Woensdag 06/07/2022

Michael Van Peel

Le désintérêt fait la force

"Charles Michel dus. Verschoning, maar die heeft voor mij toch iets meer weg van een goedlachse nar dan van een staatshoofd."Beeld AP

"Het heuglijke nieuws van deze week werd door de bevolking op evenveel schouderophalen onthaald als de release van de nieuwe iPhone 6", schrijft comedian en columnist Michael Van Peel.

Michael Van Peel

De Moeder der Verkiezingen! Weet u nog? Waar is de tijd! Wat keken we toen uit naar het WK en naar de veelbelovende zomer, nog niet wetende hoe nat hij zou worden. Toen was geluk nog heel gewoon. IS heette nog gewoon ISIS, niet meer dan een clubje heethoofden in een verre woestijn. Geen reden om nieuwe straaljagers te kopen. Het lijkt wel haast een half jaar geleden.

En dat is het ook. De excellenties hebben hun tijd weer genomen. Een werkloze die zo lang solliciteert, was wellicht al door de RVA op het matje geroepen. Het was nochtans niet bepaald een regenboogcoalitie die aan tafel zat, dus kan men zich de vraag stellen waarom het nog zo lang moest duren? Akkoord, als Belgen hebben we een wereldrecord en een reputatie te verdedigen, met ons gezapige tempo dat zelfs de Palestijnse-Israëlische 'vredesonderhandelaars' groen doet uitslaan van jaloezie, maar toch. Honderdvijfendertig dagen om de tafel, gezellig kaarten met gelijkgezinden, voordat het klassieke Hollywood-eindscenario van de wegtikkende basketbalklok in gang werd gezet; coup de théâtre, nachtje doorvergaderen, verlossing! Met Wouter Beke die de rol van 'boze onderhandelaar' op de frêle schouders moest torsen - een boze Beke, het blijft een schattig gezicht - en onze helden die er na de obligate marathonvergadering alsnog uitraakten.

Kunnen we de onderhandelingen niet beter starten met een paar van die marathonvergaderinkjes? Dan zijn we er binnen de week uit en kan iedereen weer aan de slag.

Toen het heuglijke nieuws deze week alsnog passeerde, werd het door de bevolking dan ook op ongeveer evenveel schouderophalen onthaald als de release van de nieuwe iPhone 6. "Het zal wel." Gevolgd door dezelfde, enige vraag: "Wat gaat dat kosten?"

De rolverdeling doet evenmin wenkbrauwen fronsen. Met een sowieso rechtse premier moesten we wel een Franstalige zoeken, zoniet had de grootste oppositiepartij - u weet wel, die vreemd genoeg tegelijk ook deel uitmaakt van de regering - straks helemaal niets meer gehad om op in te hakken.

Charles Michel dus. Verschoning, maar die heeft voor mij toch iets meer weg van een goedlachse nar dan van een staatshoofd. Boer Charel I. Gelukkig zit de papa van de premier veilig achter het geluidsdichte glas van het Europese Parlement, anders had het ongemakkelijke taferelen kunnen opleveren in de Kamer. ("Papa, zwijg, ik ben aan het woord nu.")

Maar bon, men mag een gegeven paard niet in de bek kijken. Of in dit geval de papier-maché poesjenel die we de komende jaren alle besparingsbeslissingen van de strenge Vlamingen zullen laten uitleggen aan die simpele Walen - in onze collectieve Vlaamse geest intussen een gemeenschap van profiteurs en corrupte PS'ers - in de volkse taal die zij verstaan. Et pour les Wallons: la même chose! De grootste oppositiepartij die toch mee regeert, mag dan ter compensatie de schaduwpremier leveren, als meester-poppenspeler.

Dolus an virtus, quis in hoste requirat?*

De nieuwe ploeg begon alvast met aan het verantwoordelijke, haast masochistische Vlaanderen uit te leggen dat de heilige pensioenleeftijd, waar in verkiezingstijden door niemand aan getornd werd, dan toch zal moeten sneuvelen. "Tja, kindjes, de grote mensen hebben het er de voorbije maanden eens samen over gehad, en het is niet anders."

Aldus gaat deze legislatuur al van start met een collectieve breuk van beloften uit al hun respectievelijke partijprogramma's. Maar hey, we gaan toch geen oude koeien uit de sloot halen, zeker? De verkiezingen, dat is alweer zo lang geleden...

* List of dapperheid, wie vraagt daarnaar, waar het een vijand geldt?

null Beeld Johannes Vande Voorde
Beeld Johannes Vande Voorde
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234