Woensdag 18/05/2022

Laten wij, de moslimelite, geschiedenis schrijven

Rotterdams burgemeester Aboutaleb op een flashmob tegen radicalisering. Mensen als hij spelen nu een sleutelrol, schrijft Nekuee Beeld © HOLLANDSE HOOGTE
Rotterdams burgemeester Aboutaleb op een flashmob tegen radicalisering. Mensen als hij spelen nu een sleutelrol, schrijft NekueeBeeld © HOLLANDSE HOOGTE

Shervin Nekuee (Teheran, 1968) is socioloog, publicist en curator van literatuurfestival Writers Unlimited in Den Haag. Deze bijdrage verscheen eerst in dagblad Trouw.

SHERVIN NEKUEE

Er knakte iets in me, toen ik hoorde van de afslachting van de Franse priester Jacques Hamel, gekeeld op het altaar van zijn kerk in Rouen. Een stokoude dienaar van Christus en twee jonge strijders van Allah vervulden de hoofdrollen in dit scenario van botsende beschavingen, in een even gruwelijke als perfecte mise-en-scène, ongetwijfeld gekozen om een golf van woede in Europa los te maken.

Hamels dood is even triest als die van alle andere IS-slachtoffers, dat was het niet. Maar wat tot dan toe een bang vermoeden was, veranderde door deze horrorperformance in een overtuiging: IS wil met terreur de Europese tolerantie voorgoed verbannen.

Ik zie voor mezelf, en voor de hele islamitische intelligentsia in Europa, een bijzondere, ja historische taak weggelegd om een oorlog tussen dit continent en zijn moslims te voorkomen. Juist wij, moslims, kennen als geen ander de waarde van tolerantie: in onze landen van herkomst ontbrak en ontbreekt die vaak. Daarom ben ik Iran ontvlucht.

In 1914 vermoordde de Serviër Gavrilo Princip de Oostenrijkse troonopvolger Franz Ferdinand. Met dat ene rake schot, dat de aanleiding vormde tot de Eerste Wereldoorlog, nestelden haat en wanhoop zich in de Europese ziel die een decennium later het fascisme zouden baren.

Princip was een ouderwetse terrorist: hij wilde slechts laten zien dat ook koningszonen kunnen bloeden. Het moderne terrorisme is uit op massahysterie. Deze lafhartigheid kent zijn weerga niet, en dat is precies zo bedoeld.

Adel Kermiche die Hamel keelde, Mohamed Lahouaiej Bouhlel, de vrachtwagenmassamoordenaar van Nice, Muhammad Riyad, de man met de bijl in de Duitse trein ende agressor die zaterdag in Charleroi politieagenten met een mes te lijf ging: misschien zijn het allemaal verwarde loopjongens. Maar de terreurcampagne die zij tot uitvoering brengen, is bewust gericht tegen weerloze en willekeurige mannen, vrouwen en kinderen. En dat is wel degelijk een overwogen strategie.

undefined

Shervin Nekuee. Beeld rv
Shervin Nekuee.Beeld rv

Een zieke, zinderende belofte

Wat de IS-jihadisten en Princip gemeen hebben, is hun intense verlangen naar een (politiek) statement. Ze zijn bevangen door een zieke maar zinderende belofte: maak geschiedenis door bloed te laten vloeien en martelaarschap te omarmen.

Wellicht zijn gemarginaliseerden nog gevoeliger voor deze duistere roep, is het heroïne voor gekrenkte zielen. En ja, wellicht zijn zij gekwetst door een Europa dat soms zijn belofte niet waarmaakt om voor alle burgers, ongeacht naam, uiterlijk en geloof, een thuis te zijn. Maar bloed van onschuldige medeburgers vergieten om je eigen gekrenkte ego te wreken, getuigt van een zwaar vervuilde geest en is nooit goed te praten.

Het brein achter dit angstaanjagende schouwspel, Abu Bakr al-Baghdadi, is net als de andere IS-leiders immoreel en monsterlijk. Maar gek zijn ze niet. Ze weten donders goed dat dat zootje ongeregelde wannabe-ninja's niets voor elkaar krijgt behalve angst zaaien. Meer hebben Al-Baghdadi en co ook niet nodig. Het ultieme doel van IS is: zo vaak en zo gruwelijk mogelijk in de naam van Allah en de profeet Mohammed te moorden, totdat Europa zijn vertrouwen in de moslims opzegt. De moordsoldaten van de ware islam beogen niets anders dan Europese moslims het stigma te bezorgen van een gewelddadige vijfde colonne. De exodus van Europese moslims is hun natte droom.

