Woensdag 10/08/2022
null Beeld DM
Beeld DM

StandpuntBart Eeckhout

Hopelijk biedt de vreugde over het nakende vaccin ook onze overheden inspiratie

Bart Eeckhout is hoofdredacteur van De Morgen.

Bart Eeckhout

Of de beurs nog een goede graadmeter is van de maatschappelijke of economische realiteit, is een terechte vraag. Een illustratie van de wereldwijde hoop die losbarst nu farmabedrijf Pfizer onverwacht hoopgevende resultaten kan bekendmaken over de werking van zijn coronavaccin, blijken die beurzen alleszins wél te zijn. Van Wall Street tot Brussel: overal schieten de aandelenkoersen door het dak.

Niet alleen farmabedrijven worden opgewaardeerd. Ook ondernemingen in sectoren die flink te lijden krijgen van het virus en de al dan niet slimme lockdowns staan weer in de plus, van cinema-uitbaters tot bierbrouwers. Alsof de wereld zich alvast verlekkert op een globaal bevrijdingsfeest.

Het nieuws over de slaagkansen van een vaccin is ook echt wel goed. Nog maar een paar weken geleden bogen experts zich over het prangende dilemma of een vaccin dat maar half zou werken ook al niet de moeite is om breed te produceren. Nu is er sprake van een middel, ontwikkeld door een Duits biotechbedrijf opgericht door Turkse migrantenkinderen, dat in 90 procent van de gevallen werkzaam zou zijn. Dat is boven alle verwachtingen.

Voorzichtigheid blijft geboden. De finishlijn is nog niet in zicht. Maar het is geen toeval dat niet alleen beleggers, maar ook andere mensen in de wijde wereld zo enthousiast reageren op dit nieuws. Eindelijk is er een realistisch vooruitzicht op een terugkeer naar een normaler leven, misschien al in de lente van volgend jaar. Eindelijk is er hoop.

Hoop is de drijfveer van menselijke vooruitgang. Hoop is de idee dat de toekomst misschien onzeker is, maar dat de kans aanzienlijk is dat die toekomst beter wordt dan wat nu is. Het is aan die hoop dat het ons de voorbije maanden zo node ontbroken heeft.

Het is aan die hoop ook dat de overheden in België en in de rest van Europa zich zo mispakt hebben. In de strijd tegen het coronavirus hebben ze die hoop verward met naïviteit, zelfoverschatting en hoogmoed. Het heeft ons een tweede besmettingsgolf opgeleverd, die in sommige opzichten even erg of zelfs erger uitpakt dan de eerste. Ook nu weer, op dit eigenste moment, zie je dezelfde riskante neiging. Een eerste knikje in de gevaarlijk hoge cijfers volstaat om meteen weer druk te creëren om de beveiliging in bepaalde sectoren en onderdelen van het samenleven te gaan versoepelen. Alsof de ezel zich geen twee maar drie keer aan dezelfde steen wil stoten.

Tegelijk bieden onze overheden nog te weinig perspectief op bevrijding op de langere termijn. Met moralisme en schijnbaar strenge handhaving worden verboden opgelegd, maar nog altijd wordt te weinig uitgelegd waarom juist die verboden nodig zijn, en wat het effect ervan is.

Hopelijk biedt de vreugde-uitbarsting over het nakende vaccin dus ook onze overheden inspiratie. En erkennen ze het belang van hoop in tijden van nood.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234