolgd. En moet er bij elk bezoek van een buitenlandse minister gesproken worden over homorechtenschendingen? We praten al met de Russen en de Saudi’s over mensenrechten, dus ook over lgbt+- rechten, maar niet enkel daarover. Maar het is hypocriet om te stellen dat elke keer als een Rus hier een investering doet, lgbt-rechten ter sprake komen, want dat gebeurt niet in de praktijk. Net zoals we niet bij elke Amerikaanse of Chinese investering over de doodstraf beginnen. We hebben trouwens de vreemde gewoonte om ons schijnbaar minder zorgen te maken over mensenrechten met grotere handelspartners.

Nu kan het zijn dat ik een eenzame en ietwat verdwaasde uitzondering ben in een partij die verder steeds meer opschuift in reactionaire richting. Maar dat is niet het geval. Vorig jaar won Piet De Bruyn de Cavaria-award, onder andere voor zijn werk rond intersekse personen. In de Raad van Europa was hij rapporteur voor een rapport over de toestand van de Tsjetsjenen. Samen met Theo Francken zorgde hij dat enkele van hen naar hier konden komen. En waarom zouden we als partij net die posten die belangrijk zijn voor lgbti claimen, een behoorlijk progressief beleid voeren maar een groeiende conservatieve strekking huisvesten? Dat snijdt gewoon geen hout.

Die analyse van Sinardet vind ik persoonlijk dan ook even waardevol als het weerbericht van gisteren. Toen de partijraad mij eind vorig jaar tot ondervoorzitter van de N-VA verkoos, was ik toch al een jaar of twintig uit de kast. En het is niet bepaald een geheim dat ik getrouwd ben en drie kinderen heb met mijn man. Het kan zijn dat de groeiende ethisch conservatieve strekking in de partij op de dag van mijn verkiezing een aparte studiedag had of leed aan collectieve zinsverbijstering, maar gezien de grote meerderheid waarmee ik verkozen ben, denk ik dat het nog wel meevalt met de tendensen die Sinardet meent te ontwaren.

Misschien is het echte vooroordeel hier wel dat alle homo’s per definitie links zijn. Vorig jaar werd onze wagen op de Pride in Brussel aangevallen en werden de aanwezigen belaagd. Door mensen die vinden dat rechtse partijen geen recht van spreken hebben als het over homorechten gaat en dat zelfs met geweld willen verhinderen. Het is misschien een ongemakkelijke waarheid, maar dé holebigemeenschap is even divers als de rest van Vlaanderen, gelukkig maar. Er zijn er die voor de N-VA stemmen, er zijn er ongetwijfeld die voor het Vlaams Belang stemmen.

Als ‘conservatief’ zijn betekent dat je bewaart wat goed is, maar dat aanpast aan de evoluerende maatschappij, dan is de N-VA een conservatieve partij. Maar ‘ethisch conservatief’? Neen. Onder andere dankzij het Actieplan Gendergerelateerd Geweld van Zuhal Demir en Liesbeth Homans zijn we het tweede beste land in Europa op het vlak van homorechten. En daar ben ik trots op.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234