Dinsdag 16/08/2022
Joachim Pohlmann. Beeld Bob Van Mol
Joachim Pohlmann.Beeld Bob Van Mol

Column

Ik kan er niet omheen. Boksen is een hype

Joachim Pohlmann is woordvoerder van Bart De Wever (N-VA) en schrijver van Een unie van het eigen. Zijn column verschijnt wekelijks.

Joachim Pohlmann

“Ik deed het al voor het een hype was”, wilde ik zeggen. Gelukkig kon ik me nog net inhouden. Als je dat soort frases begint te debiteren, ben je één stap verwijderd van met getrimde baard, volledig dichtgeknoopt houthakkershemd en manbag door de stad te flaneren.

“Meer mensen tegenwoordig", antwoordde ik bijgevolg wat nonchalant, terwijl hij aan zijn gebarbecuede saté knabbelde. De held van tuinfeesten ben ik nooit geweest, ik ben al blij als mijn vrouw achteraf zegt dat ik me gedragen heb. Mijn voornaamste opdracht is geen ergernis opwekken of scènes veroorzaken.

Toen hij er aan toevoegde dat hij er maand geleden mee begonnen was in zijn lokale Basic Fit, werd ik even verleid om te zeggen: “Dat is niet hetzelfde”. Maar ik zag die hipster weer opdoemen. Uit een primair overlevingsinstinct werd ik teruggeworpen op het zinnetje “ja, het is me wat”.

Moreel karakter

Ik kan er niet omheen. Boksen is een hype. Om de paar decennia gebeurt dat. Dan stijgt de interesse in de sport bij het grote publiek en slagen schimmige bokspromotoren er weer in om via slimme marketingtrucs elk absoluut non-event te verkopen als match van de eeuw.

Voor mij is boksen zoals Friedrich Nietzsche zichzelf omschreef: oneigentijds. Het behoort tot geen tijdperk. Het is er altijd geweest – het komt al in de Ilias voor – en het zal er altijd zijn. Boksen staat buiten de tijd, en ondanks al die hypes heeft het er ook geen vat op.

Dat was in de Victoriaanse tijd zo, in de fin de siècle, in het interbellum en evenzeer nu. Boksen fascineert, wellicht omdat het symbool staat voor moreel karakter. Je moet jezelf bewijzen, maar ook kunnen beheersen. Het is hard, maar niet onbegrensd. Er zijn regels. Strikte regels.

Dat is niet altijd zo geweest. Bij de oude Grieken had boksen weliswaar een sacraal karakter, omgeven door allerlei rituelen, maar echte regels waren er niet. En in het Georgiaanse Engeland kon een wedstrijd soms negentig rondes duren. Boksers verloren omdat ze uitgeput waren.

Knock-outs waren in die tijd immers een zeldzaamheid omdat er voor de introductie van bokshandschoenen amper op het gezicht werd geslagen; dan breek je immers je handen. Verder was alles toegelaten, waardoor het meer leek op wat vandaag mixed martial arts is.

Daarin kwam verandering met de invoering van de Queensberry Rules in 1866, waarmee boksen gestandaardiseerd werd. Worstelgrepen verdwenen en Engels en Frans boksen – of savate, waar stampen naar het lichaam nog zijn toegelaten – splitten uit elkaar.

Boksmatchen duurden ook niet langer tot iemand neerviel, er werd vooraf een aantal rondes van 3 minuten afgesproken, met 1 minuut rust ertussen. En de deelnemers moesten handschoenen dragen, waardoor knock-outs mogelijk werden en de 10 tellenregel werd ingevoerd.

Punchdrunk

De sport werd minder bruut, maar gevaarlijker. Omdat veelvuldige slagen op het hoofd kunnen leiden tot hersenschade. Dergelijke boksers krijgen last van punchdrunk, een aandoening die veel gelijkenissen heeft met dronkenschap.

Mijn collega-bokser op het tuinfeest vertoonde intussen symptomen van echte dronkenschap. “Heb je Boxing Stars gezien?”, en lispelend somde hij mij totaal onbekende BV’s op. Ik ademde diep in. Dit was een test van mijn moreel karakter.

Boksen gaat over zelfbeheersing. Over te allen tijden de controle behouden over je reacties en je moment kiezen. Over incasseren en vervolgens onverbiddelijk uithalen. Mijn eega wierp verontruste blikken mijn richting uit. “Ja, het is me wat", zei ik.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234