Niet het veroveren van Europees grondgebied is het ultieme doel van hun terreurcampagne. Het is de op Europees grondgebied uitgevonden tolerantie die ze schade willen toebrengen. Het grootste politieke gewin dat ze kunnen behalen, is het naoorlogse Europese ideaal - het beschermen van de rechten van alle minderheden - om zeep helpen.

De dag dat moskeeën hier massaal in brand worden gestoken, gesluierde moslima's op straat worden uitgescholden en etnisch-religieuze profilering door de politie de norm wordt, is de missie van IS in Europa geslaagd. Waarmee hun stelling dat de Islamitische Staat de enige plaats is waar je als praktiserende moslim een fatsoenlijk leven kunt leiden, kracht wordt bijgezet. En je zult zien: dan zwelt de uittocht van jonge gekrenkte Europese moslims naar het kalifaat van de duisternis enorm aan.

Wij, Europese moslimintellectuelen, moeten tegen de horrorbeeldtaal van IS luidkeels protesteren. Als er één groep is die de IS-horrorshow voorgoed kan verstoren en zijn terreurstrategie doen mislukken, dan zijn wij het wel: bestuurders, intellectuelen en publieke figuren met een islamitische achtergrond.

Wij zijn het levende bewijs tegen het stigma dat IS met zijn terreurcampagne over moslims wil afroepen. Wij laten dagelijks zien hoe Europese moslims met succes bijdragen aan vrede en geluk op dit continent. Hoe Europa ruimte weet te scheppen, óók voor moslims, om onbevreesd de hoogste toppen te bereiken.

Natuurlijk, de emancipatie van moslims is hier nog in volle gang. Natuurlijk, de islam is nog niet volledig ingeburgerd in het Europese huis. Ja, moslims kampen met vooroordelen en islamofobie. Maar we mogen niet uit het oog verliezen dat de tolerant geordende politieke en sociale arena van Europa een ruimte biedt aan minderheden die ongekend groot en vreedzaam is in de geschiedenis van de mensheid - dus ook voor de emancipatiestrijd van moslims.

De moslimintelligentsia is Europa daarom schatplichtig. We dienen die tolerantie in bescherming te nemen en ervoor op te komen, op ieder denkbaar podium. Dat is het sterkst denkbare tegenverhaal, het counter narrative, tegen de IS-haatcampagne.

undefined

Gunstige tekenen

Europa heeft meer dan ooit de waakzaamheid van zijn islamitische intellectuelen nodig. De tekenen zijn gunstig. Neem de twee migrantenzonen Sadiq Khan en Ahmed Aboutaleb, die nu burgervader zijn van de wereldsteden Londen en Rotterdam. Zij kunnen een niet te overschatten rol vervullen bij het bewaren van vrede en verdraagzaamheid in Europa. Zij, en de hele Europese moslimelite met hen, kunnen geschiedenis schrijven. Ten goede, recht tegen het IS-scenario in.

Ik hoop dat de PvdA Aboutaleb alsnog naar voren schuift als kandidaat-premier. Het zou een extra bewijs zijn van Europa's tolerantie én een opsteker voor moslims die bereid zijn om de handschoen tegen de IS-terreurcampagne op te nemen.

Voor West-Europeanen is tolerantie na zeventig jaar vrede en democratie vanzelfsprekend geworden. Het risico is dat ze daardoor de waarde ervan onderschatten. Voor een politiek vluchteling zoals ik ligt dat anders, en dat geldt voor veel hoogopgeleide moslims die banden onderhouden met hun land van herkomst. Voor ons is verdraagzaamheid nooit ofte nimmer een vanzelfsprekendheid. Wij leven dagelijks mee met vrienden, collega's en familie in islamitische landen waar tolerantie van minderheden en andersdenkenden nooit voor zich spreekt.

Noem het de vrucht van tegenspoed of van diasporisch inzicht, maar ik zie dat wij, de islamitische elite, de in Europa ontwikkelde tolerantie als weinig anderen naar waarde kunnen schatten: daarom zíjn we hier. En dat wij door onze eigen levensloop sterker dan wie ook doordrongen zijn van het besef dat dergelijke humanistische waarden weerloos zijn, wanneer het ontbreekt aan waakzame behoeders en uitgesproken verdedigers ervan.

Ja, wij, de moslimintelligentsia, hebben in Europa een historische taak te vervullen.

undefined

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234