Donderdag 06/10/2022

Opinie

Humor heeft die Versnick wel: als het maar één keer gebeurt, gaan we dus niet moeilijk doen?

Geert Versnick (Open Vld). Beeld BELGA
Geert Versnick (Open Vld).Beeld BELGA

Yumi Ng studeerde politieke wetenschappen en werkte als HR-manager voor multinationals. Haar tweede boek Brutazur breekt verschijnt in november bij uitgeverij Manteau.

Yumi Ng

Iedereen met een normale intelligentie, een kleine dosis gezond verstand, ethiek en burgerzin ziet meteen dat Geert Versnick, de Oost-Vlaamse Open Vld-gedeputeerde voor Economie en Ruimtelijke Planning, gezien zijn functie nooit enige sponsering of ander (financieel) voordeel kan aanvaarden van bedrijven die zijn goedkeuring nodig hebben. Zoals Liesbeth Van Impe in De afspraak terecht zei: hoe erg is het dat we voor zulke flagrante toestanden nieuwe regels moeten uitvinden?

Wat mij betreft is het meest groteske de uitspraak van Versnick dat het "maar één keer gebeurd is dat de deputatie het advies van de administratie in een dossier van een sponsor niet heeft gevolgd". Humor heeft hij wel: als het maar één keer gebeurt, gaan we dus niet moeilijk doen? Ik heb maar één keer iemand vermoord, verkracht of maar één keer vluchtmisdrijf gepleegd. Oké zo?

Mijnheer Versnick en consorten: het interesseert mij geen hol of je al dan niet een sponsor hebt bevoordeeld, noch hoe vaak dat gebeurd is. Het gaat er mij om dat je jezelf geheel vrijwillig, bewust, met veel goesting en op permanente wijze in een situatie plaatst waar je de facto corrumpeerbaar bent, waar belangenconflict mogelijk wordt en jouw zuiverheid in twijfel getrokken kan worden. En dat je dat normaal vindt!

Als burger verwacht ik van alle politici een onvoorwaardelijke integriteit, ik wil dat zij een voorbeeld zijn voor de maatschappij en voor de op winst gefocuste bedrijven.

Ik heb lang gewerkt voor een van de grootste multinationals ter wereld, een Amerikaans bedrijf. Ik heb daar veel gezien, veel gelachen, me vaak geërgerd maar ik heb vooral onthouden hoe zij omgaan met integriteit. Simpel: 'One strike, you're out'.

Er heerste een cultuur die integriteit afdwong. We tekenden documenten om te verklaren dat we altijd zouden handelen volgens de ethische codes van het bedrijf, we kregen er zelfs jaarlijks cursus over (jaja multinationals hebben een bepaald sekte-gehalte). Integriteit leefde op alle echelons van de onderneming. Ik nam geen cadeaus aan van mijn leveranciers, ik maakte gebruik van de meldingsprocedure als een goede kennis van me solliciteerde, wanneer ik aandelen kocht van een leverancier en bij uitbreiding van elke situatie die een belangenvermenging met zich mee kon brengen. Waarna een speciaal team je opbelde, vragen stelde en op basis van je antwoorden liet weten of er al dan niet sprake was van een belangenvermenging.
Waar zit de integriteit van onze politici?

Yumi Ng. Beeld Jurgen Rogiers
Yumi Ng.Beeld Jurgen Rogiers

Als voormalig pol en soccer droom ik van een nieuwe politieke partij die integriteit als fundament heeft.

Je zou kunnen zeggen dat dit niet voldoende is als ideologie. Wil ik links of rechts zijn? Ach, onze politieke partijen zijn al lang niet meer op ideologie gestoeld, jammer genoeg. Het is één boeltje zonder ziel, zonder dromen en zonder ideaalbeeld dat zijn kar keert wanneer het nodig is en zich, populistisch, begeeft waar de meeste stemmen te rapen zijn. (Niets nieuws onder de zon.)

Dus ja, ik droom van een generatie die breekt met het verleden, een partij waar verdraagzaamheid, herverdeling en absolute integriteit de waarden zijn en waar nooit, maar dan ook nooit van wordt afgeweken. Zelfs niet één keer.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234