Zaterdag 25/06/2022

Lezers

‘Ik hoop dat wie straks psychische zorg nodig heeft niet op de voicemail van de zelfmoordlijn terecht komt’

De voltallige Vlaamse Regering, met links minister Beke (CD&V) kwam eind november Rode Neuzen Dag steunen. Beeld Photo News
De voltallige Vlaamse Regering, met links minister Beke (CD&V) kwam eind november Rode Neuzen Dag steunen.Beeld Photo News

Lezers reageren op de besparingen die Vlaams Minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) voor de Zelfmoordlijn wil doorvoeren.

Lezers De Morgen

Geachte Minister Beke,

Het maskeren van verdriet onder de schijn van geluk is genormaliseerd geraakt in deze maatschappij. Dat verdriet is meer dan een herfstdip of ochtendgrijs. Neen, we spreken hier over een onweersstorm die alles verwoest zonder uiterlijke sporen na te laten. Dat is ook te merken aan de zelfmoordcijfers: elke dag proberen (in Vlaanderen, red.) 27 landgenoten uit het leven te stappen en bij 3 van hen is die poging ook succesvol. Bij personen van 20 tot 39 jaar is zelfmoord daarboven de grootste doodsoorzaak, er is toch iets grandioos fout met de maatschappij als een deel van de jongeren meer klaar is voor de dood dan voor het leven dat hun te wachten staat?

Ik was maandag dan ook ontzettend boos toen ik vernam dat de Vlaamse regering gaat besparen op suïcidepreventie. Hoe kan u enkele weken geleden nog vol jolijt Rode Neuzen Dag ondersteunen om daags nadien te verkondigen dat U gaat besparen op de plaatsen waar Rode Neuzen Dag net over gaat?

De wachttijden in de geestelijke gezondheidszorg zijn problematisch hoog, momenteel duurt het gemiddeld 50 dagen tot het eerste intake gesprek. Als je een been breekt word je terecht razendsnel geholpen maar als je met een gebroken ziel achterblijft moet je maanden wachten tot de situatie helemaal escaleert, waarom worden geestelijke noden vaak geminimaliseerd door de overheid? De mensen in het veld doen er alles aan om uitstekende zorg te verlenen maar zolang de overheid de geestelijke gezondheidszorg gaat beschouwen als iets onbelangrijk, iets bijkomend, zal de situatie binnenkort jammer genoeg escaleren.

Dat het expertisecentrum voor suïcidepreventie het vanaf 2020 met 50.000 euro minder moet doen baart me grote zorgen. We kunnen en mogen toch niet besparen bij één van de fundamenten van zelfmoordpreventie? België is momenteel al het hoogste aantal zelfmoordcijfers in West-Europa en U heeft het lef om net op die materie te besparen?

Ik houd mijn hart dan ook vast voor de gevolgen en hoop uit de grond van mijn hart dat eenieder die binnenkort dringende psychische zorg nodig heeft niet op de voicemail van de zelfmoordlijn terecht komt. Getekend,

Rik Renard

Minister van Welzijn

“Veel beloven en weinig geven, doet een gek in vreugde leven”, is wellicht de nieuwe lijfspreuk van minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). Hij schiep grote verwachtingen met zijn ambitieuze plannen rond preventie maar de ontgoocheling nu na de besparingen is des te groter. Onder andere 54.850 euro besparen bij het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie dat de Zelfmoordlijn beheert.

Blijkbaar is hij vergeten dat in ons land dagelijks bijna 3 mensen sterven aan zelfdoding en dat er in Vlaanderen dagelijks 27 suïcidepogingen zijn. Minister Beke snoeit op alle terreinen: preventieve kankerscreening, opsporing zeldzame ziekten, maatregelen tegen de opmars van obesitas en diabetes…

Besparingen betekenen altijd medewerkers ontslaan én preventiecampagnes schrappen.

En dan de grote Jan uithangen op Rode Neuzendag en wellicht straks zwaaien met een cheque in de Warmste Week. Sorry maar dat is mijn ogen huichelarij!

Georges Houtmeyers, Genk

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234